Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

O χυμός από παντζάρι ρίχνει την πίεση

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, δείχνει πως ένα ποτήρι χυμού από παντζάρι καθημερινά μπορεί να επιφέρει σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση. Το παντζάρι περιέχει υψηλά ποσά ανόργανων νιτρικών αλάτων, τα οποία στο ανθρώπινο σώμα μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου, μια ένωση που ασκεί αγγειοδιασταλτική δράση. Σημαντικές ποσότητες νιτρικών αλάτων περιέχονται και σε άλλα λαχανικά, όπως το μαρούλι και το λάχανο.
Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension, οι ερευνητές συγκέντρωσαν 64 εθελοντές ηλικίας 18-85 ετών. Από το σύνολο του δείγματος, το 50% λάμβανε φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία της υπέρτασης, χωρίς ωστόσο να έχει επιτύχει μείωση της πίεσης στα επιθυμητά επίπεδα, ενώ το υπόλοιπο 50% είχε διαγνωσθεί με αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, χωρίς όμως να ακολουθεί αντίστοιχη αγωγή. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία κατανάλωνε ένα ποτήρι χυμού από παντζάρι καθημερινά, για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, ενώ στην άλλη δόθηκε ο ίδιος χυμός από τον οποίο όμως είχαν αφαιρεθεί τα νιτρικά άλατα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι εθελοντές που κατανάλωναν καθημερινά το χυμό παντζαριού παρουσίασαν μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, η οποία μάλιστα ήταν συγκρίσιμη με τη μείωση που επιφέρουν κατά μέσο όρο ορισμένα αντι-υπερτασικά φάρμακα. Για κάποιους από τους εθελοντές, η παρατηρούμενη μείωση είχε σαν αποτέλεσμα την επιστροφή της αρτηριακής τους πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Παράλληλα, παρατηρήθηκε βελτίωση στην ικανότητα διαστολής των αγγείων και μείωση της αρτηριακής σκληρίας κατά 20% και 10% αντίστοιχα. Μετά τη διακοπή της κατανάλωσης του χυμού, η αρτηριακή πίεση επανήλθε στα προηγούμενα υψηλά επίπεδα, ενώ στους εθελοντές που κατανάλωναν το χυμό από τον οποίο είχαν αφαιρεθεί τα νιτρικά άλατα δεν παρατηρήθηκε καμία μεταβολή των παραπάνω δεικτών.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, οι ερευνητές αναφέρουν πως φαίνεται ότι η καθημερινή πρόσληψη νιτρικών αλάτων από τρόφιμα όπως το παντζάρι και άλλα φυλλώδη λαχανικά, μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τη φαρμακευτική παρέμβαση, όσον αφορά στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης. Τέλος, ο επικεφαλής της μελέτης τονίζει πως η δυνατότητα χρήσης ενός φυσικού προϊόντος έναντι κάποιου φαρμάκου είναι πολύ ελκυστική, ενώ συμβουλεύει άτομα που επιθυμούν να αυξήσουν την πρόσληψη νιτρικών αλάτων να προτιμούν το μαγείρεμα των αντίστοιχων λαχανικών στο φούρνο ή στον ατμό, καθώς με το βρασμό η περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα μειώνεται σημαντικά.

Πηγή: neadiatrofis.gr
http://www.koutipandoras.gr/article/132605/o-hymos-apo-pantzari-rihnei-tin-piesi