Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Βατόμουρα, τα θαυματουργά


Στις μέρες μας, πολλές μελέτες και έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με τις καρδιακές παθήσεις, αλλά και με την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου. Εντούτοις, πολλοί άνθρωποι σε διάφορες χώρες, δεν καταναλώνουν ούτε την ελάχιστη συνιστώμενη ποσότητα των 5 φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Την διατροφική αυτή έλλειψη όμως, έρχονται καλύψουν τα διαφόρων ειδών, εδώδιμα, μικρά και μαλακά φρούτα όπως τα μούρα...

Τα πιο γνωστά και διαδεδομένα μούρα είναι οι φράουλες (strawberries), τα σμέουρα (raspberries), τα βατόμουρα (blackberries), τα μύρτιλλα (blueberries), τα κράνη (cranberry), οι σταφίδες (μαύρες και ξανθιές).

Τα εδώδιμα μούρα αποτελούν μέρος της ανθρώπινης διατροφής εδώ και αιώνες. Η σύγχρονη καλλιεργημένη φράουλα, παραδείγματος χάριν, είναι απόγονος μιας δασόβιας ποικιλίας που ξεκίνησε από τους Ρωμαίους. Τα σμέουρα, από την άλλη, καλλιεργήθηκαν στην Ευρώπη από την εποχή του Μεσαίωνα, ενώ τα βατόμουρα γυρνούν το ρολόι του χρόνου πολύ πιο πίσω, φθάνοντας στους νεολιθικούς χρόνους.

Όπως και με όλα τα άλλα φρούτα και λαχανικά, τα μούρα αποτελούν σημαντικές διαιτητικές πηγές φυτικών ινών, βιταμινών και ανόργανων αλάτων. Πολλοί τύποι μούρων, περιέχουν τόσο υψηλά επίπεδα βιταμίνης C (ασκορβικό οξύ), ώστε μια και μόνο χούφτα από αυτά τα φρούτα, μπορεί να παράσχει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (RDA) της βιταμίνης. Η βιταμίνη C έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου και των ορμονών, στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην απορρόφηση του σιδήρου, ενώ παίζει ρόλο στην παρεμπόδιση των καρδιακών παθήσεων, της οστεοπόρωσης και διαφόρων μορφών καρκίνου.

Τα μούρα αποτελούν επίσης σημαντικές διαιτητικές πηγές φυλλικού οξέος (Β9), μιας υδατοδιαλυτής βιταμίνης του συμπλέγματος Β, που βοηθά στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, είναι επομένως απαραίτητη για την αντιμετώπιση της αναιμίας, αλλά και για τη σύνθεση του DNA και του RNA του οργανισμού, ενώ μειώνει τις πιθανότητες για αρτηριοσκλήρυνση, προστατεύοντας το καρδιαγγειακό σύστημα και συμβάλλοντας στην καλή υγεία του δέρματος. Τα μούρα πιθανόν έχουν και πρόσθετα οφέλη στην υγεία, δεδομένου ότι είναι πλούσια και σε φυτοχημικές ουσίες.

Μελέτες δείχνουν πως τα μούρα μπορούν να προστατεύσουν διάφορες εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως την εκμάθηση και την απώλεια της μνήμης που επέρχεται με την ηλικία, ενώ ενισχύουν σημαντικά και τις άμυνες του οργανισμού. Άλλες έρευνες δείχνουν πως τα φυτοχημικά, όπως οι ανθοκυάνες και τα φλαβονοειδή, τα οποία είναι και αρμόδια για τα κόκκινα, ιώδη, πορφυρά και μπλε χρώματα των μούρων, έχουν μια σειρά από ιδιότητες, όπως: αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις. Επίσης, προστατεύουν από τα καρδιακά νοσήματα. Ωστόσο, οι έρευνες αυτές, είναι ακόμα σε πολύ πρώιμα στάδια.

Ας μην παραλείπουμε λοιπόν, αυτά τα μικρά φρούτα, που δείχνουν μεν «μικρά στο μάτι», είναι όμως πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ και ενδεχομένως να προσφέρουν και ακόμα περισσότερα οφέλη, τόσο στη διατροφή όσο και στην καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Γράφει η Ζωή Πορφύρη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

www.healthyworld.gr

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Εχινάκεια: το αντιβιοτικό της φύσης


Μπορεί να πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη «εχινός», εξαιτίας των αγκαθιών που έχει στα άνθη του, ωστόσο πρόκειται για φυτό των Ινδιάνων. Στις μέρες μας είναι ένα από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα, καθώς οι θεραπευτικές του ιδιότητες συνδέονται με την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. Οι οπαδοί της εχινάκειας αυξάνονται συνεχώς, επειδή πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού χωρίς να προκαλεί παρενέργειες...

Για την ιστορία

Πρόκειται για ιθαγενές φυτό της Βόρειας Αμερικής και ένα από τα πιο διαδεδομένα βότανα των Ινδιάνων. Οι τελευταίοι το χρησιμοποιούσαν αιώνες πριν το ανακαλύψουν οι Ευρωπαίοι, για να θεραπεύουν από μολύνσεις μέχρι δαγκώματα φιδιών. Από το 19ο αιώνα η χρήση του διαδίδεται στη γηραιά ήπειρο και αρχίζει η καταγραφή της δράσης του. Aν και μετά την είσοδο των αντιβιοτικών στην αγορά η χρήση του περιορίστηκε αρκετά, τα τελευταία χρόνια, με την τάση που επικρατεί για την εφαρμογή ήπιων εναλλακτικών μεθόδων άρχισε και πάλι να διαδίδεται ευρύτερα. Μάλιστα, δεκάδες είναι οι έρευνες που διεξάγονται από πανεπιστήμια και ιατρικούς οργανισμούς στις H.Π.A., στη Μεγάλη Βρετανία και κυρίως στη Γερμανία, στις οποίες μελετώνται οι τρόποι που επιδρά η εχινάκεια στον οργανισμό μας.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
 vita.gr
 http://www.on-news.gr/2012/03/blog-post_6291.html

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Τα μούρα ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία


Τα μούρα ως μέρος της καθημερινής διατροφής μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν στη διατήρηση της μνήμης, αναφέρει νέα έρευνα.

Η επισκόπηση δείχνει ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση μούρων ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει την απώλεια μνήμης που συνδέεται με την ηλικία...

Ο ερευνητής Marshall Miller, από το USDA-ARS Human Nutrition Research Center on Aging, σημειώνει στο ‘Journal of Agricultural and Food Chemistry’ ότι εκτός από τις γνωστές αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους τα μούρα στη διατροφή έχουν άμεση επίδραση στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι έρευνες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μούρων έχει ωφέλιμη επίδραση στις οδούς μεταφοράς σημάτων του εγκεφάλου που εμπλέκονται σε φλεγμονή και κυτταρικό θάνατο. Το αποτέλεσμα αυτών των βελτιώσεων στη λειτουργία του εγκεφάλου μπορεί να σταματήσει εγκεφαλικές διαταραχές λόγω ηλικίας, όπως η άνοια και το Alzjheimer.

Οι ερευνητές επισκόπησαν πρόσφατες έρευνες για την επίδραση των μούρων στην αποστολή σημάτων του εγκεφάλου ή την εσωτερική επικοινωνία και συμπεριφορά.

Η επισκόπηση δείχνει ότι έρευνες σε κύτταρα, ζώα και ανθρώπους επιβεβαιώνουν ότι τα μούρα, όπως βατόμουρα, cranberries και φράουλες ωφελούν τον εγκέφαλο που γερνά, με αρκετούς τρόπους.

Το υψηλό σε αντιοξειδωτικά περιεχόμενο των μούρων βοηθά τα κύτταρα του εγκεφάλου στην προστασία από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών.

Επίσης τα μούρα αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι νευρώνες επικοινωνούν μεταξύ τους. Οι συγκεκριμένες αλλαγές μπορούν να εμποδίσουν τη φλεγμονή που οδηγεί σε βλάβη των κυττάρων του εγκεφάλου και να βελτιώσουν επομένως τον έλεγχο της κίνησης και τη λειτουργία.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές δηλώνουν ότι έρευνες έδειξαν ότι τα μούρα μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και τον έλεγχο της κίνησης στα ζώα.

Επιπλέον, ορισμένες έρευνες σε ανθρώπους έδειξαν ότι η περίληψη των μούρων στη διατροφή μειώνει τη φλεγμονή. Τα σταφύλια και τα βατόμουρα φάνηκε επίσης να βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας με ελαφρά νοητική εξασθένηση.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να καθοριστεί αν οι ωφέλιμες επιδράσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου είναι το αποτέλεσμα ατομικών συστατικών που μοιράζονται τα μούρα ή μοναδικοί συνδυασμοί σε κάθε φρούτο αυτής της κατηγορίας.

www.advancehealth.gr

Οι αντικαρκινικές δράσεις της παπάγιας

 Οι αντικαρκινικές δράσεις της παπάγιας

Σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες φαίνεται ότι έχει η παπάγια. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντας ισχυρίζονται ότι το εκχύλισμα από τα φύλλα του εξωτικού φρούτου αλλά και το ρόφημα από την παπάγια μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκινικών όγκων στον τράχηλο, το μαστό, το ήπαρ, τον πνεύμονα και το πάγκρεας.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εκχύλισμα που παρασκευάστηκε από αποξηραμένα φύλλα παπάγιας και τα αποτελέσματα ήταν ισχυρότερα όταν τα κύτταρα έλαβαν μεγαλύτερες δόσεις ροφήματος από φύλλα παπάγιας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το εκχύλισμα από φύλλα παπάγιας ενισχύει την παραγωγή σημαντικών μορίων που λέγονται κυτοκίνες τύπου Th1που βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπευτικές αγωγές που χρησιμοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα για να πολεμούν τον καρκίνο. Η παπάγια χρησιμοποιείται σαν παραδοσιακό φάρμακο για ποικιλία παθήσεων σε πολλές περιοχές του πλανήτη και ιδιαίτερα στην Ασία.
Πηγή: ygeianews.gr

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Acai Berry ένα «υπέρ-φρούτο» με ευεργετικές ιδιότητες


Το Acai Berry είναι ένα «υπέρ-φρούτο» με ευεργετικές ιδιότητες από τα δάση του Αμαζονίου. Το γιατί έχει ευεργετικές ιδιότητες και πού ουσιαστικά μας βοηθάει, θα μας το αναλύσει εδώ στο iator.gr ο Δήμος Καραντζάς. Το Acai Berry λοιπόν, είναι ένα φρούτο το οποίο οι Βραζιλιάνοι το παρομοιάζουν με Viagra του τροπικού δάσους και δίνει δύναμη, ενέργεια και αντοχή. Το Acai Berry το θεωρόυσαν τόσο απαραίτητο στην καθημερινή τους τροφή , που οι πολεμιστές στον Αμαζόνιο το τρώγανε υποχρεωτικά πριν πάνε στη μάχη. Αυτή η παράδοση διαδόθηκε σιγά σιγά και στο τέλος το...
χρησιμοποιούσαν κατά κόρον οι φοιτητές των πολεμικών σχολών του Jiu Jitsu. Έτσι το Acai Berry έγινε σύντομα μέρος του τρόπου ζωής των Βραζιλιάνων και πλέον όλου του δυτικού κόσμου.
Acai Berry και Αδυνάτισμα
To Acai Berry έχει αποδειχτεί σε κλινικές μελέτες, πως εκτός από την μεγάλη θρεπτική αξία που έχει, είναι μία άριστη επιλογή για απώλεια βάρους. Η θρεπτική αξία του έχει ανακαλυφθεί εδώ και αιώνες, η αδυνατιστική του ιδιότητα όμως έχει κάνει το Acai Berry να συζητιέται σε όλο τον κόσμο τον τελευταίο καιρό.
Μήπως είναι μύθος;
Τι ισχύει όμως στα αλήθεια; Μπορεί να μας αδυνατίσει ένα φρούτο; Όσο και αν φαίνεται παράδοξο η αδυνατιστική του ιδιότητα είναι αποδεδειγμένη σύμφωνα με κλινικές δοκιμές. Όπως σε όλες τις περιπτώσεις βέβαια πρέπει να μπορόυμε να διαχωρίσουμε την υπερβολή. Για παράδειγμα το Acai Berry δεν μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε 10 κιλά σε μια εβδομάδα. Αυτό που είναι όμως αξιοσημείωτο ,είναι ότι μπορεί να μας αδυνατίσει το Acai Berry προσφέροντας μας παράλληλα τις αμέτρητες ευεργετικές ιδιότητες που έχει. Αυτό που το έχει κάνει ξεχωριστό είναι ότι βοηθάει και να απαλλαγούμε από το περιττό μας βάρος εύκολα και με ασφάλεια που είναι το σημαντικότερο, αφού πρόκειται απλά για ένα φρούτο, αλλά και μας κάνει καλό στην υγεία.
Ιδιότητες του Acai Berry
Το Acai Berry είναι ένα από τα φρούτα με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξιδωτικά στον κόσμο. Το Acai Berry περιέχει περισσότερο από δέκα φορές παραπάνω αντιοξιδωτικά από τα κόκκινα σταφύλια και τη μύρττιλλο. Τα οφέλη των αντιοξιδωτικών για την υγεία είναι πολλαπλά, μεταξύ των οποίων είναι: αντι-γηραντικά, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει το κίνδυνο του καρκίνου και των καρδιοπαθειών. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σημαντικό γιατί σας προστατεύει ακόμα και από το πιο απλό κρυολόγημα. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να το διατηρήσει ενισχυμένο ενάντια σε κάθε ενδεχόμενη ασθένεια. Έτσι το να παίρνετε Acai Berry μπορεί να είναι πραγματικά ευεργετικό για την υγεία σας.
Το Acai Berry περιέχει 10-100 φορές παραπάνω Anthocyanins από το κόκκινο κρασί. Τα Anthocyanins είναι τα αντιοξιδωτικά που δίνουν στο Acai Berry το πολύ βαθύ πορφυρό χρώμα του. Τα Anthocyanins βοηθάνε στο να πολεμήστε την πρόωρη γήρανση, αποτρέπουν τους θρόμβους στο αίμα και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.
Το Acai Berry είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Μεταξύ των βιταμινών και μετάλλων που περιέχει είναι Βιταμίνη A, Βιταμίνη B1, Βιταμίνη B2, Βιταμίνη B3, Βιταμίνη C, Βιταμίνη E, ασβέστιο, χαλκό, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο.
Το Acai Berry είναι μια τροφή πλούσια σε ίνες. Σε αυτό συμβάλει το γεγονός ότι το Acai Berry μεγαλώνει σε τροπικό κλίμα. Οι διαιτητικές ίνες αποτελούν ένα ουσιαστικό μέρος μια υγιεινής διατροφής και συμβάλουν στην επιβράδυνση της διαδικασίας της πέψεις, πολεμούν την παχυσαρκία, σταθεροποιούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, και μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Το Acai Berry περιέχει φυτικές στερόλες. Τρεις γνωστές φυτικές στερόλες που έχουν εντοπιστεί στο Acai Berry είναι η Β-σιτοστερόλης, η καμπεστερόλη και σιγμαστερόλη. Οι φυτικές στερόλες είναι το τελευταίο όπλο για την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων.
Προϊόντα με Acai Berry
Με την φρενίτιδα που επικρατεί με το Acai Berry, έχουν κάνει την εμφάνιση τους πάρα πολλά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν Acai Berry. Άλλα είναι καλά και άλλα θέλουν προσοχή. To Acai Berry θα το βρείτε σε αρκετές μορφές, από χάπι μέχρι και σε ρόφημα. Πολύ σημαντικό σε ότι και να πάρετε είναι η περιοκτικότητα του Acai Berry στο προϊόν. Αυτό που είναι ακριβό είναι το Acai Berry, για αυτό σιγουρευτείτε ότι το συμπλήρωμα που θα πάρετε έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αυτό. Αυτό είναι που θα σας αδυνατίσει και θα σας κάνει καλό και όχι τα έξτρα συστατικά που μπορεί να έχει ένα συμπλήρωμα μέσα.

www.iator.gr

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Κοινοτική έγκριση για τη Στέβια. Τα ωφέλη για τον Έλληνα καλλιεργητή!


Αν και οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την προσδοκία που καλλιεργούμε στον πολύπαθο αγροτικό κόσμο στον οποίο ανήκουμε, το πράσινο φως απο την Ευρώπη για τη στέβια και για την χρήση της πλέον ως γλυκαντική ουσία και όχι ως συμπλήρωμα διατροφής είναι ενα ελπιδοφόρο γεγονός που δίνει μια νέα προοπτική αισιοδοξιας σε όσους σκοπεύουν να ασχοληθούν με την καλλιέργειά της.
http://agrotikon.blogspot.com/
 http://korkos.blogspot.com/2012/03/blog-post_6616.html

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Στέβια «η ζάχαρη του μέλλοντος»


Η στέβια χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ‘’το φυτό της νέας χιλιετίας’’ και η ζάχαρή του ως ‘’η ζάχαρη του μέλλοντος’’. Πρόκειται για ένα μικρό βότανο που φυτρώνει στη Βορειοδυτική Παραγουάη και αποτελεί παραδοσιακό γλυκαντικό των αυτοχθόνων Γκουαρανών.
Σήμερα η κύρια χρήση της στέβιας είναι η εξαγωγή από τα φύλλα της (χλωρά ή ξηρά) των φυσικών γλυκαντικών...
ουσιών στεβιοσίδη, ρεμπαουδιοσίδη, κ.ά.. Η στεβιοσίδη μόνη της ή μαζί με τις άλλες γλυκαντικές ουσίες είναι μία λευκή, μικροκρυσταλλική ουσία, όπως και η κοινή ζάχαρη, αλλά με μηδενική θερμιδική αξία και 200-300 φορές πιο γλυκιά, ανάλογα με την συγκέντρωση κάθε μιας από τις παραπάνω φυσικές γλυκαντικές ουσίες.
«Οι μεγαλύτεροι χρήστες της στεβιοσίδης (που υπάρχει στη στέβια) είναι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών αλλά χρησιμοποιείται και στη ζαχαροπλαστική αφού υποκαθιστά τη ζάχαρη και την πράσινη χρωστική καθώς και στην ιατρική αφού μπορεί να καταναλωθεί σε άτομα με διαβήτη», δηλώνει η Δέσποινα Μαρσέλου, διαιτολόγος – διατροφολόγος μεειδίκευση στην κλινική διατροφή και ανοσολογία.
Σε ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, επιτρέπεται μόνο ως διαιτητικό συμπλήρωμα , ενώ σε άλλες (Ιαπωνία από το 1971, Βραζιλία ) ως υποκατάστατο της ζάχαρης, ως συμπλήρωμα διατροφής και ως διαιτητικό συμπλήρωμα χωρίς καμία ανεπιθύμητη ενέργεια.
«Στη στέβια αποδίδονται ιδιότητες όπως αντιυπερτασικές, αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές, ενώ θεωρείται και όπλο κατά της παχυσαρκίας μιας και η κρυσταλλική γλυκιά ουσία της στέβιας δεν αλλάζει μορφή ακόμη και σε θερμοκρασία έως και 200 βαθμών Κελσίου, ιδιότητα που επιτρέπει τη χρήση της στη μαγειρική», σημειώνει η κ. Μαρσέλου.
«Έχει προταθεί ακόμα η χρήση της και για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης με τον ισχυρισμό ότι μειώνεται κατά 75% η πιθανότητα θραύσης στα κελύφη των αβγών του κοτόπουλου, αν προστεθεί στην τροφή τους ένα μικρό ποσοστό σκόνης από φύλλα στέβιας.»
Οι έρευνες που αναφέρονται στην βιβλιογραφία για την ασφάλεια κατανάλωσης του ‘’θαυματουργού’’ αυτού φυτού είναι πολύ λίγες και σε πειραματικά στάδια. Κάποιες από αυτές έχουν αναφέρει ότι αν τροποποιηθεί γενετικά το προϊόν της στέβια, η στεβιόλη μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογένεση ενώ η κατανάλωσή της σε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες μπορεί να επιφέρει προβλήματα γονιμότητας.
Τέλος προϊόν της στέβιας, η στεβιοσίδη μπορεί να οδηγήσει σε δυσαπορόφηση υδατανθράκων, όταν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, εμποδίζοντας έτσι την παραγωγή ενέργειας (γλυκόζης) απαραίτητης για τα κύτταρα. Φυσικά αξίζει να αναφέρουμε ότι όλες αυτές οι έρευνες αναφέρονται σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους.
Πολιτικές αντιπαραθέσεις και ανησυχίες για την υγεία λόγω των παραπάνω ερευνών έχουν περιορίσει τη διαθεσιμότητα της Stevia σε πολλές χώρες. Για παράδειγμα ο οργανισμός φαρμάκων στην Αμερική επιμένει να παραμείνει ως διαιτητικό συμπλήρωμα και όχι να καταναλωθεί ελεύθερα.
Άλλες πηγές αναφέρουν ότι θίγονται τα συμφέροντα της βιομηχανίας της ζάχαρης και των χημικών γλυκαντικών ουσιών.
Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των τριών ευρωπαϊκών χωρών (οι άλλες δύο είναι η Ιταλία και η Πορτογαλία), στις οποίες αναμένεται να χορηγηθεί άδεια για την καλλιέργεια στέβια, που εκτιμάται ότι μπορεί να αντικαταστήσει την καπνοκαλλιέργεια.

www.iator.gr

Το ελαιόλαδο και οι ποιότητές του


Η ελιά εκφράζει και χαρακτηρίζει από την αρχαιότητα το ελληνικό τοπίο. Η εξημέρωση και καλλιέργεια της ελιάς στην Ελλάδα και κυρίως στη Κρήτη ξεκίνησε στα πρώτα στάδια της οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης στην 7η χιλιετία π.Χ. (νεολιθική εποχή). Η παραγωγή ελαιολάδου από τον ελαιόκαρπο πρέπει να ξεκίνησε την ίδια εποχή και με βεβαιότητα από την τέταρτη χιλιετία π.Χ...

Ελαιόλαδο είναι το έλαιο που λαμβάνεται με έκθλιψη των καρπών του ελαιοδέντρου. Στο σάρκωμα του ώριμου καρπού της ελιάς περιέχονται 20-30% ελαίου ανάλογα με την ποικιλία του φυτού και τον τόπο καλλιέργειας του. Το ελαιόλαδο που λαμβάνεται από τις ώριμες ελιές, αφού πρώτα καθαριστούν και διαχωριστούν από τους πυρήνες (κουκούτσια) ονομάζεται παρθένο. Το παρθένο ελαιόλαδο διακρίνεται ανάλογα με την οξύτητά του σε:
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (οξύτητα <0,8% ανά 100 γρ.),
Εκλεκτό παρθένο ελαιόλαδο (οξύτητα <1,5% ανά 100 γρ.)
Παρθένο ελαιόλαδο (οξύτητα <2,0% ανά 100 γρ.)

Τί είναι η οξύτητα;

Η οξύτητα είναι το βασικότερο κριτήριο ποιοτικής αξιολόγησης του ελαιολάδου και είναι αυτή που καθορίζει την εμπορική του αξία. Ο βαθμός οξύτητάς του υποδηλώνει την περιεκτικότητα του προϊόντος σε ελαϊκό οξύ. Ο τρόπος συγκομιδής, αποθήκευσης και έκθλιψης μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την τελική οξύτητα του ελαιολάδου.

Ο ρόλος της ποιότητας του ελαιολάδου στην γεύση και στην υγεία είναι αποφασιστικός. Αποτελεί τη βασικότερη πηγή λιπαρών στη Μεσογειακή Διατροφή. Γι 'αυτό ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει να διακρίνει τους διάφορους ποιοτικούς τύπους και ανάλογα να κάνει της επιλογές του.

Εκτός από το παρθένο ελαιόλαδο υπάρχουν άλλες δύο κατηγορίες ελαιολάδου, το εξευγενισμένο και το ελαιόλαδο.

Το εξευγενισμένο ή ραφιναρισμένο προκύπτει από υποβαθμισμένα (μη βρώσιμα ελαιόλαδα) μετά από διάφορες φυσικοχημικές μεθόδους. Τα υποβαθμισμένα αυτά ελαιόλαδα μπορεί να προέρχονται αρκετές φορές από πολυτηγανισμένα και πολυμαγειρεμένα ελαιόλαδα που χρησιμοποίησαν εστιατόρια και ταβέρνες τα οποία έχουν υποστεί έντονη και προχωρημένη οξείδωση. Τα προϊόντα οξείδωσης σε μεγάλες ποσότητες είναι δυνατό να επιδράσουν στο συκώτι, στην καρδιά και στις αρτηρίες, θεωρούνται δε και ως καρκινογόνα. Ακόμη, εντονότερη οξείδωση οδηγεί στο σχηματισμό ακρολεΐνης, ενός συστατικού το οποίο πιστεύεται ότι επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί οίδημα και τραυματισμό στα κύτταρα του ήπατος ή και να προκαλέσουν διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις στον οργανισμό. Επίσης μπορεί να προέρχονται από ληγμένα ελαιόλαδα καταστημάτων και βιομηχανιών. Τέλος θα πρέπει οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι το ραφινέ ελαιόλαδο χρησιμοποιείται ευρέως στα εστιατόρια ειδικά για το τηγάνισμα λόγω της χαμηλής τιμής του.

Το ελαιόλαδο (πρώην Κουπέ) αποτελεί μίγμα ραφιναρισμένου και παρθένου σε μη καθορισμένη αναλογία. Το βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ και αρκετές φορές στο χύμα ελαιόλαδο που πουλάνε οι πλανόδιοι.

Γενικότερα ο καταναλωτής πρέπει κατά την αγορά του λαδιού να προσέχει τα εξής:
Να έχει ευχάριστη οσμή και γεύση, δηλαδή να έχει το φρουτώδες άρωμα της φρέσκιας ελιάς.
Να είναι διαυγές, διαφανές και να μην έχει κατακάθι (μούργα). Βέβαια ένα λάδι μπορεί να είναι θολό όταν έχει παραχθεί πρόσφατα, κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να συμβαίνει όταν βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων.
Συνιστάται στους καταναλωτές να αποφεύγουν την αγορά λαδιού από πλανόδιους πωλητές, πράγμα που απαγορεύεται αλλά δυστυχώς παρατηρείται, ιδίως στην ελληνική επαρχία, διότι ενδέχεται να είναι νοθευμένο.

Το μυστικό της μακροζωίας των Κρητικών
Η περίφημη μελέτη των επτά χωρών, την οποία σχεδίασε ο Angel Keys, όταν δημοσιεύτηκε αποκάλυψε ότι το επίπεδο υγείας των Κρητικών ήταν το καλύτερο στο κόσμο. Οι καρκίνοι και τα καρδιαγγειακά ήταν σπάνια, αφού οι θάνατοι οφειλόμενοι σε αυτά ανά 100.000 άτομα στη Κρήτη ήταν μόνο 9 έναντι 466 στην Φιλανδία. Και αυτό αποδείχτηκε ότι οφειλόταν στην διατροφή των Κρητικών που έχει σαν κύριο συστατικό της το ελαιόλαδο.

www.diatrofi.gr

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Νεαρός επιστήμονας μαζεύει χόρτα στα βουνά και τα μοσχοπουλάει στο εξωτερικό!


Ο νεαρός επιστήμονας Σωτήρης Λυμπερόπουλος, μαζεύει χόρτα στα βουνά, που τα μοσχοπουλάει όχι μόνο σε μεγάλα εστιατόρια της Αθήνας, αλλά και στο εξωτερικό!

Ο ίδιος δηλώνει τροφοσυλλέκτης ή, κατά το επιστημονικότερον, εξερευνητής και συλλέκτης αυτοφυούς....

τροφής.

Κάθε μέρα ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος παίρνει τα βουνά σε αναζήτηση άγριων χόρτων. Με σπουδές στα οικονομικά και με μεταπτυχιακό στην Αγγλία, με εργασία σε πολυεθνική στο Λονδίνο, τα εγκατέλειψε όλα κι έπιασε τις ράχες!..

Να τι αναφέρει: “Επτά το πρωί ανεβαίνω στο βουνό και σε είκοσι ώρες τα άγρια χόρτα είναι στο εξωτερικό. Τα χόρτα αποθηκεύονται στο παραδοσιακό καλάθι για να περνάει ο αέρας. Κερδίζω τόσα ώστε να μην κάνω κανέναν συμβιβασμό. Κάποιοι μεγάλοι σεφ σκέφτηκαν ότι δεν είχαν τίποτα να χάσουν, συνεργαζόμενοι μαζί μου. Αυτοί ήταν οι άνθρωποι που μου άνοιξαν τον δρόμο όταν δεν με ήξερε κανείς. Γι’ αυτό με συνδέει μαζί τους κάτι παραπάνω από εκτίμηση: Ενας σεβασμός. Αν με πάρουν δέκα η ώρα το βράδυ και μου ζητήσουν να τους βρω πετροκαυκαλήθρες, θα το κάνω με κάθε τρόπο. Είναι οι άνθρωποι που πίστεψαν σε μένα και σε μια άλλη ηθική για την τροφή”.
katoci.com

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Χυμός καρότου: Η πορτοκαλί δύναμη


Παλαιοτέρα ο όρος χυμός αφορούσε κυρίως τα φρούτα.

Όμως, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα τρόφιμα εμφανίζονται σε πόσιμη μορφή (όπως τα λαχανικά, το γιαούρτι, τα φρούτα), καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν μας επιτρέπει να αφιερώσουμε πολύ χρόνο στα γεύματά μας...

Επειδή ένας χυμός βρίσκεται σε πρακτική συσκευασία και καταναλώνεται γρήγορα και οπουδήποτε, παρατηρήθηκε και η εμφάνιση χυμών από λαχανικά (καρότο, ντομάτα). Αυτή είναι μια εύκολη λύση για κάποιον που δεν έχει τη δυνατότητα να συνοδεύσει το γεύμα του με μια σαλάτα. Έτσι, μπορεί να το συνοδεύσει με έναν χυμό.

Ο χυμός καρότου ή ένας χυμός που περιέχει καρότο είναι ιδιαίτερα ευεργετικός. Το καρότο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, περιέχει μεγάλες ποσότητες Β- καροτίνης, που μετατρέπεται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα καρότα να είναι ιδιαίτερα τονωτικά για τον οργανισμό και να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, ενδυναμώνουν και προστατεύουν το αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα.

Εξαιτίας της βιταμίνης Α και του ασβεστίου που περιέχουν, έχουν προστατευτική δράση για τα κόκαλα και τα δόντια. Τέλος, περιέχουν βιταμίνη C, που τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και λειτουργεί επουλωτικά στο δέρμα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εκζέματος δερματίτιδας και ακμής.

Ο χυμός καρότου είναι γλυκός και μπορεί να συνδυαστεί εύκολα και με άλλα φρούτα και λαχανικά (όπως μήλο και πορτοκάλι). Έτσι, μπορούμε να έχουμε ένα ρόφημα ευχάριστο και ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

www.food-net.org