Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Βιταμίνη C & Σίδηρος… δύο «ταιριαστά» συστατικά!


Η βιταμίνη C είναι μία από τις πιο «διάσημες» βιταμίνες των τροφίμων. Γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση αλλά και για την «αντιγηραντική» ικανότητα που έχει συμμετέχοντας στην αναδόμηση του κολλαγόνου...


Μία όμως από τις πιο σημαντικές ιδιότητες της βιταμίνης C, που δεν είναι ευρέως γνωστή είναι το γεγονός ότι ευνοεί την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου. Μη αιμικός είναι ο σίδηρος που συναντάμε στα φυτικά τρόφιμα όπως το σπανάκι και τα όσπρια. Το «πρόβλημα» με αυτή το φυτικό σίδηρο είναι πως το σώμα μας μπορεί να απορροφήσει μόλις το 5-8% της ποσότητας που βρίσκεται σε αυτά τα τρόφιμα. Η παρουσία της βιταμίνης C σε ένα γεύμα με φυτικές πηγές σιδήρου βοηθά στη μετατροπή του μη αιμικού σιδήρου σε απορροφήσιμο.

Ο ρόλος της βιταμίνης C στην απορρόφηση του σιδήρου έχει διασαφηνιστεί εδώ και δεκαετίες και μάλιστα φαίνεται ότι η σχέση αυτή εξαρτάται από την ποσότητα της βιταμίνης C που προσλαμβάνουμε ταυτόχρονα. Μία από τις πρώτες μελέτες που διερεύνησαν αυτή τη δράση, έδειξε πως όσο αυξάνονταν η ποσότητα της βιταμίνης C σε ένα γεύμα, τόσο αυξάνοντας και η απορρόφηση του σιδήρου, σταδιακά από 0,8% σε 7,1% .

Υπάρχουν μάλιστα μελέτες που δείχνουν ότι η προσθήκη βιταμίνης C σε εμπλουτισμένα με σίδηρο τρόφιμα οδηγεί σε καλύτερη απορρόφηση του μετάλλου.

Οι έφηβοι, οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, οι εγκυμονούσες και θηλάζουσες καθώς και τα παιδιά, ομάδες δηλαδή που έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο, είναι σημαντικό να καταναλώνουν μαζί με φυτικές πηγές σιδήρου και μια πηγή βιταμίνης C. Τέτοιες είναι τα εσπεριδοειδή και οι φυσικοί χυμοί τους, οι φράουλες, οι πολύχρωμες πιπεριές καθώς και εμπλουτισμένοι χυμοί με τα δύο αυτά συστατικά.
www.nutrimed.gr

Η Δάφνη λοιπόν, ως δέντρο, η ευγενής ή του Απόλλωνος

Η Δάφνη λοιπόν, ως δέντρο, η ευγενής ή του Απόλλωνος φύεται σποραδικά αυτοφυής κοντά σε ρυάκια και σχηματίζει μικρά δάση σ΄ όλη τη Μεσόγειο. Συναντάται κυρίως στην Φθιώτιδα, στην Μακεδονία και στον Άθω.
Σε πολλά όμως μέρη κηπεύεται ως καλλωπιστικό φυτό κήπων και πάρκων. Ανθοβολεί τον Μάρτη και τον Απρίλιο. Τα φύλλα της είναι βραχύμισχα, λίγο γυαλιστερά από την άνω και λίγο ωχρότερα από την κάτω πλευρά τους. Ακόμη έχουν σχήμα λογχοειδές με κυματοειδή χείλη ανάλογα με την ποικιλία της.
Ο καρπός της είναι ελλειψοειδής, μελανωπός στο μέγεθος περίπου του κερασιού, και από αυτόν παρασκευάζεται το δαφνέλαιο. Όμως και τα φύλλα της δάφνης, με απόσταξη, δίνουν τοξικό αιθέριο έλαιο, που χρησιμοποιείται στην φαρμακοποιϊα, στην σαπουνοποιϊα και στην θεραπεία άλλων φυτών από διάφορες ασθένειες. Με αραιή ακόμα διάλυση ως αφέψημα με τα φύλλα της, πλένονται το καλοκαίρι τα ζώα (άλογα κλπ) για να απαλλαγούν από τις αλογόμυγες και από άλλα ενοχλητικά έντομα. Αποτελεί δε εξαίρετο συντηρητικό κατά την συσκευασία ξηρών καρπών και φρούτων (σύκων, σταφίδων κλπ). Ακόμη δίνει με τα φύλλα της άρωμα, νοστιμιά και γεύση στα φαγητά μας κυρίως, του στιφάδου, του μαρινάτου κλπ.

Ακόμη γνωστό από την Μυθολογία μας, είναι ως το Ιερό φυτό του Θεού Απόλλωνα, ως θυγατέρα της Γής και του
Αρκαδικού ποταμού Λάδωνα ή του Θεσσαλικού Πηνειού. Τη Δάφνη την ερωτεύθηκε ο Απόλλωνας σφοδρότατα αλλά αυτή απέκρουσε τον ερωτά του και δεν είχε την δυνατότητα να του ξεφύγει και έτσι ικέτευσε τη Μάνα της την Γη να την σώσει. Η Γη με τη σειρά της την αγκάλιασε και την μεταμόρφωσε σε Δάφνη. Ο Απόλλωνας, για να παρηγορηθεί έκοψε το κλαδί της και στεφανώθηκε. (Απόλλων Δαφναίος).

Ο μύθος αυτός πλάσθηκε; για να εξηγηθεί η χρήση της Δάφνης στην λατρεία του Απόλλωνα κατά τα Δαφνηφόρια. (Τα Δαφνηφόρια γιορτάζονταν κάθε εννέα έτη την 7η του μηνός Ηρακλείου στους Δελφούς, στα Τέμπη και στη Θήβα. Σύμφωνα με την παράδοση ο Απόλλων, αφού μολύνθηκε απ’ το φόνο του Πύθωνος, κατέφυγε, μετά απ’ την υπόδειξη του Διός, στην κοιλάδα των Τεμπών για να καθαρθεί. Μετά επανήλθε στους Δελφούς με συνοδεία ιερατικής πομπής και εστεμμένος με δάφνη και κλάδο αυτής στο χέρι. Προς αναπαράσταση του γεγονότος, οι Δελφοί έστελναν στα Τέμπη αριθμό εκλεκτών νέων με επί κεφαλής τον «Αρχιδαφνηφόρο», ακολουθώντας την Ιερά Οδό που ακολούθησε ο Απόλλων. Στα Τέμπη ο νέος που υπεδύετο τον Απόλλωνα υπεβάλλετο σε καθαρτήριες και εξιλαστήριες ιεροτελεστίες και μετά η Θεωρία στεφανωμένη με την Ιερά Δάφνη και με κλάδους της στο χέρι επέστρεφε στους Δελφούς εν μέσω πομπής που έψαλλε ύμνους και νικητήριους παιάνες.)

- Από τα πανάρχαια, λοιπόν, χρόνια επικράτησε η συνήθεια στους Έλληνες πρώτα και στους Ρωμαίους αργότερα μα και στις μέρες μας η Δάφνη να θεωρείται σύμβολο Νίκης και Δόξας. Με το χρόνο όμως, αφού τα πρώτα χρόνια δεν ήταν αρεστή η χρήση ανθέων στην Αρχαία Εκκλησία, επειδή τάχα ήταν υπερβολική η χρήση τους από τους "ειδωλολάτρες" επικράτησε η χρήση τους μαζί και της Δάφνης, είτε για διακόσμηση των Ναών είτε σε ορισμένες Τελετές και Γιορτές. Με Δάφνες καταστρώνονται τα δάπεδα των Ναών κατά την Κυριακή των Βαΐων και το Μέγα Σάββατο.
Επίσης φύλλα της σκορπίζονται σ' όλους τους Ναούς μας κατά την "πρώτη" Ανάσταση. Αλλά ακόμη και στα γλυπτά (θωράκια, επιτύμβιες πλάκες κλπ) η χρήση της Δάφνης είτε σε φύλλα είτε σε στεφάνια είναι συχνή. Ειδικότερα δε προκειμένου περί μαρτύρων ο συμβολισμός της συμβολίζει την αειθαλή μαρτυρική Δόξα. Αφού όλα τα πιο πάνω, είναι γνωστά σ' όλους μας και πως ακόμη κλαδιά της Δάφνης, που τόσος λόγος έγινε πια πάνω, από το Ιερό τούτο δέντρο αγκαλιάζουν πάρα πολύ εύστοχα και το Εθνικό Αιματοβαμμένο Σύμβολο της Δημοκρατίας μας, δεν θα ήταν καλύτερα αντί να βαρβαρίζουμε" (βαρβαρίζω*= συμπεριφέρομαι με βαρύ τρόπο, με απρέπεια , ασχημονώ) και να σκεπάζουμε με σκεπάσματα και χλαμύδες Ιστορικής άγνοιας, με διάφορες ημί-ελληνικούρες, ημί-Ισοκρατιζόμενοι να επιστρέψουμε τάχιστα στα Άριστα Μήτρια και Πάτρια των προγόνων μας (η Πατρότητα προϋποθέτει Μητρότητα) αποδίδοντας τιμές και μετά την κατάθεση "Στεφάνων Δάφνης", κατά τη διάρκεια Εθνικών Επετείων κυρίως, στα Μνημεία - Τύμβους και Ηρώα της γλυκιάς Πατρίδας;

Μια απλή και σεμνή τελετή, (από τους ίδιους φορείς που τα καταθέτουν!!!), θα έδινε τη λύση μια για πάντα με αποκομιδή και καταστροφής τους με πυρά, που θα ήταν και το πρέπον, και όχι (δυστυχώς) να αποτελούν τούτα τα Δάφνινα Σύμβολα, (τα πάντοτε Ελληνικά) για αρκετό καιρό ξεχασμένα "σκουπίδια" και απορρίμματα της δικής "μας" ιστορικής ασέβειας και άγνοιας στο βωμό των ήδη "καλοστημένων" (;) και πιθανών μελλοντικών σχεδίων των ανεγκέφαλων, που δρούν σε βάρος της υπόστασης και αξιοπρέπειάς μας; -Απλά πράματα δηλαδή!!!
– Από την Αρτάνη
Υ.Γ. - Βαρβαρίζω* > βάρβαρος = [βαβαλίζω > βαβαρίζω > βαρβαρίζω] > ξένος προς τα Ελληνικά ήθη και κυρίως προς την γλώσσα, ξένος, μετά τα περσικά, κτηνώδης, αμαθής, αγροίκος (λόγω των πρωτοφανών βανδαλισμών που διέπραξαν),βαρβαρίζω, βαρβαρισμός, βαρβαρόω, βάρβιτος (βαίνω, αι>ι, πολύχορδο μουσικό όργανο. Οι Έλληνες απέφευγαν τις πολλές χορδές).






visaltis.blogspot.com

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Νέα ποικιλία σούπερ μπρόκολου προστατεύει από καρδιοπάθειες


Νέα ποικιλία μπρόκολου περιέχει μεγάλη ποσότητα θρεπτικών ουσιών, αναφέρουν ειδικοί.

To νέο μπρόκολο αναπτύχτηκε ειδικά για να περιέχει 2 έως 3 φορές τη φυσιολογική ποσότητα γλυκοραφανίνης, ουσίας που πιστεύεται ότι απομακρύνει την καρδιοπάθεια.

Ο επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων Richard Mithen, στο Institute for Food Research στη Βρετανία, δήλωσε ότι ήδη τα λαχανικά αποτελούν το φαρμακείο της φύσης. Όταν καταναλώνουμε μπρόκολο μειώνεται η χοληστερόλη στο αίμα...


Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι το σουπερ μπρόκολο είναι ελαφρώς πιο γλυκό καθώς περιέχει σουλφοραφάνη.

Η γλυκοραφανίνη δρα διασπώντας λιπαρά στον οργανισμό εμποδίζοντάς τα να φράσσουν τις αρτηρίες. Βρίσκεται στο μπρόκολο σε σημαντική ποσότητα.

Για να δημιουργήσει το σουπερ μπρόκολο, ο Mithen ένωσε το παραδοσιακό μπρόκολο με άγρια, πικρή ποικιλία από τη Σικελία, που δεν έχει την εμφάνιση άνθους στο κεφάλι και μεγάλη δόση γλυκοραφανίνης. Μετά από 14 χρόνια παρήχθη το ενισχυμένο υβρίδιο στο οποίο χορηγήθηκε πατέντα από ευρωπαϊκές αρχές.

Πωλείται ως Beneforte σε επιλεγμένα μαγαζιά στην Καλιφόρνια και το Τέξας τον τελευταίο χρόνο και έφθασε στα ράφια της Βρετανίας τον τρέχοντα μήνα.

Το σουπερ μπρόκολο αποτελεί μέρος αυξανόμενης τάσης μεταξύ των παραγωγών να εγχύουν επιπλέον ουσίες σε τρόφιμα. Στη Βρετανία πωλείται ως μέρος σειράς λαχανικών που περιλαμβάνει μανιτάρια με επιπλέον βιταμίνη D, και ντομάτες και πατάτες με επιπλέον σελήνιο.

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να γνωρίζουμε αν κάποιος μπορεί να λάβει υπερβολική δόση γλυκοραφανίνης, αλλά η βιταμίνη D και το σελήνιο σε πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι τοξικά.

Ο Mithen πραγματοποιεί έρευνες σε ανθρώπους συγκρίνοντας την υγεία της καρδιάς ανθρώπων που καταναλώνουν το σούπερ μπρόκολο με αυτών που τρώνε τακτικά μπρόκολο ή καθόλου.

Ο Lars Ove Dragsted, δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι ουσίες του μπρόκολου είναι σημαντικοί προληππτικοί παράγοντες για καρδιακή προσβολή και καρκίνο. Δήλωσε ότι η γλυκοραφανίνη είναι ελαφρώς τοξική ουσία που χρησιμοποιείται από τα φυτά για την καταπολέμηση των εντόμων. Στους ανθρώπους μπορεί να ενισχύει τις φυσικές χημικές άμυνες του οργανισμού ενδεχομένως καθιστώντας τον οργανισμό πιο δυνατό στην απομάκρυνση επικίνδυνων συστατικών.

Άλλοι ειδικοί δήλωσαν ότι η κατανάλωση τροφών με επιπλέον θρεπτικές ουσίες πιθανόν θα έχει μικρή επίδραση σε σύγκριση με άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως μη κάπνισμα και άσκηση.

Η Glenys Jones, θεωρεί ότι η κατανάλωση του νέου μπρόκολου δεν πρόκειται να ισοφαρίσει τις κακές συνήθειες. Αμφιβάλλει αν η πρόσθεση ουσιών του μπρόκολου σε περισσότερο δημοφιλείς τροφές θα δράσει στη βελτίωση της γενικής υγείας των ανθρώπων. Όπως δήλωσε, αν το προσθέσουμε σε ένα burger, οι άνθρωποι ενδεχομένως θα πιστέψουν ότι είναι υγιεινή τροφή και θα καταναλώσουν περισσότερα burgers.
www.iatronet.gr

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Λιποδιαλυτες Ωρα Μηδεν


Οι λιποδιαλυτές είναι συμπληρώματα που περιέχουν διάφορες φυτικές ουσίες και βότανα, τα οποία υποτίθεται ότι μπορούν να σε βοηθήσουν να αυξήσεις την ενέργειά σου (αν αυξήσεις το μεταβολισμό) και να σου κόψουν την όρεξη. Τα συμπληρώματα αυτά περιέχουν ουσίες που διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα - άλλωστε, αυτός είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο λειτουργούν. Είναι γνωστά και ως θερμογενετικά...


Πρόσεξε αυτά τα συστατικά:

Εκχύλισμα Bitter Orange
Αν και οι έρευνες δεν δείχνουν ξεκάθαρα ότι είναι αποτελεσματικό, θα το βρεις στα περισσότερα θερμογενετικά συμπληρώματα. Προωθείται ως το ακίνδυνο υποκατάστατο της εφέδρας, ωστόσο φαίνεται ότι έχει παρόμοιες παρενέργειες με αυτήν. Το Bitter Οrange περιέχει συνεφρίνη και οκταπαμίνη, ουσίες παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στην εφέδρα. Οι ουσίες αυτές προκαλούν αύξηση της πίεσης, αρρυθμίες, μπορεί να οδηγήσουν σε έμφραγμα, εγκεφαλικό, ακόμα και σε θάνατο. Το εκχύλισμα αυτό μπορεί να επηρεάσει το κατά πόσον μεταβολίζεται κάποιο άλλο φάρμακο που παίρνεις και να το κάνει τοξικό.

Καφεΐνη
Η καφεΐνη είναι συστατικό που βρίσκεται σχεδόν σε όλα αυτά τα συμπληρώματα. Ωστόσο μπορεί να υπάρχει και σε άλλη μορφή (όπως στην γκουαράνα) ή σε μορφή πράσινου τσαγιού. Δεν είναι ιδιαιτέρως δραστική για να κάψεις λίπος, αλλά δρα με τις άλλες ουσίες. Μεγάλες ποσότητες καφεΐνης μπορεί να προκαλέσουν αύξηση πίεσης, ταχυπαλμία, εμετό, νευρικότητα, αϋπνία και γαστρεντερικά προβλήματα.

Ιοχινμβίνη
Προέρχεται από έναν τύπο δέντρου στην Αφρική κι έχει ελαφρώς διεγερτική δράση. Αν και δεν έχει φανεί ότι είναι αποτελεσματικό για το αδυνάτισμα, συνεχίζει να περιλαμβάνεται σε αυτού του είδους τα συμπληρώματα. Εχει όμως κάποιες παρενέργειες: αύξηση πίεσης, πονοκέφαλο, αϋπνίες.

Μην Ξεχνάς
- Πολλά από αυτά τα συμπληρώματα έχουν έντονες παρενέργειες.
- Δεν έχει επιβεβαιωθεί η ασφάλειά τους μακροχρόνια.
- Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικώς η δράση τους.
- Δεν υποβάλλονται σε αυστηρό έλεγχο, με αποτέλεσμα να περιέχουν μεγαλύτερες ή μικρότερες ποσότητες από αυτές που αναφέρονται.
- Πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα, υψηλή πίεση, διαβήτη και νεφρικές παθήσεις.
- Η δράση αυτών των συμπληρωμάτων σταματά όταν τα σταματήσεις.
Είσαι διατεθειμένος να τα παίρνεις για πάντα;

www.menshealth.gr

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Το κάρυ σύμμαχος κατά του καρκίνου


Η λέξη κάρυ στην Ευρώπη και στην Αμερικάνικη ήπειρο χρησιμοποιείται γενικά για να περιγράψει το σύνολο των καρυκευμάτων της ευρύτερης κατηγορίας συμπεριλαμβάνοντας τον τέρμινθο, την κουρκουμίνη, το κόκκινο πιπέρι, τον κόλιανδρο και το κύμινο. Στην πραγματικότητα στα Πακιστανικά και στα Ινδικά η λέξη χρησιμοποιείται για να περιγράψει ορεκτικά πιάτα...
και σως που πλαισιώνουν ένα κυρίως πιάτο. Τα πιάτα με κάρυ είναι πολύ δημοφιλή σε πολλές κουζίνες συμπεριλαμβανομένων της ταϊλανδικής, της ιαπωνικής, της ινδικής, της πακιστανικής, της κινέζικης, της ινδονησιακής, της ιρανής, της μαλαισιανής και της βιετναμέζικης.
Σύνολο μελετών που διεξήχθησαν στην Ιρλανδία και στην Πολωνία τα τελευταία έτη οδήγησαν στην επιβεβαίωση της υπόθεσης ότι η κουρκουμίνη, το πιο διαδεδομένο συστατικό του κάρυ, που του δίνει το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Για την ακρίβεια in vitro εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και μέσω αναπάντεχων μηχανισμών η κουρκουμίνη προάγει τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων σε περιπτώσεις καρκίνου του οισοφάγου. Επιπλέον, τα ευρήματα των μελετών υποστηρίζουν ότι το θαυματουργό συστατικό του κάρυ ξεκίνησε τη δράση του μόλις μέσα σε 24 ώρες, προκαλώντας έκκριση ουσιών από τα καρκινικά κύτταρα οδηγώντας τα στο να “αυτοαποδομηθούν” ή “αυτομεταβολιστούν” όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι μελετητές.
Η ομάδα μελετών που διεξήχθησαν στο κέντρο αντικαρκινικής έρευνας του Κορκ έγιναν υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Dr Sharon McKenna σύμφωνα με την οποία η επιστημονική κοινότητα μπορεί πλέον να στραφεί στη χρήση της κουρκουμίνης σαν συστατικό της φαρμακευτικής αγωγής στην καταπολέμηση του καρκίνου του οισοφάγου.
Η πιθανή αντικαρκινική δράση των συστατικών του κάρυ είχε επισημανθεί και σε προγενέστερες μελέτες, αλλά για πρώτη φορά μετά τις παραπάνω μελέτες αποδεικνύεται ότι η κουρκουμίνη σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα σε περιπτώσεις καρκίνου του οισοφάγου δίνοντας την ελπίδα για χρήση της κουρκουμίνης κατά της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω μελέτες στην κατεύθυνση αυτή, έτσι ώστε να διευκρινιστεί και ο ακριβής μηχανισμός αποδόμησης των καρκινικών κυττάρων. Η απόπτωση είναι η συνηθέστερη μορφή θανάτου ενός κυττάρου και προκαλείται από έναν μηχανισμό που ελέγχεται από πρωτεΐνες του ίδιου του κυττάρου και αποτελεί ουσιαστικά το μηχανισμό αυτοκτονίας ενός γερασμένου κυττάρου. Στις μελέτες επίδρασης της κουρκουμίνης στα καρκινικά κύτταρα, ο θάνατος τους δεν προκαλείτο σε καμία περίπτωση από αυτοκτονία, αλλά προάγετο από κυτταρικό σήμα και δεν σχετιζόταν με πρωτεϊνικής φύσεως σήμα απόπτωσης.

Ο καρκίνος του οισοφάγου αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, σκοτώνοντας περίπου 7800 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο ετησίως. Λιγότερο από 20% των ασθενών που θα διαγνωστούν με καρκίνο του οισοφάγου ζουν για πάνω από 5 έτη. Από τη δεκαετία του 70 μέχρι σήμερα οι θάνατοι από καρκίνο του οισοφάγου έχουν αυξηθεί κατά 50%, ενώ η αύξηση αυτή φαίνεται να συσχετίζεται και με τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και με τον επιπολασμό της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Τα παραπάνω δεδομένα καθιστούν επιτακτική ανάγκη την εύρεση ενός φυσικού προϊόντος το οποίο θα βοηθά στην αντιμετώπιση του καρκίνου του οισοφάγου.

Σε παλαιότερες μελέτες η κουρκουμίνη είχε επιδείξει αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας τον ανθρώπινο οργανισμό από κρυολογήματα και ιώσεις, ενώ από αρχαιοτάτων χρόνων χρησιμοποιήθηκε για επούλωση τραυμάτων και θεραπεία φλεγμονών με τις επιστημονικές μελέτες τον 20ο αιώνα να επιβεβαιώνουν τις παραπάνω ευεργετικές επιδράσεις. Σποραδικά αποτελέσματα επιστημονικών μελετών έχουν καταδείξει πιθανή δράση της κουρκουμίνης στην πτώση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα προστατεύοντας από καρδιαγγειακές παθήσεις και δρώντας ως προγνωστικός παράγοντας στεφανιαίας νόσου.
Πέρα από τις πιθανές θεραπευτικές ιδιότητες αναφορικά με τον καρκίνου του οισοφάγου, κάποιες μελέτες υποστηρίζουν και την προληπτική αντικαρκινική δράση της κουρκουμίνης στον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου, όπως δείχνουν επιδημιολογικές μελέτες. Στις μελέτες αυτές έχουν συγκριθεί τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνων σε πληθυσμούς με χαμηλή κατανάλωση κάρυ και σε πληθυσμούς με πολύ υψηλές προσλήψεις κορκουμίνης μέσω της σχεδόν καθημερινής χρήσης κάρυ στο μαγείρεμα.
Πριν από κάποια χρόνια σε επιδημιολογικές μελέτες σε παιδιά είχε φανεί ότι στην Ασία τα ποσοστά εμφάνισης λευχαιμίας ήταν σημαντικά μικρότερα σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες όπου η λευχαιμία αποτελεί τη βασικότερη αιτία παιδικών θανάτων. Τα αποτελέσματα αυτά συσχετίστηκαν με αυξημένη κατανάλωση κάρυ στις χώρες της Ασίας.
Τέλος, κάποιες ερευνητικές ομάδες της Αμερικής πριν από λίγα χρόνια μελέτησαν την επίδραση της κουρκουμίνης σε πειραματόζωα με σκοπό την πρόληψη της ασθένειας Alzheimer. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών ήταν αρκετά ενθαρρυντικά καθώς η κουρκουμίνη φάνηκε να μπλοκάρει το σχηματισμό αμυλοειδών ινών που συνθέτουν τις πλάκες της νόσου Alzheimer.
Πληθώρα επιστημονικών μελετών έχει παρουσιάσει πολλές πιθανές θετικές επιδράσεις της κατανάλωσης κάρυ στον ανθρώπινο οργανισμό. Ειδικά στην καταπολέμηση του καρκίνου του οισοφάγου, η ουσία κουρκουμίνη που περιέχεται στο κάρυ μπορεί να παίζει σπουδαίο ρόλο. Οι μελέτες που θα διεξαχθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι και αυτές που θα καθορίσουν τελικά τη χρήση του κάρυ (κουρκουμίνης) προς όφελος την ανθρώπινης υγείας.



Δημητρούλης Μ. Εμμανουήλ, Msc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

www.dietstories.gr

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Κάστανα: ένα χειμωνιάτικο σνακ με πολλά οφέλη


Είτε ψητά, είτε βραστά, τα κάστανα εκτός από πλούσια γεύση και νοστιμιά έχουν πολλά να προσφέρουν στον οργανισμό μας και την υγεία μας. Βάλτε τα στο… χειμωνιάτικο διατροφικό σας πρόγραμμα και απολαύστε τα αχνιστά και μυρωδάτα...

Όταν ξεκινάει να πέφτει η θερμοκρασία, έρχονται και οι αλλαγές: ντυνόμαστε πιο βαριά, κλεινόμαστε περισσότερο σπίτι, κάνουμε περισσότερες δουλειές και γενικότερα προσαρμοζόμαστε κι εμείς στο μουντό κλίμα που μας περιβάλλει. Μέσα σε όλα, αποχωριζόμαστε διάφορες τροφές (τέλος τα καρπούζια, τα πεπόνια, οι ντομάτες κ.λπ), ενώ εισάγουμε νέες στο χειμερινό διατροφικό μας πρόγραμμα. Μια από αυτές τις τροφές που ταιριάζουν απόλυτα σε χειμερινό σκηνικό είναι και οι καρποί της καστανιάς, τα κάστανα. 

Οι καρποί αυτοί, που τρώγονται ψητοί ή βραστοί, περιέχουν αρκετές θερμίδες, αλλά ίσως λιγότερες απ’ όσες νομίζουν οι περισσότεροι, ενώ στη νωπή τους μορφή έχουν 50% περιεκτικότητα σε νερό, 45% σε υδατάνθρακες και 5% σε φυτικά έλαια.

Μπορείτε να τα δοκιμάσετε σκέτα, αλλά χρησιμοποιούνται και σε γλυκά, όπως και σε φαγητά και δεν είναι λίγοι οι λάτρεις τους που περιμένουν να χειμωνιάσει για να τα απολαύσουν και να θυμηθούν και πάλι την ελαφρώς γλυκιά τους γεύση. Στη χώρα μας ευδοκιμούν στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, αλλά και στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και της Λέσβου και ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτέμβρη, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Αν έχει μείνει κανένας καστανάς εκεί έξω με τη φουφού του, μη διστάσετε να αγοράσετε ένα σακουλάκι αυτού του ωφέλιμου καρπού ή δοκιμάστε να τα ψήσετε ή να τα βράσετε μόνοι σας στο σπίτι ανά πάσα στιγμή και να «κλέψετε» τα οφέλη τους.

Γιατί είναι ωφέλιμα;

-Σε αντίθεση με άλλους καρπούς, τα κάστανα περιέχουν λιγότερο λίπος, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

-Ενώ τα 100 γραμμάρια καρυδιών ξεπερνούν κατά πολύ τις 600 θερμίδες, η ίδια ποσότητα των καρπών της καστανιάς ξεπερνά τις 300. Παρ’ όλο, όμως που συγκριτικά έχουν λιγότερες θερμίδες, αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος θα πρέπει να τα καταναλώνετε με μέτρο.

-Από διατροφικής άποψης, τα κάστανα είναι παρόμοια με άλλες αμυλώδεις τροφές όπως η πατάτα, το καλαμπόκι κ.λπ., ενώ περιέχουν και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη.

-Αποτελούν μια καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών, παρέχοντας περίπου 8,1 γραμμ. φυτικών ινών στα 100 γραμμ., δηλαδή το 21% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, καθώς μειώνουν την απορρόφησή της στο αίμα.

-Τα κάστανα ξεχωρίζουν ακόμη, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C, αφού 100 γραμμάρια κάστανα μας παρέχουν 43 mg της σημαντικής αυτής βιταμίνης, ( η οποία μας προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία απέναντι στις ελεύθερες ρίζες), δηλαδή περίπου το 70% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

-Ακόμη, είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, με τα 100 γραμμάρια να παρέχουν 62 mg φυλλικού οξέος (δηλαδή το 15,5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης). Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη σύνθεση του RNA και την αντιγραφή του DNA, ενώ η επαρκής λήψη του από τη διατροφή την περίοδο πριν τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη, βοηθά στην αποτροπή εμφάνισης βλαβών στο νευρικό σωλήνα του εμβρύου.

-Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως ολεϊκού και παλμιτολεϊκού οξέος, τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης και αύξηση της καλής (HDL). Η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε διαιτητικές φυτικές ίνες, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση παθήσεων της καρδιάς και των αρτηριών, βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό προφίλ. 

-Όσον αφορά στα μέταλλα, τα κάστανα και πάλι δεν υστερούν αφού περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φωσφόρο και ψευδάργυρο. Όσον αφορά, μάλιστα, το κάλιο, η περιεκτικότητά τους είναι αρκετά υψηλή, φτάνοντας τα 518 mcg στα 100 γραμμάρια. Το κάλιο αντισταθμίζει την υπερτασική δράση του νατρίου, ρίχνει τους καρδιακούς παλμούς, αλλά και την πίεση, ο σίδηρος εμποδίζει την εμφάνιση της μικροκυτταρικής αναιμίας και το μαγνήσιο και ο φώσφορος είναι σημαντικά μέταλλα για τον μεταβολισμό των οστών.

-Δυνατό σημείο των καστάνων είναι και η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς 100 γραμμάρια περιέχουν 11% νιασίνη, 29% πυριδοξίνη, 100% θειαμίνη και 12% ριβοφλαβίνη.

-Όπως τα αμύγδαλα και τα φουντούκια, έτσι και τα κάστανα δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να καταναλώνονται ελεύθερα σε όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, πάσχουν από κοιλιοκάκη κ.λπ.

Πώς να τα επιλέξετε και να τα αποθηκεύσετε;

Αν πρόκειται να αγοράσετε κάστανα προκειμένου να τα ψήσετε ή να τα βράσετε μόνοι σας, επιλέξτε τα μεγάλα σε μέγεθος και τα πιο φρέσκα, καθώς λόγω του ότι είναι πλούσια σε άμυλο και έχουν λιγότερα λιπαρά από άλλους καρπούς, τείνουν να χαλάνε γρήγορα. Για να επιβεβαιώσετε το ότι είναι φρέσκα, λόγω του ότι είναι δύσκολο να βεβαιωθείτε από το εξωτερικό τους περίβλημα, ανοίξτε 1-2 και ελέγξτε αν η ψίχα τους είναι βαριά, σκληρή και ανοιχτόχρωμη.

Όσον αφορά στην αποθήκευσή τους στο σπίτι, θα πρέπει να τους συμπεριφερθείτε όπως στα φρούτα και τα λαχανικά. Τοποθετήστε τα στο ψυγείο, μέσα σε πλαστική σακούλα, απ’ όπου έχετε αφαιρέσει τον αέρα, έτσι ώστε να τα διατηρήσετε για λίγες εβδομάδες. 

Tips για την προετοιμασία και το σερβίρισμά τους

-Αν πρόκειται να τα ψήσετε, για να μην τα κάψετε κάντε μικρές χαρακιές στη στρογγυλή τους πλευρά.

-Χρησιμοποιήστε τα στο φαγητό, στη γέμιση π.χ. της γαλοπούλας, αλλά και του κοτόπουλου, μαζί με ρύζι, σταφίδες κ.λπ.

-Φτιάξτε μαρόν γλασέ μουλιάζοντάς τα σε νερό (χωρίς το εξωτερικό περίβλημα) και τοποθετώντας τα έπειτα για βράσιμο σε σιρόπι που έχετε φτιάξει με νερό και ζάχαρη, αρκετές φορές και για αρκετές ώρες, πριν τα τοποθετήσετε τελικά στο ψυγείο.

www.clickatlife.gr

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Τελικά παχαίνει ο καφές;


Τελικά ο καφές παχαίνει; Μήπως δεν πρέπει να προσθέτω γάλα στον καφέ μου κατά τη διάρκεια της δίαιτας; Πόσες … φορές μπορεί να σας πέρασαν έστω και φευγαλέα αυτές οι ερωτήσεις. Ήρθε η ώρα να διαλευκάνουμε το μυστήριο που σκιάζει τη σχέση του καφέ με τις θερμίδες!

Ο μύθος γύρω από τις θερμίδες του καφέ ξεκίνησε όταν στη λίστα των καθημερινών καφέδων που καταναλώνουμε έπαψαν να υπάρχουν μόνο οι κλασσικοί καφέδες όπως ο στιγμιαίος ζεστός καφές ή ο φραπέ, και προστέθηκαν νέοι καφέδες με σιρόπια και σαντιγύ, που παραγγέλνουμε εκτός σπιτιού. Η ανάμειξη των ονομάτων των καφέδων, έφερε και σύγχυση στον περισσότερο κόσμο και αυτό γιατί μέχρι τότε ανάλογα με την παραγγελία που έκανες ήξερες τι θα κρύβει το φλιτζάνι σου (σκέτος, μέτριος, γλυκός με γάλα ή χωρίς). Η ονομασία, όμως, του καφέ δεν υποδηλώνει πλέον και τη σύστασή του!

Εμπιστευθείτε τον «κλασσικό»… ελεύθερα!

Ο λόγος για τον στιγμιαίο καφέ, είτε στη ζεστή είτε στην παγωμένη έκδοσή του (φραπέ), που μπορεί άφοβα να προστεθεί σε οποιοδήποτε πρόγραμμα απώλειας βάρους. Ο στιγμιαίος καφές εκτός από πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά πρακτικά δεν προσφέρει θερμίδες στη σκέτη έκδοσή του, αφού ένα φλιτζάνι αποδίδει μόνο 1 θερμίδα!

Πώς προσθέτετε έξτρα θερμίδες στον καφέ σας! Η χτυπημένη κρέμα, η σαντιγύ, το σιρόπι μέσα στον καφέ καθώς και το σιρόπι που προσθέτουμε πάνω από τον καφέ μπορούν να απογειώσουν ή ακόμη και να εκτοξεύσουν τις θερμίδες του καφέ που παραγγέλνετε έξω!

Πώς;… προσθέτοντας από 20 έως και 70 θερμίδες για κάθε δόση συστατικού που προσθέτετε στον καφέ σας, για παράδειγμα μία δόση απλής χτυπημένης κρέμας δίνει 67 θερμίδες ενώ μια δόση σιρόπι μόκα 27 θερμίδες! Έτσι για παράδειγμα, ένα καφές σε μεγάλο ποτήρι με διπλή δόση σιρόπι (συνήθης ποσότητα), διπλή δόση κρέμας και σαντιγί δίνει περισσότερες από 300 θερμίδες.

Μήπως ήρθε η ώρα να …αποφύγετε το γλυκό και να πιείτε ένα κλασικό φραπέ μέτριο με γάλα, που δίνει λίγες θερμίδες και πολλά αντιοξειδωτικά;
medicalnews.gr