Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Γιατί το φυτό του καπνού παράγει νικοτίνη;

Γιατί το φυτό του καπνού παράγει νικοτίνη; Η νικοτίνη διεγείρει τον εγκέφαλο των θηλαστικών, κι αυτός είναι ένας από τους πρωταρχικούς λόγους δημιουργίας της εξάρτησης που προκαλεί το κάπνισμα. Το φυτό του καπνού εξαρτάται πολύ από τη νικοτίνη του, την οποία παράγει για να προστατεύεται από τα φυτοφάγα έντομα. Η νικοτίνη είναι ένα αλκαλοειδές, δηλαδή μια αζωτούχα οργανική ουσία που λειτουργεί ως ισχυρό δηλητήριο για το νευρικό σύστημα των ανθρώπων και των ζώων. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνταν παλιότερα ως δηλητήριο για την καταπολέμηση φυτοφάγων εντόμων. Παρόμοιας κλάσης δηλητηριώδη αλκαλοειδή είναι η μορφίνη και η στρυχνίνη. Σήμερα χρησιμοποιούνται ακόμα τα παράγωγα νικοτίνης όπως είναι η ημιδακλοπρίδη. Κατά τα άλλα, τα νικοτινούχα αλκαλοειδή δεν υπάρχουν μόνο σε φυτά του καπνού, αλλά και σε ντομάτες, πατάτες, μελιτζάνες και στα φύλλα του φυτού της κόκας. Η νικοτίνη δεν είναι η μοναδική στρατηγική επιβίωσης του φυτού του καπνού. Το φυτό αυξάνει τις πιθανότητές του να εξαπλωθεί ανοίγοντας τα άνθη του το βράδυ –σε αντίθεση με τα άνθη άλλων φυτών– και εκπέμποντας ισχυρά αρώματα τη νύχτα. Έτσι έλκει προς το μέρος του τις νυχτοπεταλούδες. Η νικοτίνη σχηματίζεται στις ρίζες και στη συνέχεια συγκεντρώνεται στα φύλλα και αποτελεί περίπου το 3% του ξηρού βάρους του φυτού του καπνού.

Πηγή: www.scienceillustrated.gr
 http://piperies-agiou-georgiou.blogspot.com/2012/07/blog-post_5979.html#ixzz2aTOBXVXO

Επείγοντα μέτρα για την προστασία των αρωματικών φυτών της Κρήτης

9BEEA4C42A032FCEB87FF75BF7F49352.jpg
Σύμφωνα με την απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, επιτρέπεται η συλλογή αυτών των αρωματικών φυτών μόνο για προσωπική χρήση, με προσεκτική κοπή των βλαστών και για ποσότητες έως 500 γραμμάρια. Επίσης, επιτρέπεται η συλλογή από περιοχές του δικτύου Natura για εμπορική χρήση, μόνο μετά από άδεια της εν λόγω Διεύθυνσης.
Με εξαφάνιση απειλούνται πολλά αρωματικά φυτά της Κρήτης, όπως η μαλοτήρα, η ματζουράνα, το φασκόμηλο και η ρίγανη, και για τον λόγο αυτόν η Διεύθυνση Δασών Χανίων αναγκάζεται να λάβει επείγοντα μέτρα.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα «μετά τη διαπίστωση της μαζικής συλλογής αυτών των αρωματικών φυτών και για εμπορία, με αποτέλεσμα να απειλούνται με εξαφάνιση, απαγορεύεται για πέντε χρόνια (έως 31/12/2018) η εκρίζωση ή η ολοκληρωτική κοπή των βλαστών όλων των αρωματικών φυτών, καθώς και η συλλογή για εμπορία, μαλοτήρας, ματζουράνας, φασκόμηλου, ρίγανης, στις περιοχές Natura των Χανίων».
Σύμφωνα με την απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, επιτρέπεται η συλλογή αυτών των αρωματικών φυτών μόνο για προσωπική χρήση, με προσεκτική κοπή των βλαστών και για ποσότητες έως 500 γραμμάρια. Επίσης, επιτρέπεται η συλλογή από περιοχές του δικτύου Natura για εμπορική χρήση, μόνο μετά από άδεια της εν λόγω Διεύθυνσης.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σε ό,τι αφορά το δίκταμο, απαγορεύεται, σύμφωνα με τον νόμο, παντελώς και συνεχώς η εκρίζωση, μεταφύτευση, κοπή και συλλογή του.
Ακόμη, αναφέρεται ότι «οι παραβάτες αυτής της δασικής διάταξης, συλλέκτες, πωλητές και γενικώς εμπορευόμενοι τα ανωτέρω είδη, τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες ποινικές διατάξεις του νόμου «Περί δασικού κώδικα, για την προστασία του Περιβάλλοντος».

 http://troktiko.eu/2013/07/epeigonta-metra-gia-thn-prostasia-ton-aromatikon-futon-ths-kriths/