Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Άπλετο φως στις μεταλλαγμένες καλλιέργειες ρίχνει αμερικάνικη μελέτη

Άπλετο φως στο φλέγον ζήτημα των γενετικά μεταλλαγμένων καλλιεργειών -ζήτημα που μας απασχολεί έντονα στην Ελλάδα...
το τελευταίο διάστημα- ρίχνει νέα μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η μελέτη αναφέρει ότι οι επιβλαβείς ριζοσκώληκες του αραβοσίτου, καθίστανται εξελίσσονται και καθίστανται ανθεκτικότερο σε συγκεκριμένο είδος γενετικά μεταλλαγμένου καλαμποκιού.

Ο γενετικά μεταλλαγμένος καρπός περιέχει γονίδια του βακίλου Bacillus thuringiensis, τα οποία επιτρέπουν στα κύτταρα να παράξουν τοξίνες που εξολοθρεύουν δεκάδες σκώληκες και έντομα των ριζών.

Παρά τις προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας, αγρότες και εταιρείες εμπορίας σπόρων καλλιέργησαν τεράστιες εκτάσεις καλαμποκιού Bt χωρίς να δημιουργήσουν μη τροποποιημένα «καταφύγια» ευνοώντας ουσιαστικά την ανθεκτικότητα των παρασίτων.

Πλέον το καλαμπόκι Bt αντιστοιχεί στα τρία τέταρτα της αμερικανικής παραγωγής και κινδυνεύει άμεσα από τα «υπερέντομα» που «εξέθρεψε».

Η συγκεκριμένη ποικιλία καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά το 1996 και προκάλεσε τη μαζική μείωση των ριζοσκωλήκων και άλλων εντόμων του αραβοσίτου. Λιγότερα παράσιτα μεταφράστηκαν σε αυξημένη παραγωγή και μικρότερη ανάγκη για συμβατικά παρασιτοκτόνα. Ωστόσο, τα προβλήματα ήταν ορατά από το 2006 ακόμα.

Οι φωνές των ειδικών για την ανάγκη καλλιέργειας και άλλων, μη τροποποιημένων καρπών αραβοσίτου δεν εισακούστηκαν εξαιτίας του συνασπισμού των εταιρειών βιοτεχνολογίας και την έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου.

Το 2009 καταγράφηκαν μαζικές καταστροφές γενετικά μεταλλαγμένα καλαμποκιού από ανθεκτικότερους ριζοσκώληκες στην Αϊόβα. Το πρόβλημα επεκτάθηκε στις Πολιτείες Νότια Ντακότα, Μιννεσότα, Νεμπράσκα και Ιλλινόις το 2011.

Η τελευταία μελέτη υποδεικνύει ότι οι ριζοσκώληκες έχουν γίνει ανθεκτικοί σε ένα δεύτερο είδους αραβοσίτου Bt. Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι παρότι το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο είδος παράγει διάφορες τοξίνες παραμένει ευάλωτο.

Από τη στιγμή όμως που εξακολουθεί να σκοτώνει άλλα παράσιτα, οι αγρότες θα συνεχίσουν να το καλλιεργούν αυξάνοντας παράλληλα τη χρήση παρασιτοκτόνων. Η προσθήκη χημικών ουσιών στο μείγμα θα εξανεμίσει τα όποια -υποτιθέμενα- περιβαλλοντικά οφέλη από το μεταλλαγμένο καλαμπόκι.

Για την αποφυγή μιας καταστροφής βιβλικών διαστάσεων, οι ερευνητές προτείνουν την καλλιέργεια διαφορετικών καρπών στη γη τους.

Χωρίς ποικιλότητα καμία γενετική τροποποίηση δεν μπορεί να προστατεύσει το καλαμπόκι από τους εχθρούς του.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2014/03/blog-post_4049.html

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Φυτό σκοτώνει το 98% των καρκινικών κυττάρων μέσα σε 16 ώρες

Οι επιστήμονες προσπαθούν συνεχώς και με αρκετούς τρόπους να καταφέρουν να θεραπεύσουν την επάρατη νόσο και να οδηγήσουν στο οριστικό τέλος του καρκίνου.

Σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο έντυπο Life Science η αρτεμισινίνη, παράγωγο του «Sweet wormwood» ή του «Artemisia Annua», που χρησιμοποιούταν από την Κινεζική ιατρική μπορεί να «σκοτώσει» το 98% των καρκινικών κυττάρων εντός μόλις 16 ωρών.



«Οι κύριοι τύποι φαινολικών συστατικών στα περισσότερα από τα βότανα που ελέγχθησαν αναγνωρίστηκαν πρωταρχικά και αναλύθηκαν, περιέχοντας κυρίως φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή, τανίνες, κουμαρίνες, λιγνάνες, κινόνες, στιλβένες και κουρκουμινοειδή. Τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά βότανα έχουν εμφανίσει έως τώρα πολύ ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση και περιέχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα φαινολικών συστατικών από τα κοινά φυτά και φρούτα. Τα Παραδοσιακά Κινεζικά φαρμακευτικά φυτά που σχετίζονται με αντικαρκινικές ιδιότητες μπορεί να αποτελούν πιθανές πηγές ισχυρών φυσικών αντιοξειδωτικών και ωφέλιμων παραγόντων αναστολής, καθυστέρηση ή αναστροφής της καρκινογένεσης (σ.σ. pentapostagma.gr – chemopreventive agents)» αναφέρει η επιστημονική ομάδα στην σύνοψη του άρθρου στο επιστημονικό περιοδικό Life Sciences.

Το εν λόγω βότανο, εάν χρησιμοποιηθεί από μόνο του, μειώνει τα καρκινικά κύτταρα κατά 28%, αλλά σε συνδυασμό με το σίδηρο η “Artemisia Annua” καταφέρνει να «εξολοθρεύσει» επιτυχώς τον καρκίνο. Παράλληλα, στα πειράματα που διενεργήθησαν η αρτεμισινίνη δεν προκαλούσε βλάβες στα υγιή κύτταρα του πνεύμονα.

Η αρτεμισινίνη χρησιμοποιήθηκε κατά το παρελθόν ως μία ισχυρή θεραπεία κατά της ελονοσίας. Πλέον, όμως, αποδεικνύεται ένας εξαιρετικός σύμμαχος στη μάχη κατά του καρκίνου.

Όταν οι επιστήμονες προσέθεσαν σίδηρο κατά τη διάρκεια της μελέτης, και στη συνέχεια τον «ενσωμάτωσαν» στους ιστούς του πνεύμονα και ειδικότερα στα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα, η αρτεμισινίνη επιτέθηκε επιλεκτικά κατά των καρκινικών κυττάρων δίχως να προξενεί βλάβες στα υγιή κύτταρα..

“Εν γένει, τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι η αρτεμισινίνη σταματά επιτυχώς τον παράγοντα μεταγραφής E2F1 και παρεμβαίνει στην διαδικασία καταστροφής των καρκινικών κυττάρων, εννοώντας ότι παρουσιάζει έναν νέο τρόπο μεταγραφής βάσει του οποίου η αρτεμισινίνη ελέγχει την διαδικασία αναπαραγωγής και ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων”, ήταν το συμπέρασμα των ερευνών που διεξήχθησαν στο εργαστήριο μελετών κατά του καρκίνου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
pentapostagma.gr
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2014/03/98-16.html

Aloe Vera (Aloe barbadensis) [video]

)
https://www.youtube.com/watch?v=LnWvSXOANk0