Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Θεραπεία καρκίνου: ποιο φυτό σκοτώνει τον καρκίνο

Ενα ελάχιστα γνωστό φυτό με ένα πραγματικά περίεργο όνομα κάνει τώρα πρωτοσέλιδα ως δολοφόνος του καρκίνου, με την ένωση του φυτού εξαφανίστηκαν οι όγκοι σε ποντίκια με καρκίνο του παγκρέατος.


Γνωστό ως η «βροντή του θεού της αμπέλου» ή lei gong teng, το κινεζικό φυτό έχει ενσωματωθεί στην κινεζική ιατρική και έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για την αποκατάσταση, υπό ορισμένες προϋποθέσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα από το Πανεπιστημίου του Τεκτονικού Κέντρου για τον Καρκίνο στην Μινεσότα www.cancer.umn.edu, η ένωση των φυτών δεν οδήγησε σε κανένα σημάδι όγκου μετά από μια περίοδο 40 ημερών ακόμη και μετά τη διακοπή της θεραπείας.


Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine και χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, ακόμη και οι επιστήμονες που εργάζονται για το έργο είχαν μείνει άφωνοι από τις αντικαρκινικές ιδιότητες της ένωσης.


Το φυτό περιέχει κάτι που είναι γνωστό ως τριπτολίδη, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μαχητής του καρκίνου σε προηγούμενη έρευνα, που πιστεύεται ότι είναι το βασικό συστατικό που μπορεί να είναι υπεύθυνο για τις αντικαρκινικές ικανότητες. Ο αντιπρόεδρος της έρευνας στο Κέντρο Καρκίνου εξήγησε στο Bloomberg:


Αυτό το φάρμακο είναι απίστευτα ισχυρό για να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, είπε.


Οπως και με πολλές άλλες ισχυρές ουσίες, όπως η κουρκούμη και το τζίντζερ, η επικρατούσα τάση στην επιστήμη είναι ακόμη αργά για να επιβεβαιώσει αυτό που πολλοί στην παραδοσιακή ιατρική έχουν γνωστό για ολόκληρη τη ζωή τους.


Αυτό φυσικά, οφείλεται στο γεγονός ότι απλά δεν υπάρχει χρήμα για μεγάλες εταιρείες να ερευνήσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και φυσικών ενώσεων, όπως η ένωση που βρίσκεται στο lei gong teng.


Το Turmeric και το τζίντζερ, για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι έχει καταπληκτικές αντικαρκινικές ουσίες που είναι σχεδόν δωρεάν σε σύγκριση με τα ακριβά και επικίνδυνα φάρμακα κατά του ουσίες. Παρ “όλα αυτά, οι μεγαλοφαρμακευτικές έχουν καταφέρει να αγνοήσουν αυτά τα μπαχαρικά όσο το δυνατόν περισσότερο. Στην πραγματικότητα, έχουν ακόμη επινοήσει χιλιάδες μελέτες που να καταδεικνύουν με δόλο την υποτιθέμενη αξία των φαρμακευτικών προϊόντων που προωθούνται από τις μεγάλες φαρμακευτικές.
 
http://www.to-gamato.com/2012/10/blog-post_9547.html

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Νέες μέθοδοι ελαιοκαλλιέργειας

 Νέες μέθοδοι ελαιοκαλλιέργειας
Νέες καλλιεργητικές μεθόδους της ελιάς, που θα βασίζονται στην αξιοποίηση φυσικών υλικών, προωθεί το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Life’.
Οι καλλιεργητικές μέθοδοι θα υλοποιηθούν σε ελαιώνες στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή της Ε.Α.Σ. Πεζών, στο Λασίθι με την Ε.Α.Σ. Μεραμβέλλου, στη Μεσσηνία με την Οργάνωση Παραγωγών ‘Νηλέας’ και στα Χανιά, που ακόμα αναζητείται ο κατάλληλος Φορέας, Ενωση ή ομάδα παραγωγών, αναφέρει το cretalive.gr
Στο πλαίσιο του προγράμματος στο Ινστιτούτο Ελιάς έγινε η πρώτη ενημερωτική συνάντηση για το έργο. Μιλώντας στα ‘Χ.Ν.’ o κ. Γιώργος Κουμπούρης, ερευνητής του Ινστιτούτου Ελιάς και υπεύθυνος για το Εργαστήριο Ελαιοκομίας, εξήγησε τις νέες καλλιεργητικές μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν σε 30 ζευγάρια χωράφια ανά περιοχή:
• Ανακύκλωση των κλαδεμάτων που μέχρι σήμερα οι παραγωγοί τα έκαιγαν. Θα αλεστούν και θα χρησιμοποιηθούν ως εδαφοβελτιωτικά.
• Αξιοποίηση των αποβλήτων ελαιοτριβείου είτε απευθείας είτε με κομποστοποίηση, ως υλικά λίπανσης.
Οι δύο παραπάνω μέθοδοι θα έχουν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση λιπασμάτων.
• Τροποποίηση της ζιζανιοχλωρίδας και του κλαδέματος των ελαιοδέντρων για την αύξηση της δέσμευσης CO2 μέσω της φωτοσύνθεσης.
Οι τρεις Συνεταιρισμοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «έχουν ένα ιστορικό δεκαετίας καλής οργάνωσης, περιβαλλοντικής διαχείρισης και εμπειρίας με προγενέστερα προγράμματα. Θα γίνει μία προσπάθεια ένταξης Φορέων των Χανίων, που λείπουν αυτή τη στιγμή από το έργο, ώστε να κερδίσουν από αυτή την τεχνογνωσία που δημιουργείται και από την προστιθέμενη αξία των παραδοτέων του έργου», ανέφερε ο κ. Κουμπούρης.
Οι νέες αυτές καλλιεργητικές πρακτικές θα ελέγχονται επισταμένα στην εφαρμογή τους από τους επιστήμονες με επιτόπιες παρουσίες στα χωράφια, με δειγματολειπτικούς ελέγχους και αναλύσεις. «Πάμε να διαχειριστούμε τον ελαιώνα ως ένα ζωντανό σύστημα, το οποίο, αν βελτιστοποιήσουμε τη διαχείρισή του με χαμηλότερο κόστος, με πιο φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο, θα παράγουμε ένα προϊόν που θα έχει καλύτερη θέση στην αγορά», είπε ο ερευνητής.
Τα χωράφια που θα επιλεγούν θα εξεταστούν επισταμένως προκειμένου να εντοπιστούν όλες οι ιδιαιτερότητές τους. Μία διαδικασία που θα συνεχιστεί για μια 5ετία!
Από τη μεριά του ο διευθυντής του Ινστιτούτου, κ. Κώστας Χαρτζουλάκης, τόνισε πως αυτές οι πρακτικές θα εφαρμοστούν στα χωράφια από κοινού με συνειδητοποιημένους παραγωγούς. «Δεν θα κάνουν εκπαίδευση, αλλά συστηματική παρακολούθηση για πέντε χρόνια, θα έχουμε μετρήσιμα στοιχεία στη βελτίωση της παραγωγής, αλλά και στον τρόπο καλλιέργειας. Ο παραγωγός θα γίνεται κοινωνός της όλης προσπάθειας και θα έχει σημαντικά οφέλη γιατί θα έχει αναλύσεις στο χωράφι του, θα έχει τον ειδικό από πάνω να τον βοηθά και θα μειώσει τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα ακολουθώντας φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές», κατέληξε ο κ. Χαρτζουλάκης

 http://troktiko.eu/2012/10/nees-methodoi-elaiokalliergeias/

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Το παγκόσμιο σχέδιο για τον έλεγχο των τροφίμων


Τρώγοντας… έρχεται η όρεξη στα διάφορα υπερεθνικά κέντρα αποφάσεων, τα οποία ύστερα από την οικονομική υποδούλωση των λαών έχουν βάλει στόχο τον έλεγχο και της τροφής τους.

Όπως αναφέρει το περιοδικό «Επίκαιρα», ο διεθνής έλεγχος των τροφίμων επιτυγχάνεται μέσω του διαβόητου Codex Alimentarius, του παγκόσμιου διατροφικού κώδικα.

Αν και ο Codex Alimentarius λειτουργεί υπό τη σκεπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και συγχρηματοδοτείται από τα κράτη-μέλη του, ελάχιστη γνώση έχουν οι εθνικές κυβερνήσεις για όσα μελετούν και αποφασίζουν οι διάφορες επιτροπές του Κώδικα σχετικά με τη διατροφή του πλανήτη.

Οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο είτε της διατροφής είτε του φαρμάκου επιχειρούν, διαμέσου υπερεθνικών θεσμικών υποχείριών τους, να ελέγξουν πλήρως τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των τροφών που καταναλώνει η παγκόσμια κοινότητα.

 Ήδη στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης καταγγέλλεται η απαγόρευση καλλιέργειας πατενταρισμένων σπόρων από ιδιώτες και η αντικατάσταση όλων των φυσικών ειδών με μεταλλαγμένα, ώστε να εξαλειφθεί οποιαδήποτε εθνική και ατομική αυτονομία και σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως είναι η τροφή.

Αρκετοί Έλληνες επιστήμονες, εξάλλου, φοβούνται πως πολύ γρήγορα και στη χώρα μας δεν θα μπορούμε να είμαστε κύριοι των φρούτων και των λαχανικών που παράγουμε.

Σύμφωνα με τα «Επίκαιρα», οι διάφορες Επιτροπές του Codex Alimentarius εργάζονται συνεχώς. Στις αρχές Σεπτεμβρίου συνεδρίασε στην Πόλη του Μεξικού η αρμόδια Επιτροπή για τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, με τη συμμετοχή 40 κρατών-μελών, η οποία ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, και με την ομογενοποίηση της συσκευασίας και διάθεσης προϊόντων όπως το αβοκάντο, το ρόδι και τα φρούτα του πάθους.

Τα φυσικά προϊόντα στο απόσπασμα

Η ιστορία άρχισε από τα συμπληρώματα διατροφής και άλλα φυσικά θεραπευτικά προϊόντα, τα οποία περιέχουν υψηλές δόσεις βιταμινών και μετάλλων.

Αυτά λειτουργούν προληπτικά όσον αφορά σε ασθένειες, αλλά έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνες τοξίνες και δηλητήρια από τον Κώδικα, με σκοπό να μειωθούν κατά πολύ οι επιτρεπόμενες δόσεις τους και να ενισχυθούν οι πωλήσεις των χημικών προϊόντων των φαρμακευτικών εταιρειών.

Σε άλλο επίπεδο, περιθωριοποιούνται τρόφιμα τα οποία καταπολεμούν αλλεργίες ή την υπέρταση μόνο και μόνο επειδή δεν διαθέτουν την… εκλεκτή πιστοποίηση.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, έχει σχηματιστεί μια «θετική» λίστα μόλις 18 επιτρεπόμενων θρεπτικών στοιχείων και ό,τι δεν περιλαμβάνεται σε αυτή λογίζεται ως απαγορευμένο, ενώ κάθε είδος τροφής θα πρέπει να υφίσταται επεξεργασία με ακτινοβολία.

Αντιθέτως, προκρίνονται οι γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί, κοινώς τα μεταλλαγμένα, όπως οι αυξητικές ορμόνες, καθώς και τα υποκλινικά αντιβιοτικά στα βοοειδή και άλλα συνθετικά πρόσθετα τροφίμων, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη για την ανθρώπινη υγεία.

Την ίδια στιγμή, επιτρέπονται υψηλά επίπεδα της καρκινογόνους αφλατοξίνης στο γάλα, καθώς και επικίνδυνων εντομοκτόνων και φυτοφαρμάκων. Με βάση επίσης τον Κώδικα, οι σπόροι πρέπει να είναι πιστοποιημένοι και να χορηγούνται από εταιρείες.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο Codex Alimentarius δεν είναι νομοθεσία, αλλά διεθνές όργανο το οποίο δημιουργήθηκε το 1961 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να αναπτύξει πρότυπα, κώδικες πρακτικής και κατευθυντήριες γραμμές για όλη τη διατροφική αλυσίδα, με σκοπό, υποτίθεται, την προστασία της υγείας των καταναλωτών και την εξασφάλιση ορθών πρακτικών στο εμπόριο τροφίμων.

Η βιοτεχνολογία, τα φυτοφάρμακα, τα πρόσθετα τροφίμων, οι μολυσματικές ουσίες είναι μερικά μόνο από τα θέματα που συζητούνται στις συνεδριάσεις των Επιτροπών του Κώδικα.

Πριν από κάθε συνεδρίαση του Codex Alimentarius πραγματοποιείται σύσκεψη στο Συμβούλιο της ΕΕ με τη συμμετοχή όλων των κρατών-μελών ώστε να διαμορφώνεται κοινή ευρωπαϊκή θέση στα υπό συζήτηση ή υπό υιοθέτηση κείμενα εργασίας, η οποία πρέπει να είναι, πάντως, σύμφωνη με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία.

Από ελληνικής πλευράς, εθνικό σημείο επαφής με τον Codex Alimentarius είναι ο ΕΦΕΤ.

Κύριοι στόχοι του ελληνικού φορέα είναι η διάχυση της πληροφορίας και η έγκαιρη ενημέρωση των εταίρων σε εθνικό επίπεδο, η διαμόρφωση εθνικής θέσης μέσω συντονιστικών συσκέψεων όλων των αρμοδίων φορέων και η δημόσια διαβούλευση των κειμένων εργασίας των Επιτροπών του Codex.

Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί μια σειρά τυπικώς ή ουσιαστικώς αναγκαίων πιστοποιήσεων, οι οποίες «φωτογραφίζουν» τα συμφέροντα των ισχυρών παικτών στον τομέα του φαρμάκου και της διατροφής εις βάρος των μικρομεσαίων και οι οποίες έχουν υιοθετήσει αρχές του Codex Alimentarius.

Η ισχυρότερη πιστοποίηση παγκοσμίως θεωρείται το ISO 22.000, στο οποίο υπολογίζεται πως έχουν ήδη ενταχθεί περισσότερες από 10.000 ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως οι μεγαλύτερες, αν και δεν έχει δημιουργηθεί σχετικό μητρώο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Νίκος Κατσαρός, σημειώνει στα «Επίκαιρα» πως ο Codex Alimentarius δεν συνεισφέρει στην ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων, αλλά στόχος του είναι η προώθηση των συμφερόντων των πολυεθνικών εταιρειών.
medicalnews.gr
 http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2012/10/blog-post_7228.html