Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Μπανάνα για ευεξία


Η μπανάνα είναι πλούσια σε κάλιο και μαγνήσιο, ουσίες που έχουν την ιδιότητα να χαλαρώνουν τις συσπάσεις των μυών. Ετσι, η ένταση και οι πονοκεφάλοι που συχνά τη συνοδεύουν, υποχωρούν. Ταυτόχρονα, η μπανάνα είναι καλή πηγή απλών και σύνθετων υδατανθράκων. Τα σάκχαρα, οι απλοί δηλαδή υδατάνθρακες, προσφέρουν γρήγορα αίσθημα ευεξίας, ενώ οι...
σύνθετοι παρατείνουν τη διάρκειά της, αφού συνεχίζουν να τροφοδοτούν σταδιακά τον οργανισμό με γλυκόζη, προλαμβάνοντας έτσι την απότομη πτώση της διάθεσης.

trofimos.blogspot.com

Κρόκος Κοζάνης: Μεγάλη η διατροφική του αξία


Κάπου θα έχεις δει ένα τέτοιο μπουκαλάκι… Σίγουρα αν μπορούσες να κάνεις τον υπολογιστή σου να στείλει μυρωδιές (από τη φωτό), θα αναγνώριζες στο λεπτό το φίνο και ξεχωριστό άρωμα του σαφράν. Ο Κρόκος είναι ένα διαδεδομένο φυτό της Μεσογειακής λεκάνης. Tο όνομά του είναι Crocus sativus δηλαδή, κρόκος ο ήμερος…

Ο κρόκος καλλιεργείται για τις πολύτιμες χρωστικές του που χρησιμεύουν τόσο στην μαγειρική ως καρύκευμα όσο και στην παραδοσιακή ιατρική. Επιστημονικές έρευνες τα τελευταία χρόνια το παρουσιάζουν ως ένα σημαντικό φυτό λόγω της φυτο-χημικής σύνθεσης των στιγμάτων του άνθους του, τα οποία είναι εντυπωσιακά μεγάλα (25-30 χιλ) και εξέχουν του άνθους στην περίοδο της πλήρους άνθησης. Είναι τόσο πολύτιμος, όχι μόνο για τις μοναδικές του μαγειρικές και ευεργετικές ιδιότητες, αλλά και τη δυσκολία καλλιέργειάς του.Περισσότερα από 150.000 λουλούδια και 400 ώρες της εργασίας παράγουν μόνο 650γρ σαφράν.

Ο κρόκος ως συμπλήρωμα διατροφής
Το αρωματικό φυτό δεν δίνει μόνο υπέροχη γεύση και μεθυστικό άρωμα στα φαγητά σου, αλλά προσφέρουν και πολλά αντιοξειδωτικά. Από τις ερευνητικές εργασίες προκύπτει πως ο κρόκος μπορεί να λειτουργήσει αντιοξειδωτικά και να αποτελέσει φυτικό συμπλήρωμα διατροφής κυρίως για την αντιοξειδωτική του δράση που κατά τις έρευνες οφείλεται κυρίως στη κροκίνη. Χάρις λοιπόν στην δράση του αυτή μπορεί να λειτουργήσει και ως ενισχυτικό της νοητικής λειτουργίας.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή Ιατρική ο κρόκος χρησιμοποιούνταν ως καρδιο-προστατευτικό, αντισπασμωδικό, καταπραϋντικό, αντιφλεγμονώδες και βελτιωτικό νοητικής λειτουργίας. Μέσα από τις ερευνητικές εργασίες και μελέτες σχετικά με την χρήση του κρόκου και πιο συγκεκριμένα των στιγμάτων του έχουν προκύψει αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν εν πολλής την χρήση του κρόκου στην παραδοσιακή Ιατρική.

Eνισχυτικό της νοητικής λειτουργίας
Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν απώλεια των νευρώνων στον εγκέφαλο. Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει πως υπάρχουν μέρες που αισθάνεσαι την μνήμη σου να σε εγκαταλείπει. Η απώλεια νευρώνων σε ευδιάκριτες περιοχές του εγκεφάλου συνδέεται συχνά με την απώλεια μνήμης και την δυσλειτουργία των γνωστικών λειτουργιών.

Το σαφράν έχει χρησιμοποιηθεί από διάφορους ερευνητές στην περίπτωση της γεροντικής άνοια και της ασθένειας Alzheimer και μάλιστα και από Έλληνες ερευνητές οι οποίοι καταλήγουν στο ότι τα φυτοχημικά του κρόκου έχουν αντιοξειδωτικές, αντιαμυλοειδικές, ανασταλτικές ιδιότητες απέναντι στις εκφυλιστικές διαδικασίες των νευρώνων και ως εκ τούτου ενισχυτική ως προς τη μνήμη δράση και μπορούν να βοηθήσουν ανάλογες καταστάσεις νοητικών δυσλειτουργιών.

www.iator.gr

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Παγωμένο λουλούδι ανθίζει μετά από 30.000 χρόνια


Το αρχαίο φυτό Στενόφυλλη Σιληνή (Silene stenophylla) κατάφεραν να αναστήσουν Ρώσοι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας σπόρους που θάφτηκαν πριν 30.000 χρόνια από σκίουρους στα παγωμένα εδάφη της Σιβηρίας.

Όπως επισημαίνουν, πρόκειται για τον αρχαιότερο, βιώσιμο, πολυκύτταρο ζωντανό οργανισμό στη Γη.



Οι ερευνητές της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών βρήκαν τους σπόρους σε παγωμένα λαγούμια σκίουρων, στις όχθες του ποταμού Κόλμια.

Το επίτευγμα γεννά ελπίδες ότι στους πάγους έχουν διατηρηθεί και θα μπορούσαν να ανακτηθούν και άλλες μορφές αρχαίας ζωής, που εξαφανίστηκαν από τη Γη πριν πάρα πολλά χρόνια.

Η Στενόφυλλη Σιληνή είναι ένα μικρό ποώδες φυτό με μικρά λευκά άνθη, που εξακολουθεί να φυτρώνει στην περιοχή σήμερα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μόνη διαφορά του προϊστορικού φυτού σε σχέση με το σημερινό είναι ότι οι σπόροι του, που διατηρήθηκαν σε βάθος 38 μέτρων και σε μηδενικές θερμοκρασίες, ήταν ελαφρώς μικρότεροι.

Αναλύσεις με τη μέθοδο του ραδιοάνθρακα επιβεβαίωσαν ότι οι καρποί του φυτού είναι περίπου 31.800 ετών.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

ΠΗΓΗ: econews.gr

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Χάστε ευκολότερα βάρος με τη βοήθεια 5 τροφών


Οι παρακάτω τροφές αποτελούν θρεπτικές επιλογές κι έχουν αποδειχτεί επιστημονικά ότι μπορούν να σας κάνουν να χορτάσετε, να τιθασεύσετε την όρεξή σας και να χάσετε μακροπρόθεσμα μερικά κιλά...

Αν πασχίζετε εδώ και καιρό να χάσετε 2-3 παραπανίσια κιλά χωρίς αποτέλεσμα, ίσως οι παρακάτω τροφές να ήταν αυτές που έλειπαν από τη διατροφή σας. Τηρώντας τον κανόνα των μικρών και τακτικών γευμάτων μέσα στη μέρα προκειμένου να κρατάτε σε ρυθμό το μεταβολισμό σας, σε συνδυασμό με περισσότερη δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας και τη βοήθεια των παρακάτω τροφών, θα δείτε το δείκτη της ζυγαριάς να πηγαίνει προς τα πίσω και να παραμένει εκεί. Δείτε ποιες είναι οι τροφές που χρειάζεται να καταναλώνετε και πώς μπορούν να σας βοηθήσουν.

Πιπεριά τσίλι: καίει το στόμα, αλλά και τις θερμίδες

Οι καυτερές πιπεριές και γενικά οι τροφές που μας αφήνουν αυτή την πικάντικη αίσθηση, αυξάνουν τις καύσεις του οργανισμού χάρη σε ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται καψαϊκίνη. Και για του λόγου το αληθές, μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες έδειξε ότι λίγες ώρες μετά την κατανάλωση ενός γεύματος που περιέχει καψαϊκίνη, οι θερμίδες που «καίμε» σχεδόν διπλασιάζονται. Ακόμη, το αντιοξειδωτικό αυτό αυξάνει σημαντικά την οξείδωση του λίπους, πιέζοντας το σώμα να χρησιμοποιήσει περισσότερο λίπος σαν «καύσιμο», άρα και να μας απαλλάξει από αυτό. Άλλες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι ακόμη και τα γεύματα με «άρωμα» καψαϊκίνης μπορούν να μας «κόψουν» την όρεξη και να μας κρατήσουν μακριά από διατροφικούς πειρασμούς στη διάρκεια της μέρας. Κάντε, λοιπόν, τα γεύματά σας λίγο πιο καυτερά και δείτε τα αποτελέσματα σύντομα.

Αγκινάρα: ένα… ξεχασμένο λαχανικό

Μετράτε συνεχώς τις θερμίδες σας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν γίνει το βασικό συστατικό της διατροφής σας; Είστε σε καλό δρόμο, αλλά κατανοούμε ότι μπορεί να έχετε βαρεθεί να τρώτε συνεχώς σαλάτες με μαρούλι, σπανάκι, ρόκα κ.λπ. Σε αυτή την περίπτωση η αγκινάρα μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημά σας και να αποτελέσει το ιδανικό ορεκτικό με μόνο 60 θερμίδες, ενώ οι φυτικές της ίνες θα σας δημιουργήσουν το αίσθημα κορεσμού και θα σας αποτρέψουν από το να τσιμπολογάτε συνεχώς μέσα στη μέρα. Η εποχή τους ξεκινά από αυτό το μήνα και συνεχίζεται μέσα στην άνοιξη, οπότε έχετε την ευκαιρία να τις καταναλώσετε φρέσκες, ενώ μια καλή ιδέα είναι να τις δοκιμάστε στον ατμό με λίγο αλάτι, πιπέρι και χυμό λεμονιού. Μπορείτε ακόμη να τις βάλετε στο μπλέντερ με ελαιόλαδο και δενδρολίβανο και να απολαύσετε τον πουρέ τους.

Γκρέιπφρουτ: αποχαιρετά τα περιττά κιλά

Αν και πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι η λιποδιαλυτική δράση των όξινων φρούτων δεν έχει ουσιαστικά αποδειχτεί, εν προκειμένω το γκρέιπφρουτ φαίνεται να έχει τρανταχτά αποτελέσματα. Στο πλαίσιο μελέτης βρέθηκε ότι όσοι έτρωγαν μισό γκρέιπφρουτ με κάθε γεύμα κατάφεραν να χάσουν περισσότερο από 1,5 κιλό σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ όσοι έπιναν το χυμό του 3 φορές την ημέρα έχασαν 1,5 κιλό, χωρίς να κάνουν άλλες αλλαγές στη διατροφή τους. Αν θέλετε, μπορείτε να το μετατρέψετε σε ένα υγιές επιδόρπιο, προσθέτοντάς του ελάχιστο μέλι.

Αχλάδια: οι φυτικές τους ίνες τιθασεύουν την πείνα

Μπορεί τα μήλα να έχουν «κλέψει» όλη τη δόξα, αλλά και τα αχλάδια έχουν αρκετά οφέλη και ειδικά όσον αφορά την απώλεια βάρους. Ο λόγος είναι ότι τα αχλάδια παρουσιάζουν ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα ενός είδους φυτικής ίνας, της πηκτίνης, η οποία είναι γνωστή για την ιδιότητά της να προωθεί την απώλεια βάρους, ενώ καταφέρνει να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης και σακχάρου στο αίμα. Αν θέλετε να τα δοκιμάσετε με ένα διαφορετικό τρόπο, σαν επιδόρπιο, σιγοβράστε τα (καθαρισμένα από τη φλούδα και τα κουκούτσια) μέσα σε νερό με λίγο κρασί με μέλι και σαφράν.

Ντομάτα: μας χορταίνει με λίγες θερμίδες

Λόγω του ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, η κατανάλωση ντομάτας μπορεί να μας χορτάσει έτσι ώστε να αποφεύγουμε άλλα σνακ πιο παχυντικά και οι θερμίδες της είναι ελάχιστες (περίπου 20 στα 100 γραμμάρια). Συν τοις άλλοις, είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που σε όσο υψηλότερα επίπεδα βρίσκεται στο αίμα μας, σύμφωνα με τους ειδικούς, τόσο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και άλλων χρόνιων ασθενειών. Επιπρόσθετα, η ντομάτα όταν μαγειρεύεται αυξάνει τη διατροφική της αξία, οπότε μπορείτε να την απολαμβάνετε εκτός από βασικό συστατικό της χωριάτικης σαλάτας σας και σοταρισμένη ή ψητή, για να φτιάξετε σάλτσα ή σούπα κ.ο.κ.

www.clickatlife.gr

Ανανάς και υγεία


Εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, το ολόκληρο φρούτο και ο χυμός του μπορεί να είναι μέρος μιας διατροφής που εμποδίζει τις κακοήθειες. Ο φρέσκος ανανάς ανακουφίζει από τη δυσπεψία και τις καούρες. Ο φρέσκος χυμός ανανα...
είναι εξαιρετικός για την ανακούφιση του πόνου και για τις φλεγμονές που δημιουργούνται όταν πονάει ο λαιμός. Είναι χρήσιμος στον πυρετό, οταν ο ασθενής ιδρώνει και έχει εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερα ο ανανάς να δίνεται σαν χυμός. Ο φρέσκος χυμός είναι χρήσιμος στα χτυπήματα. Ο ανανάς περιέχει αρκετή θειαμίνβη και ποτάσιο και είναι καλή πηγή βιταμίνης C. Περιέχει λίγες φυτικές ίνες και αλάτι. Περιέχει βρομελίνη που διασπά τις πρωτείνες.

 http://www.on-news.gr/2012/02/blog-post_2616.html

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Το μαγικό ποτό του Χάρι Πότερ!


Το μαγικό ποτό του Χάρι Πότερ! : Χυμός κολοκύθα. Αυτό ήταν το μαγικό ποτό των μαθητών της σχολής Hogwarts και όχι αδίκως, καθώς η θρεπτική αξία της κολοκύθας είναι τέτοια, ώστε να
Χυμός κολοκύθα. Αυτό ήταν το μαγικό ποτό των μαθητών της σχολής Hogwarts και όχι αδίκως, καθώς η θρεπτική αξία της κολοκύθας είναι τέτοια, ώστε να κάνει… μαγικά στην υγεία μας!
Η αλήθεια είναι πως παραδοσιακά οι γιαγιάδες έφτιαχναν την κόκκινη κολοκύθα κυρίως ως πίτα. Στις μέρες μας, η κολοκύθα έχει τη τιμητική της λόγω της μεγάλης θρεπτικής της αξίας. Πολλοί σεφ την χρησιμοποιούν πλέον ως γλυκό αλλά και ως βασικό συστατικό της σούπας βελουτέ.

Η θρεπτική αξία του ποτού είναι μεγάλη, καθώς το κύριο συστατικό του είναι βρασμένη ή ωμή κολοκύθα και χυμός μήλου! Προτιμήστε λοιπόν το φρουτοποτό αυτό ειδικά αν σας αρέσει η γεύση του πεπονιού, καθώς παραπέμπει κάπως σε αυτήν!

Τέλος, στο φαγητό σας, τολμήστε να προσθέσετε κομματάκια κόκκινης κολοκύθας στη φασολάδα μαζί με λίγη τσουκνίδα. Δίνει πολύ δροσερή γεύση!
Zougla.gr

Φάτε αμύγδαλα και ενισχύστε τον οργανισμό σας


Η κατανάλωση αμυγδάλων βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να καταπολεμήσει τις μολύνσεις από ιούς, όπως του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-ιταλική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη ανακάλυψε ότι οι χημικές ουσίες που με φυσικό τρόπο βρίσκονται στον φλοιό των συγκεκριμένων ξηρών καρπών, ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των ιών, καθώς βοηθάνε τα λευκοκύτταρα "Τ" που ανιχνεύουν την παρουσία "ξένου σώματος". Αυξάνουν έτσι την φυσική ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να παρεμποδίζει τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση των παθογόνων μικροοργανισμών...

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Διατροφικών Ερευνών του Νόργουιτς και της Πανεπιστημιακής Πολυκλινικής της Μεσίνα, υπό τη δρα Τζιουζεπίνα Μανταλάρι, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα ανοσολογίας "Immunology Letters", σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", ανακάλυψαν πως ακόμα και μετά την χώνεψη των αμυγδάλων από το έντερο, παρατηρείται αυξημένη αμυντική ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι επιστήμονες, σε επόμενη μελέτη τους, θα προσδιορίσουν ποια είναι η ιδανική ποσότητα κατανάλωσης αμυγδάλων, για να έχει ο άνθρωπος την μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια για την υγεία του. Όπως είπαν πάντως, είναι δεδομένο ότι αν κανείς τρώει συχνά αμύγδαλα, θα αυξήσει προληπτικά τις άμυνές του κατά διάφορων ιών, ενώ όσοι έχουν ήδη μολυνθεί, θα καταπολεμήσουν πιο γρήγορα τον ιό.

Οι ερευνητές έλεγξαν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μολύνσεις ακόμα και από τον ιό του έρπητα, ο οποίος θεωρείται δύσκολος "αντίπαλος", καθώς μπορεί να ξεφεύγει από τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος, και διαπίστωσαν ότι τα αμύγδαλα βοηθάνε στην αντιμετώπισή του. Όταν όμως είχε αφαιρεθεί από τα αμύγδαλα η φλούδα τους, τότε η προστατευτική δράση τους μειωνόταν δραστικά.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα εντοπίσει ποιες ουσίες, ακριβώς, στον φλοιό των ξηρών καρπών είναι αυτές που έχουν την αντι-ιική δράση, υποπτεύονται όμως ότι πρόκειται για τις πολυφαινόλες. Εκτίμησαν επίσης ότι πιθανώς και άλλοι ξηροί καρποί έχουν ανάλογη δράση.

www.ygeiaonline.gr

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Βιολογική Γεωργία - ΤΕΙ Κρήτης



Αντικειμενικοί στόχοι μαθήματος:  Το μάθημα έχει σκοπό την κατάρτιση των σπουδαστών σε θέματα:
  • εφαρμοσμένης αγροικολογίας
  • αειφόρου διαχείρισης μεσογειακών αγροοικοσσυτήματων σύμφωνα με τις αρχές τις βιολογικής γεωργίας
  • επισκόπησης των συστημάτων βιολογικής παραγωγής τροφίμων
  • εθνικής και κοινοτικής νομοθεσία για την βιολογική γεωργία
  • προτυποποίηση λειτουργίας συστήματος ελέγχου και πιστοποίησης
  • ορθής γεωργικής πρακτικής εφαρμογής των μεθόδων της βιολογικής γεωργίας
Περιεχόμενο του μαθήματος: Στο μάθημα διδάσκονται οι εξής θεματικές ενότητες:
1.  Επισκόπησης των συστημάτων παραγωγής τροφίμων.
2.  Προβλήματα συμβατικής παραγωγής και η αναγκαιότητα για αειφόρο γεωργία
3.  Αρχές αγροοικολογίας και σχεδιασμός αειφόρων αγροοικοσυστημάτων.
4. Διαχείριση αγροοικοσυστημάτων αειφορικής γεωργίας.  Διαχείριση θρεπτικών στοιχείων, βιοποικιλότητας και δυναμικής πληθυσμών.
5.  Ορισμοί, στόχοι και αρχές βιολογικής γεωργίας
6.  Δομή και δραστηριότητες διεθνών οργανώσεων και επιτροπών.  Προδιαγραφές και πιστοποίηση βιολογικής γεωργίας.
7.  Εθνική και κοινοτική νομοθεσία για την βιολογική γεωργία.
8.  Σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης.  Οργάνωση και λειτουργία φορέων ελέγχου και πιστοποίησης.  Διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας.
10.  Γονιμότητα εδάφους στην βιολογική γεωργία.
11. Αμειψισπορές, διαχείριση θρεπτικών στοιχείων και εδαφοκάλυψη στην βιολογική γεωργία.
12. Φυτοπροστασία εντόμων, ασθενειών και ζιζανίων στην βιολογική γεωργία.  Φυτοπροστατευτικές ουσίες στην βιολογική γεωργία.
13. Εφαρμογή της βιολογικής γεωργίας στην καλλιέργεια της ελιάς, των εσπεριδοειδών, των ακρόδρυων, των πυρηνόκαρπων,, της αμπέλου, των λαχανικών, και των φυτών μεγάλης καλλιέργειας.
14. Περιβαλλοντικές επιπτώσεις βιολογικής γεωργίας.
15. Οικονομική διαχείριση βιοκαλλιεργειών.  Η αγορά των βιολογικών προϊόντων.  Συσκευασία, προβολή και προώθηση προϊόντων βιολογικής γεωργίας.
16.  Επεξεργασία βιολογικών προϊόντων.
17.  Ποιοτικά χαρακτηριστικά προϊόντων βιολογικής γεωργίας.

 

Σημειώσεις μαθήματος σε pdf

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Παντζάρια, ένα ισχυρό φάρμακο που μας δώρισε η φύση


των Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ. βιολόγος, Σγούρου Αγάθη, βιοπαθολόγος
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε μια ισχυρή φυτική χρωστική και αντιοξειδωτική ουσία την βητακυανίνη, η οπαία δίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα σε αυτό το λαχανικό.
Η βητακυανίνη μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες αλλά και να αναστείλει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων στο στομάχι, το έντερο, τους πνεύμονες, και το νευρικό σύστημα, σύμφωνα με κάποιες έρευνες. Βελτιώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού βοηθώντας στην αναγέννηση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης περιέχουν διοξείδιο του πυριτίου, ζωτικής σημασίας για το υγιές δέρμα, τα νύχια, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τα οστά.

Το παντζάρι (Beta vulgaris) ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σπανάκι. Tο παντζάρι ή αλλιώς κοκκινογούλι είναι βολβοειδές λαχανικό και αναπτύσσεται μέσα στο χώμα. Θεωρείται υπερφάρμακο λόγω των πολλών και θρεπτικών συστατικών, βοηθώντας μας έτσι να αντιμετωπίσουν αρκετές ασθένειες χωρίς να καταφύγουμε σε φάρμακα.

Το παντζάρι, περιέχει σε μεγάλη ποσότητα κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό, αλλά και ίχνη από σπάνια μέταλλα, όπως ρουμπίνιο και κάσιο. Παράλληλα περιέχει βιταμίνες Β1 και Β2 και φυσικά υδατάνθρακες, ίνες, αλλά και πρωτεΐνες.

Οι Ρωμαίοι είναι εκείνοι που φρόντισαν για την συστηματική καλλιέργεια του στην Νότια Ευρώπη. Στην αρχαιότητα οι βολβοί του άγριου παντζαριού χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο σε περιπτώσεις πονοκεφάλων και οδοντόπονων. Ο Γαληνός και ο Διόσκουρος, πίστευαν ότι είχε μια ισχυρή αιμοποιητική δύναμη, κάτι που και σήμερα έχει αποδειχθεί. Γι αυτό συστήνουν, τα παιδιά που έχουν αναιμία να πίνουν χυμό παντζαριού. Αναφέρονται επίσης περιστατικά ατόμων που έπασχαν από λευχαιμία, να θεραπεύονται καταναλώνοντας ένα κιλό παντζάρια την ημέρα. Ακόμη οι βολβοί του παντζαριού έχουν χρησιμοποιηθεί ευεργετικά σε πολλές ηπατικές δυσλειτουργίες, αφού ενεργοποιούν την ηπατική αποτοξίνωση. Επίσης περιέχουν μια χρωστική που ονομάζεται βήτα-κυανίνη που παρέχει ισχυρή προστατευτική δράση έναντι διαφόρων εκφυλιστικών καταστάσεων. Η βητακυανίνη, βοηθάει στην αντιμετώπιση γνωστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και τη γεροντική άνοια.

Οι ίνες που μας προμηθεύουν έχουν δείξει ότι υποστηρίζουν την εντερική λειτουργία και την εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης.

Ο συνδυασμός των ινών που περιέχουν και της βήτα-κυανίνης φαίνεται να προστατεύουν τον εντερικό σωλήνα από εκφυλιστικά φαινόμενα. Η βητακυανίνη αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, η οποία μπορεί να προκληθεί από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία, την ανεπάρκεια πρωτεϊνών, το διαβήτη κτλ.

Σε μελέτες που έγιναν πάνω σε ζώα, οι ίνες του βολβού έδειξαν ότι ενισχύουν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ενζύμων της υπεροξειδάσης και s-τρανσφεράσης της γλουταθειόνης, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των εξειδικευμένων λευκοκυττάρων που είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των μη φυσιολογικών κυττάρων.

Ο χυμός των βολβών προστατεύει ακόμη από κυτταρικές αλλοιώσεις του στομάχου, σε περιπτώσεις κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών πλουσίων σε νιτρικά άλατα (κυρίως επεξεργασμένα κρέατα), επειδή εμποδίζει το σχηματισμό νιτροζαμινών.

Ακόμα πολύ ωφέλιμος θεωρείται ο χυμός γι αυτούς που πάσχουν από ρευματισμούς και αρθριτικά. Θεωρείται ότι συμβάλλει στην αποτοξίνωση του ήπατος και σε αυτό οφείλονται πολλές από τις ευεργετικές δράσεις του.

Τα κόκκινα παντζάρια έχουν αρκετές ποσότητες μαγνησίου κι έτσι βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. Προσοχή όμως, τα πράσινα παντζάρια περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο δυσχεραίνει την απορρόφηση του ασβεστίου.

Ο χυμός των παντζαριών έχει την ιδιότητα να αυξάνει τις αντοχές των ατόμων κατά 16%. Η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά ιόντα μειώνει τις απαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο, καθιστώντας την γυμναστική πιο εύκολη. Υπεύθυνη για την βελτίωση των αντοχών κατά αυτόν τον τρόπο, είναι η μετατροπή των νιτρικών ιόντων σε μονοξείδιο του αζώτου. Τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει στον οργανισμό ο χυμός του παντζαριού δημιουργεί λιγότερη κούραση και περισσότερες αντοχές, Αθλητές, άτομα που επιτελούν επίπονες και κουραστικές εργασίες, ηλικιωμένοι, άτομα που πάσχουν από διάφορες παθήσεις βλέπουν την κατάστασή τους και την ποιότητα ζωής τους να βελτιώνεται με ένα ποτήρι παντζαρόζουμο την ημέρα.

Tα παντζάρια είναι πλούσια στο ένζυμο καταλάση, ένα από τα βασικότερα αντιοξειδωτικά ένζυμα το οποίο έχει την ιδιότητα να υπερασπίζεται τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες η δε ανεπάρκειά της-της καταλάσης- σχετίζεται 
με το άσπρισμα των μαλλιών, την αρθρίτιδα, την οστεοαρθρίτιδα και άλλες εκφυλιστικές νόσους του οργανισμού. Επίσης έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και γι αυτό θεωρείται ότι προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη.

Tο φολικό οξύ που βρίσκεται στις φυτικές ίνες των παντζαριών, μπορεί να μειώσει τόσο τη χοληστερίνη, όσο και τα τριγλυκερίδια.

Τα παντζάρια περιέχουν μια ουσία, τη βηταΐνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και θωρακίζει απέναντι σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις. Μεγάλες ποσότητες ομοκυστεΐνης στον οργανισμό μπορεί να ευθύνονται για φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία. Η βηταΐνη είναι μια χολίνη η οποία συντελεί αποτελεσματικά στην μείωση της ομοκυστεΐνης και έτσι θωρακίζει την καρδιά μας.

Τα παντζάρια αποτελούν ένα φυσικό καθαρτικό και βοηθούν σε προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες. Επίσης, ο χυμός πατζαριού θεωρείται καλός σε προβλήματα όπως ο ίκτερος, κατά την οποία το σώμα χρειάζεται υγρά και υδατάνθρακες.

Ο βολβός παντζαριού και ιδιαίτερα τα φυλλώδη τμήματα του παντζαριού περιέχουν υψηλή συγκέντρωση οξαλικών αλάτων, οπότε τουλάχιστον η εκτεταμένη χρήση του δεν συνίσταται σε άτομα με ιστορικό οξαλικών λίθων ασβεστίου στους νεφρούς. Επίσης καλό είναι να γίνεται επαρκής αραίωση του πολτού με ικανή ποσότητα καθαρού νερού.

Καλό είναι να επισημάνουμε ότι τα ούρα, αλλά και τα κόπρανα, γίνονται κόκκινα σε όσους καταναλώνουν παντζάρια, γι αυτό να μην ανησυχήσουν και νομίσουν ότι είναι αίμα.

http://medlabgr.blogspot.com/
 http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2012/02/blog-post_5063.html

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Πράσινο τσάι για υγιείς και ευκίνητους ηλικιωμένους


Οι ηλικιωμένοι που πίνουν τακτικά πράσινο τσάι, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παραμείνουν πιο ευκίνητοι και αυτοεξυπηρετούμενοι, με το πέρασμα του χρόνου, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ιαπωνική επιστημονική έρευνα...

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιασουτάκε Τομάτα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τοχόκου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διαιτολογίας “American Journal of Clinical Nutrition”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ μελέτησαν περίπου 14.000 άτομα άνω των 65 ετών επί μία τριετία.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν περισσότερο πράσινο τσάι, ήσαν αυτοί που ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν ”λειτουργική ανικανότητα”, μένοντας ανήμποροι να κάνουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους και να εξυπηρετήσουν τις βασικές ανάγκες τους, όπως το ντύσιμο και το μπάνιο.

news.princeoliver.com
 http://www.on-news.gr/2012/02/blog-post_9175.html

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Τα φυτά επικοινωνούν μεταξύ τους


Τα φυτά επικοινωνούν μεταξύ τους : Τα φυτά επικοινωνούν μεταξύ τους. Δεν είναι παθητικοί δέκτες.  Προειδοποιούν το ένα το άλλο για τον επερχόμενο κίνδυνο... Οι  επιστήμονες το υποπτεύονταν χρόνια, Τα φυτά επικοινωνούν μεταξύ τους. Δεν είναι παθητικοί δέκτες. Προειδοποιούν το ένα το άλλο για τον επερχόμενο κίνδυνο... Οι επιστήμονες το υποπτεύονταν χρόνια, σήμερα όμως έχουν στα χέρια τους την απόδειξη: μια «κρυφή συνομιλία» μεταξύ δύο μεταλλαγμένων λάχανων.
Το πείραμα των βρετανών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Exeter ήταν απλό. Πρώτα τροποποίησαν γενετικά δύο λάχανα με την πρωτεΐνη λουσιφεράση (ουσία ίδια με αυτήν που παράγουν οι πυγολαμπίδες), ώστε κάθε φορά που εκλύουν αέρια να εκπέμπουν παράλληλα λάμψεις. Στη συνέχεια, έκοψαν τα φύλλα του ενός και το τοποθέτησαν σε ένα δωμάτιο όπου είχαν προηγουμένως αφήσει δύο ακόμη φυτά. Λίγη ώρα μετά, το «τραυματισμένο» λάχανο άρχισε να εκλύει ένα συγκεκριμένο αέριο - αιθύλιο του ιασμονικού οξέος - το οποίο ανιχνεύθηκε από τα άλλα. Και αυτά με τη σειρά τους επανέλαβαν την ίδια διαδικασία, διαδίδοντας τον κίνδυνο σε όλα τα επαπειλούμενα λάχανα. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να «κρυφακούσουν» την επικοινωνία των λαχανικών, χάρις σε μια υψηλής ευαισθησίας φωτογραφική μηχανή που καταγράφει φωτόνια.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως τα φυτά βιώνουν μια παθητική ζωή. Στην πραγματικότητα όμως κινούνται, αισθάνονται και επικοινωνούν. Είναι σαν να επιδεικνύουν ένα είδος νοημοσύνης», επισημαίνει στους «Τάιμς» ο δρ Ιέιν Στιούαρτ, παρουσιαστής της νέας σειράς του BBC «Πώς να μεγαλώσετε ένα φυτό» (How to grow a planet), όπου προβλήθηκε το φιλμ.
«Ισως το "τραυματισμένο'' λάχανο να αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο προκειμένου να θέσει σε ετοιμότητα τα υπόλοιπα φύλλα του και οι "γείτονές'' του να έλαβαν τυχαία το μήνυμα. Ισως, πάλι, τα λάχανα να αναπτύσσονται γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό∙ για να προειδοποιούν άλλα φυτά», υποθέτει ο επικεφαλής της έρευνας δρ Νικ Σμιρνόφ.
Το πείραμα αποτελεί εξέλιξη παλαιότερης έρευνας, κατά την οποία είχε αποδειχθεί ότι μπροστά στον κίνδυνο τα φυτά αναπτύσσουν μηχανισμούς άμυνας: μαζεύουν ακόμη περισσότερο τα φύλλα τους ή παράγουν μια χημική ουσία, τοξική για το έντομο-εχθρό. Το μόνο βέβαιο, εξηγεί ο Σμιρνόφ, είναι πως τα φυτά δεν αισθάνονται πόνο διότι δεν έχουν νεύρα.
 
 ΤΑ ΝΕΑ
 http://newingreece.blogspot.com/2012/02/blog-post_364.html

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Θέματα Εξετάσεων Φυσικής Τει Κρήτης (στο περίπου) + υλη


Τα Ειδικά Θέματα Φυσικής είναι ένα μάθημα γενικών γνώσεων παρέχοντας βάσεις γενικής υποδομής στα θεματικά πεδία της Μηχανικής, της Στατικής και Δυναμικής των Ρευστών, της Θερμότητας, του Ηλεκτρισμού και της Φωτομετρίας. Μια που το μάθημα απευθύνεται, κυρίως, σε τεχνολόγους, δίνει έμφαση σε εφαρμογές τεχνολογικού ενδιαφέροντος.

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Εκτροφή σαλιγκαριών: Ενταξη στον επενδυτικό νόμο και δωρεάν χρήση γης


http://elpro.gr/images/stories/saligari.jpg
Mία επιπλέον δυνατότητα χρηματοδότησης έχουν όσοι σκέφτονται να ασχοληθούν με τα σαλιγκάρια, καθώς η εκτροφή τους εντάχθηκε στον επενδυτικό νόμο, ενώ με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει δυνατότητα ένταξης των εκτροφέων σαλιγκαριού και στις επιλέξιμες δράσεις για δωρεάν χρήση αγροτικής γης.

Ειδικότερα στον επενδυτικό νόμο (3908/2011 ΦΕΚ 8/Α/1-2-2011) του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα μπορούν να υπάγονται εφεξής οι εκτροφείς σαλιγκαριών, προκειμένου να επιδοτηθούν για την επένδυσή τους.

Παράλληλα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με δεδομένο το μεγάλο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη επένδυση, έδωσε εντολή στις γενικές Δ/νσεις Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής να εκπονήσουν κείμενο πλαισίου, το οποίο θα καλύπτει με κατευθύνσεις - οδηγίες όλα τα στάδια από την εγκατάσταση και την εκτροφή έως την εμπορία και την τελική διάθεση του προϊόντος στην αγορά.

Στόχος η υπεύθυνη και συστηματική καθοδήγηση όσων θέλουν να ασχοληθούν με την εκτροφή σαλιγκαριών, ώστε να ενισχυθεί αυτή η επενδυτική δραστηριότητα αλλά και να αποφευχθούν, όσο είναι το δυνατό, τα πιθανώς άστοχα επιχειρηματικά ρίσκα.

Συγκεκριμένα οι άξονες του πλαισίου θα αφορούν:

Την καταχώρηση των μονάδων εκτροφής σαλιγκαριών σε επίπεδο περιφέρειας και χορήγηση σχετικού αριθμού-κωδικού καταχώρησης.
Τη θεσμοθέτηση κανόνων τυποποίησης και συσκευασίας του τελικού προϊόντος.
Τη δυνατότητα αύξησης της προστιθέμενης αξίας του τελικού προϊόντος, μέσω πιστοποίησης για τα σαλιγκάρια και καθορισμού προδιαγραφών όσον αφορά στην εκτροφή αυτών.
Τη δυνατότητα ένταξης των εκτροφών σαλιγκαριού στις επιλέξιμες με μίσθωση διαθέσιμες κοινόχρηστες εκτάσεις με σκοπό την άσκηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Τα τελευταία χρόνια η εκτροφή σαλιγκαριών αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς στην Ελλάδα και εν μέσω της κρίσης αποτελεί μία «σίγουρη» επένδυση για όσους είναι αποφασισμένοι να δραστηριοποιηθούν στον συγκεκριμένο τομέα.

Μάλιστα, πλέον η εκτροφή σαλιγκαριών, ύστερα από πολλά χρόνια μελετών και πειραμάτων, έχει καταστεί μια ασφαλής και ελεγχόμενη δραστηριότητα, που τροφοδοτεί την αγορά με σαλιγκάρια καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το είδος που είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της σαλιγκαροτροφίας σήμερα είναι το Helix Aspersa, το οποίο προσαρμόζεται σε οποιεσδήποτε κλιματολογικές και εκτροφικές συνθήκες.

Οσοι αποφασίσετε να ασχοληθείτε με την εκτροφή σαλιγκαριών θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η επιλογή της τοποθεσίας, όπου θα κατασκευαστεί το εκτροφείο, καθώς και η ποιότητα του εδάφους είναι σημαντικοί παράγοντες και χρειάζεται να εκτιμηθούν σοβαρά, διότι πρέπει να εγγυηθούν τις σωστές συνθήκες για την έναρξη της δραστηριότητας. Και φυσικά χρειάζεται να κάνετε υπομονή 18 μήνες, αφού μετά από αυτό το διάστημα θα έχετε οικονομική απολαβή, ενώ θα πρέπει να διαθέτετε γνώσεις αγροτικών εργασιών.

Σήμερα ένας εκτροφέας σαλιγκαριών μπορεί αν επιδοτηθεί για τη δημιουργία εκτροφείου σε δύο επίπεδα: Ως νέος αγρότης και ως επιχείρηση. Μέσα στον Μάρτιο θα ενεργοποιηθεί πρόσκληση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για επιδοτήσεις που αφορούν την αγορά κάποιου εξοπλισμού, ενώ ο νέος αγρότης ωφελείται και από σειρά κινήτρων, όπως είναι τα ευνοϊκά επιτόκια και ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής. Επιπλέον, είναι τυπικά επιλέξιμος στο μέλλον ώστε να υποβάλει αίτηση στα Σχέδια Βελτίωσης που εξαγγέλλονται και να αναπτύξει περαιτέρω την αγροτική του δραστηριότητα. Ενώ ως επιχείρηση μπορεί να επιδοτηθεί μέσω του Επενδυτικού Νόμου.

Το τεχνητό πότισμα, η χημική ανάλυση του εδάφους και η προετοιμασία του εκτροφείου

Ο υποψήφιος εκτροφέας σαλιγκαριών θα πρέπει να γνωρίζει ότι:

Η υγρασία είναι προϋπόθεση για την περιοχή που θα δημιουργήσει το εκτροφείο, καθώς η ανεπάρκεια νερού αποτελεί πρόβλημα για το σαλιγκάρι. Και γι' αυτό το τεχνητό πότισμα παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για την αναπτυχθεί το εκτροφείο.

Αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με την εκτροφή σαλιγκαριών, είτε για να συμπληρώσετε το εισόδημά σας είτε ως επένδυση, το πρώτο που θα πρέπει να ελέγξετε είναι η χημική και φυσική ανάλυση του εδάφους που θα αναπτυχθεί το εκτροφείο, για να διαπιστωθεί εάν το έδαφος είναι κατάλληλο και ευνοϊκό για τα σαλιγκάρια.

Ο χώρος εκτροφής θα πρέπει να είναι χέρσος και ενιαίος. Επίσης από τη σύσταση του χώματος θα εξαρτηθεί πόσο νερό θα χρειάζεται και ποιοι είναι οι κατάλληλοι σπόροι για να εξασφαλισθεί η καλύτερη ποιότητα βλάστησης με τα βέλτιστα διατροφικά αποτελέσματα για τα σαλιγκάρια. Επίσης, θα πρέπει να γίνει χημική ανάλυση νερού, καθώς το νερό είναι βασικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα του εκτροφείου και χρειάζεται αρκετή ποσότητα. Καλό, λοιπόν, θα είναι να υπάρχει γεώτρηση, αφού η κατανάλωση νερού από το δίκτυο ύδρευσης ανεβάζει σημαντικά το κόστος εκτροφής.

Εργασίες

Οι εργασίες που πρέπει να γίνουν για την προετοιμασία του εκτροφείου είναι: βαθύ όργωμα, ζιζανιοκτονία και μυοκτονία.

Σημειώνουμε ότι ο υποψήφιος σαλιγκαροτρόφος θα πρέπει να πάρει δείγμα χώματος από το χωράφι (από 4-5 σημεία και από βάθος 10-20εκ). Το σακουλάκι με το χώμα (250-300 γρ.) το στέλνετε ταχυδρομικώς στο Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας στην Ιταλία όπου πραγματοποιείται η ανάλυση του εδάφους. Ετσι γίνεται γνωστό εάν το έδαφος είναι κατάλληλο για την εκτροφή σαλιγκαριών, εάν χρειάζεται εμπλουτισμός, πόσα κυβικά νερού θα χρειαστούν ημερησίως, καθώς και για τη διατροφική αλυσίδα.

Ακολουθεί η χημική ανάλυση του νερού και θα πρέπει να υπάρχει τοπογραφικό σχέδιο χωραφιού: μήκος – πλάτος, ορεινό ή πεδινό, νερό, δρόμος, αγροτικός δρόμος, είσοδος κτλ. Σύμφωνα με το τοπογραφικό σας σχέδιο και τα στρέμματα θα γίνει ο σχεδιασμός του χωραφιού.

Τέλος, αναφέρουμε ότι λάτρεις των σαλιγκαριών είναι οι Γάλλοι και στη χώρα τους εξάγεται το 95% της ελληνικής παραγωγής. Ακολουθεί η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία.


 
 http://korkos.blogspot.com/2012/02/blog-post_3157.html