Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Τα μανιτάρια αλλάζουν τον καιρό – Έρευνα

Τα μανιτάρια έχουν την εκπληκτική ικανότητα να ελέγχουν τον καιρό, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) και του Κολεγίου Τρίνιτι στο...
Κονέκτικατ, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής (American Physical Society).

Τα φυτά διασπείρουν τους σπόρους τους μέσω της βαρύτητας, των ζώων, των ανέμων, του νερού, ακόμα και εκτοξεύοντάς τους.

Τα μανιτάρια πάντα θεωρούνταν παθητικοί διασπορείς, καθώς η γενική αντίληψη ήταν ότι η διασπορά των σπόρων τους εξαρτιόταν από τα ρεύματα του αέρα.

Ωστόσο, η νέα έρευνα αντικρούει αυτή τη θεωρία υποστηρίζοντας πως τα μανιτάρια μπορούν να διασπείρουν τους σπόρους τους σε μια ευρεία περιοχή ακόμα και όταν επικρατεί νηνεμία, δημιουργώντας το δικό τους καιρικό σύστημα.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι Αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν εξελιγμένες κάμερες, φώτα λέιζερ και μαθηματικά μοντέλα για να μελετήσουν πώς διάφορα είδη μανιταριών διασπείρουν τους σπόρους τους.

Μεταξύ άλλων μελέτησαν το μανιτάρι Πλευρώτους οστρεώδης (Pleurotus ostreatus), το δηλητηριώδες μανιτάρι Αμανίτης ο μυγοκτόνος (Amanita muscaria) και το εδώδιμο μανιτάρι Σιτάκε (Lentinula Edodes), .

Όπως προέκυψε, τα μανιτάρια δημιουργούν ροή αέρα αφήνοντας την υγρασία τους να εξατμιστεί.

«Στην ουσία τα μανιτάρια δεν κάνουν τίποτα για να εμποδίσουν το νερό τους να εξατμιστεί», δήλωσε ο ερευνητής Marcus Roper από το UCLA.

Αυτή η εξάτμιση ψυχραίνει τα μανιτάρια, αφού η αλλαγή φάσης από υγρό νερό σε υδρατμούς καταναλώνει θερμότητα.

Ο ψυχρός αέρας είναι πυκνότερος από τον θερμό και έχει την τάση να εξαπλώνεται.

Στο μεταξύ η εξάτμιση δημιουργεί υδρατμούς, οι οποίοι έχουν χαμηλότερη πυκνότητα από τον αέρα.

Οι δυο αυτές δυνάμεις μεταφέρουν τους σπόρους έξω από τα μανιτάρια και τους ανασηκώνουν ελαφρώς.

Με την ώθηση αυτή τα μανιτάρια μεταφέρονται ως και δέκα εκατοστά οριζοντίως και καθέτως.

Τα μανιτάρια φυτρώνουν κυρίως στο έδαφος, κάτω από κορμούς δέντρων, όπου δεν φυσούν άνεμοι.

Η ικανότητα των μανιταριών να δημιουργούν τους δικούς τους ανέμους βοηθά τους σπόρους να βρουν νέες κατάλληλες τοποθεσίες για να φυτρώσουν.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ενδεχομένως όλα τα είδη μανιταριών μπορούν να επιτελέσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Τεχνικά το μανιτάρι είναι το σαρκώδες σώμα ενός μύκητα. Κάθε μανιτάρι παράγει ως και εκατομμύρια σπόρους και κάποιοι εξ αυτών είναι πιθανό να βρουν κατάλληλη τοποθεσία για να αναπτυχθούν.

«Η έρευνά μας δείχνει πως τα μανιτάρια ελέγχουν το τοπικό περιβάλλον και δημιουργούν ανέμους όταν δεν φυσά στη φύση», δήλωσε η Δρ. Emilie Dressaire, καθηγήτρια μηχανικής των υγρών στο Κολέγιο Τρίνιτι.
xanthipress.gr
 http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/11/blog-post_6428.html

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Πατέντα από τα Κύθηρα... που κάνει το μάζεμα των ελιών παιχνιδάκι!

Μία απίστευτη πατέντα σκέφτηκε ένας αγρότης από τα Κύθηρα σύμφωνα με την οποία το μάζεμα των ελιών είναι παιχνιδάκι.

Το μόνο που κάνει για να «ρίξει» τις ελιές είναι να κουνάει τα δάχτυλα του…


Δείτε το βίντεο:
http://www.plektani.gr/2013/11/blog-post_8050.html

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Πώς το σκόρδο εξοντώνει όλες τις αρρώστειες και είναι υπερτροφή δύναμης

Το σκόρδο απλό και ανθεκτικό, με όλες τις απίθανες χημικές ενώσεις που περιέχει, δρα κατά πάντων και εξοντώνει ότι ….



βρεθεί στον δρόμο του, ενώ για την υγεία μας είναι σχεδόν πανάκεια.
Σκόρδο μια Υπερτροφή Δύναμης
Αν θέλετε να ζήσετε μια μακρά ζωή γεμάτη ενεργητικότητα και υγεία, τροφοδοτήστε τα κύτταρα σας με σκόρδο – το πανάρχαιο βότανο με τις ιαματικές ιδιότητες- που χρησιμοποιείται πάνω από 10.000 χιλιάδες χρόνια ως τονωτικό και θεραπευτικό για όλες σχεδόν τις ασθένειες. Η επιστήμη μόλις τώρα αρχίζει να ανακαλύπτει γιατί συμβαίνει αυτό. Ο βολβός του σκόρδου περιέχει τουλάχιστον τετρακόσιες χημικές ουσίες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προσδίδουν στο σκόρδο τις εκπληκτικές, ισχυρές ιδιότητες του στην προφύλαξη των κυττάρων από τις οξειδωτικές βλάβες και στην προστασία ολοκλήρου του σώματος από την πρόωρη γήρανση.
Σκόρδο, ένα πανάρχαιο αντίδοτο, που δρα κατά πάντων
Κατά της γήρανσης, του καρκίνου, του Αλτζχάιμερ, της κατάθλιψης, των αλλεργιών, του εμφράγματος, του κρυώματος, των ιών, των μικροβίων… τέλος δεν έχει η λίστα με τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο άνθρωπος από αυτό το μικρό θαυματουργό δώρο της φύσης. Καταναλώστε σκόρδο είτε με την φυσική του μορφή είτε σε μορφή δισκίων. Αν σας αρέσει, μπορείτε να το τρώτε ωμό η ελαφρά μαγειρεμένο, λιωμένο η κομμένο σε φέτες. Αν δεν σας αρέσει η γεύση του η δεν σας ενθουσιάζει η χαρακτηριστική οσμή που αφήνει στο στόμα, ή απορρίπτετε το φρέσκο σκόρδο για οποιοδήποτε άλλο λόγο, μπορείτε να παίρνετε συμπληρώματα σκόρδου. Είναι το ίδιο αποτελεσματικά, (κατά προσέγγιση) χωρίς οσμή.
Κάθε πρωί, μετά την πρωινή γυμναστική, γιόγκα, διαλογισμό, παίρνουμε μια σκελίδα σκόρδο, την ξεφλουδίζουμε και την καταπίνουμε ολόκληρη. Κατά προτίμηση την μασάμε γιατί με την ανάμειξη του σάλιου γίνονται ενώσεις υπέρ χρήσιμες. Μπορούμε αν επιλέξουμε, να πάρουμε δυο κάψουλες συμπληρώματος σκόρδου.
Πως Ενεργεί το Σκόρδο;
Το σκόρδο περιέχει ένα απίστευτα σύνθετο μίγμα χημικών ενώσεων και οι επιστήμονες ακόμα προσπαθούν να ανακαλύψουν σε ποιες από αυτές τις ουσίες οφείλει τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Όμως είναι γνωστό ότι οι χημικές ενώσεις που περιέχονται στο σκόρδο έχουν ποικίλες δράσεις – ως αντιβιοτικές η αντί-ικές, ουσίες, παράγοντες μείωσης της αρτηριακής πίεσης, αναστολείς του καρκίνου, αποσυμφορητικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και επιδεικνύουν προστατευτική δράση έναντι της γήρανσης στα κύτταρα του εγκεφάλου. Τα πειραματόζωα στα όποια χορηγήθηκε σκόρδο λειτουργούν καλυτέρα σε προχωρημένη ηλικία και ζουν περισσότερο. Φυσικά τα πειραματόζωα ΔΕΝ πήγαιναν σε τσιπουράδικα ή σουβλακερί, και λοιπούς σκουπιδότοπους.
Πως Είναι Υπερτοφή το Σκόρδο?
Αποκλείει και κατατροπώνει τον καρκίνο. Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει να αποφύγεις τον καρκίνο καθώς μεγαλώνεις. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν σκόρδο έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως καρκίνο του στομάχου και του παχέως εντέρου. Όπως έδειξε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του πανεπιστήμιου της Μινεσότα και στη όποια πήραν μέρος 60 χιλιάδες ηλικιωμένες γυναίκες από την πολιτεία της Αιόβα, που έτρωγαν σκόρδο περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα είχαν τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου σε σχέση με αυτές που δεν έτρωγαν ποτέ σκόρδο. Παράλληλα μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα και την Ιταλία, έδειξαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν σκόρδο και κρεμμύδια, στο πλαίσιο αυστηρά υγιεινής διατροφής, διατρέχουν λιγότερες από τις μισές πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του στομάχου.
Επιπλέον, Το σκόρδο μπορεί να δράση και ως χημικοθεραπευτικός παράγοντας, επιβραδύνοντας η και καταστέλλοντας την ανάπτυξη του καρκίνου στους καρκινοπαθείς. Νέα ερευνητικά δεδομένα από το Ογκολογικό κέντρο Μεμόριαλ Σλοαν Κέτερινγκ στη Νέα Υόρκη δείχνουν ότι τα συστατικά του σκόρδου στην πραγματικότητα περιορίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Μειώνει την χοληστερόλη
Σύμφωνα με μια σημαντική επισκόπηση όλων των επιστημονικών δεδομένων που πραγματοποιήθηκε από τον Στηβεν Γουορσοφσκι στο ιατρικό κολέγιο της Νέας Υόρκης, η κατανάλωση μισής έως μιας σκελίδας σκόρδου, η ισοδύναμης ποσότητας σε συμπλήρωμα σκόρδου, είχε ως αποτέλεσμα τη μέση μείωση της υψηλής χοληστερόλης κατά 23 μονάδες, δηλαδή κατά 9% περίπου. Στην ανάλυση του χρησιμοποιήθηκαν και δοκιμάστηκαν καθημερινά 900mg ταμπλέτες σκόνης σκόρδου kwai, σκονη σκόρδου που είχε υποστεί ξήρανση με ψεκασμό και 1000 mg υδατικό εκχύλισμα Kyolic.
Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι μια η δυο σκελίδες σκόρδου ημερησίως, η ισοδύναμη ποσότητα συμπληρώματος σκόρδου μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά όπως και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την μείωση της χοληστερόλης, τα όποια θεωρούνται επιτυχή όταν επιφέρουν μείωση της χοληστερόλης κατά 15%.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να επωφεληθεί κάνεις από τα ευεργετικά αποτελέσματα του σκόρδου στη μείωση της χοληστερόλης, απαιτείται συνεχής λήψη σκόρδου, για χρονικό διάστημα ενός έτους, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής. Μια παρόμοια Βρετανική μετά-ανάλυση, η στατιστική ανάλυση των μέχρι σήμερα επιστημονικών δεδομένων, έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου είχε ως αποτέλεσμα την μέση μείωση της χοληστερόλης κατά 12%.
Επιπλέον, το σκόρδο μειώνει την αρτηριακή πίεση
Μια διπλή τυφλή μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Γερμάνια έδειξε ότι η κατανάλωση ποσότητας σκόρδου ισοδύναμης με δυο σκελίδες σκόρδου ημερησίως είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της αρτηριακής πίεσης από 171/102 σε 152/89 έπειτα από τρεις μήνες, μέσα σε πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, χωρίς κρεατοφαγία.
Καταπολεμά την δημιουργία θρόμβων, άλλος ένα σημαντικός τρόπος με τον όποιο το σκόρδο καταπολεμά τις καρδιακές νόσους είναι, με την αποτροπή του σχηματισμού επικινδύνων θρόμβων η αλλιώς διευκολύνοντας την ομαλή ροη του αίματος στις αρτηρίες.
Το σκόρδο εμποδίζει την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων και την προσκόλληση τους στα τοιχώματα των αρτηριών, γεγονός που αποτελεί το πρώτο στάδιο για την απόφραξη των αρτηριών. Ο Ερικ Μπλοκ, καθηγητής χημείας στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Ολμπανι, έχει απομονώσει ένα συστατικό του σκόρδου το ατζοένιο το οποίο έχει ισχυρότατες αντιπηκτικές ιδιότητες.
Το σκόρδο επίσης ενισχύει το ινωδολητικό σύστημα που έχει την ικανότητα να διασπά τους θρόμβους. Σε μια διπλή τυφλή μελέτη Ινδών φοιτητών της ιατρικής, η χορήγηση τριών σκελίδων σκόρδου ημερησίως βελτίωσε την θρομβολυτική δράση του ιδονολυτικου συστήματος κατά 20% περίπου. Το μαγειρεμένο σκόρδο δείχνει να έχει ακόμη μεγαλύτερες αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Το σκόρδο καταπολεμά επίσης την γήρανση και την απόφραξη των περιφερικών αρτηριών, καθώς και των αρτηριών της καρδίας.
Αναζωογονεί τον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό σύστημα
Εντυπωσιακές νέες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα στην Ιαπωνία αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να αποκαταστήσει σε φυσιολογικά επίπεδα την λειτουργία του εγκέφαλου και του ανοσοποιητικού συστήματος σε ηλικιωμένους αρουραίους, αφού είναι γνωστό ότι η λειτουργία του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος επιδεινώνονται με την αύξηση της ηλικίας.
Συμφώνα με τον Δρα Χιροσι Σαιτο καθηγητή φαρμακευτικών επιστήμων στο πανεπιστήμιο του Τόκιο οποίος έχει εξετάσει δεκάδες φυσικά και συνθετικά προϊόντα, αναζητώντας νέα φάρμακα για την γεροντική άνοια, το σκόρδο μπορεί ακόμη και να συμβάλει στην αποτροπή η την αναστροφή της «άνοιας» τύπου Αλτσχαιμερ.
Επιμηκύνει την ζωή
Ο Δρ Σαιτο, ένας από τους πιο διακεκριμένους ερευνητές της Ιαπωνίας στον τομέα της γήρανσης, παρατήρησε ότι το σκόρδο είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ορίου ζωής των ποντικιών που χρησιμοποίησε στο εργαστήριο του. Ομολογεί ότι άρχισε να δοκιμάζει το σκόρδο στα πειραματόζωα του, επειδή είναι πολύ γνωστό, πανάρχαιο Ιαπωνικό φάρμακο για την γεροντική άνοια. Το ωριμασμένο εκχύλισμα σκόρδου που χρησιμοποίησε στα πειράματα του είναι αυτό που πωλείται στις ΗΠΑ με την εμπορική ονομασία Kyolic.
Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η αλλισίνη,ένα από τα κυριότερα συστατικά του σκόρδου,στο όποιο οφείλει τη χαρακτηριστική οσμή του, είχε επίσης ως αποτέλεσμα την αύξηση της ενδογενούς παράγωγης δυο ισχυρών αντιοξειδωτικών ενζύμων,της καταλασης και της περοξειδασης της γλουταθειονης,που έχουν αποδειχτεί ότι παρατείνουν τη διάρκεια του βίου στις κατώτερες μορφές ζωής
Σκόρδα είναι το φυσικό αγχολυτικό
«Το σκόρδο είναι αγχολυτικό, ηρεμιστικό,ενώ επιπλέον λειτούργει και ως αντικαταθλιπτικό, όπως το Πρόζακ και με πολύ ηπιότερο τρόπο» αναφέρει ο Δρ Ζιλ Φιλιον του ινστιτούτου Παστέρ στη Γαλλία, «η κατανάλωση σκόρδου μπορεί απλά να σας κάνει να αισθανθείτε καλυτέρα»
Ο Δρ Φιιον έχει ανακαλύψει ότι το σκόρδο επηρεάζει την απελευθέρωση της σεροτινης- μιας χημικής ουσίας που υπάρχει σε μεγάλη συγκέντρωση στον εγκέφαλο και συμμετέχει στη διαμόρφωση της ψυχολογικής διάθεσης και της συμπεριφοράς του ανθρώπου και κατά συνέπεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο άγχος,στην κατάθλιψη,στο άλγος,στην επιθετικότητα,στο στρες,στον ύπνο και στη μνήμη.
Τα υψηλά επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο λειτουργούν ως ηρεμιστικό, κατευνάζουν και ηρεμούν, βοηθούν στον ύπνο και ανακουφίζουν από την κατάθλιψη. Ο Δρ Φιλιον πιστεύει ότι το σκόρδο συμβάλλει στη ρύθμιση του συστήματος της σεροτονἰνης. Μια ιαπωνική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντικούς έδειξε ότι το εκχύλισμα σκόρδου είχε το 60% της αποτελεσματικότητας του βάλιουμ στην ανακούφιση από το στρες.
Τι γίνετε με τα δισκία σκόρδου?
Στις περισσότερες περιπτώσεις (όχι όμως και σε όλες) τα συμπληρώματα σκόρδου περιέχουν τις ίδιες αντιγηραντικές χημικές ενώσεις όπως και το ωμό σκόρδο. Αυτού του είδους τα συμπληρώματα έχουν δοκιμαστεί εκτεταμένα σε ζώα και σε ανθρώπους, ιδιαίτερα στη Γερμανία,στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ και έχουν επιδείξει συγκεκριμένα αντικαρκινικά και καρδιαγγειακά οφέλη. Τα δισκία σκόρδου αποτελούν το πιο δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής, που έρχεται πρώτο σε πώλησης μεταξύ των συμπληρωμάτων και φαρμάκων που μπορεί να προμηθευτεί κάνεις δίχως συνταγή γιατρού
Ποια ποσότητα σκόρδου είναι αρκετή;
Δυο η τρεις σκελίδες σκόρδου ημερησίως είναι αρκετές για να δώσουν στα κύτταρα σας την τονωτική ένεση που θα διαφυλάξει τη νεότητα σας. Πηγή Φιλοσοφία και Ερευνα

 http://www.trelokouneli.gr/pos-to-skordo-exontoni-oles-tis-arrosties-ke-ine-ipertrofi-dinamis/

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Χανιά : Αδύνατη πλέον η καταπολέμηση του σκαθαριού χωρίς τα αναγκαία κονδύλια, λέει η Υπηρεσία Πρασίνου

foinikes

foinikesΠαρελθόν φαίνεται πως θα αποτελούν σύντομα οι δέκα φοίνικες της πλατείας Δικαστηρίων καθώς κινδυνεύουν από το κόκκινο σκαθάρι.
Χθες η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου προχώρησε στο ολικό κόψιμο ενός φοίνικα, ηλικίας 40 ετών καθώς είχε προσβληθεί ολοκληρωτικά από το σκαθάρι.
Οπως ανέφερε στα “Χ.Ν.” ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Πρασίνου κ. Γιακουμάκης, η Υπηρεσία φροντίζει περισσότερους από 500 φοίνικες σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Χανίων, ωστόσο, η ασθένεια εξαπλώνεται γρήγορα, ενώ τα φάρμακα με τα οποία προσπαθεί να την αντιμετωπίσει είναι  περιορισμένα και με δύσκολη εφαρμογή.
Παράλληλα, ο κ. Γιακουμάκης επέρριψε ευθύνες στον Δήμο Χανίων αναφέροντας ότι: «Από τον Απρίλιο ο Δήμος δεν είχε παραχωρήσει γερανό στην Υπηρεσία Πρασίνου» για τη φροντίδα των φοινικοειδών.
Σύμφωνα με τον κ. Γιακουμάκη «ο φοίνικας που κόπηκε χθες ήταν κατεστραμμένος, “πεθαμένος”, μετά από μακροχρόνια θεραπεία κατά του κόκκινου σκαθαριού. Και μάλιστα παρά το γεγονός ότι στον συγκεκριμένο φοίνικα είχαμε χορηγήσει μεγάλη ποσότητα φαρμάκων τα δύο τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό ο φοίνικας “πέθανε”. Και δυστυχώς, θα “πεθάνουν” και οι υπόλοιποι φοίνικες αργά ή γρήγορα. Δεν πιάνουν πια τα φάρμακα. Την 1η Ιουλίου απαγορεύτηκε η κυκλοφορία μιας κατηγορίας φαρμάκων, έχει μείνει μόνο ένα φάρμακο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και επίσης χρησιμοποιούμε νηματώδεις, ζωντανούς οργανισμούς που είναι βιολογικής καταπολέμησης, δεν είναι δηλαδή τόσο βλαπτικοί χημικά, αλλά δεν μπορείς να τους χρησιμοποιείς συχνά, γιατί δεν είναι τόσο εύκολη η χρήση τους. Πρέπει να είναι κατάλληλες οι μετεωρολογικές συνθήκες κ.λπ. Αφετέρου οι νηματώδεις πρέπει να φαγωθούν πρώτα από το κόκκινο σκαθάρι για να πεθάνει. Δυστυχώς αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα άλλο που μπορούμε να κάνουμε, κανένας τρόπος να το αντιμετωπίσουμε».
«Η Κρήτη είναι ένα μικρό νησί και θα έπρεπε να προσέχουμε όταν μεταφέρουμε φυτά όπως οι φοίνικες -χωρίς να μπουν σε καραντίνα- προκειμένου να κάνουμε φιέστες. Τώρα που εξαπλώθηκε τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε. Από την άλλη εάν φροντίζαμε π.χ. 3.000 φοίνικες σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους στον Δήμο Χανίων θα υπήρχε κόστος εκατομμυρίων. Ποιος θα μου τα δώσει;», ανέφερε ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Χανίων και πρόσθεσε:
«Θα έπρεπε ως κοινωνία να λειτουργούμε διαφορετικά. Τώρα που έχει ξεσπάσει μια “θύελλα” πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Εάν θέλουμε να εξαφανίσουμε το κόκκινο σκαθάρι, πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες προβλέπουν πάρα πολύ μεγάλη δαπάνη. Εγώ ως Υπηρεσία Πρασίνου αντέχω αυτήν τη στιγμή να ψεκάζω περίπου εκατό φοίνικες στο κέντρο της πόλης. Εκτός από τα Δικαστήρια έχουμε κόψει έναν ακόμη φοίνικα στον ανδριάντα του Δασκαλογιάννη, αλλά και στην πλατεία Εισοδίων μπροστά από τη Μητρόπολη. Πρόκειται να κόψουμε άλλον έναν. Επίσης στην Ηρώων Πολυτεχνείου είναι τρεις…. Τι να πρωτοκάνουμε και τι να πρωτοκλαδέψουμε».

Read: http://www.haniotika-nea.gr/oneiro-htan-kai-paei/#ixzz2hyFUHa61

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Εξαφάνισε τις κατσαρίδες με τρόπο φυσικό. Και όμως γίνεται!

Μία αρκεί για να σε τρομοκρατήσει τόσο, ώστε να φωνάξεις τον άντρα του σπιτιού να αναλάβει την εξολόθρευση. Να πώς να το κάνεις μόνη σου!
-Τοποθετήστε φέτες ή φλούδες αγγουριού στα σημεία που συχνάζουν, χωρίς να ξεχνάτε τις επιφάνειες που βρίσκονται ψηλά (πάνω στο ψυγείο, σε ντουλάπια, κουρτινόξυλα κτλ.). Οι κατσαρίδες είναι ή του ύψους ή του βάθους, δηλαδή ή θα κινούνται τοίχο τοίχο στο δάπεδο ή θα πιάνουν θέση εκεί που δεν φτάνει ανθρώπινο χέρι.

-Δείξτε εμπιστοσύνη στον (ορυκτό) βόρακα που θα βρείτε σε μορφή λευκής σκόνης στα φαρμακεία. Ανακατέψτε τον με ίση ποσότητα ζάχαρης και απλώστε το μείγμα στα περάσματα των κατσαρίδων. Για καλύτερα αποτελέσματα δοκιμάστε μείγμα βόρακα, αλευριού και γύψου σε ίσα μέρη.

-Η νεπέτα είναι επίσης φυσικό εντομοαπωθητικό. Τρίψτε φύλλα νεπέτας σε νερό σαν να φτιάχνετε τσάι, με το οποίο θα ψεκάσετε εκεί που θέλετε. (Η νεπέτα είναι ένα φυτό 30 εκ. Το όνομά του είναι κατάρια και προέρχεται από τη λέξη γάτα, γιατί αρέσει στις γάτες να τρίβονται πάνω του. Μην το χρησιμοποιήσετε, λοιπόν, αν έχετε γάτα στο σπίτι σας.) Θα το βρείτε σε καταστήματα με βότανα.
faysbook.gr
 http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/10/blog-post_2932.html

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Τομ...τάτα: «υβριδικό» φυτό παράγει τομάτες και πατάτες

tomtata-ubridiko-futo
Θα τρώγατε ποτέ πατάτες και τομάτες, εάν γνωρίζατε ότι προέρχονται από το ίδιο φυτό; Ακόμη κι αν στους περισσότερους φαντάζει τουλάχιστον ξένη προς το παρόν, μια βρετανική εταιρεία προσφέρει ακριβώς αυτήν την επιλογή και μάλιστα σε πολύ προσιτή τιμή.
Το - μάλλον όχι και τόσο ευφάνταστο - όνομά της είναι TomTato, δηλαδή Τομ-τάτα. Η Thompson & Morgan με έδρα το Ίπσουιτς την περιγράφει ως «περιβόλι σε γλάστρα». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα  «υβριδικό» φυτό που δίνει ταυτόχρονα έως και 500 τοματίνια πάνω από το χώμα, ενώ κάτω από το χώμα παράγει πατάτες.
«Το κόνσεπτ βρίσκεται υπό επεξεργασία εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που τέτοια φυτά παράγονται επιτυχώς σε εμπορική κλίμακα», αναφέρει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της. «Οι τομάτες είναι μέλη της οικογένειας της πατάτας και, κατά συνέπεια, είναι φυσικά συμβατές με τις πατάτες.»
Η T&M, που πωλεί κάθε γλάστρα προς 18 ευρώ διαβεβαιώνει ότι το TomTato δεν αποτελεί προϊόν εργαστηριακής μετάλλαξης, αλλά προήλθε από μεταμόσχευση του φυτού, παρόμοια με αυτήν που γίνεται στις τριανταφυλλιές και σε ορισμένα οπωροφόρα δέντρα. Υποστηρίζει ότι πατάτες και τομάτες είναι απόλυτα ασφαλείς προς κατανάλωση.
Η εταιρεία πραγματοποιούσε δοκιμές επί τρία χρόνια προτού το αποτέλεσμα κριθεί ικανοποιητικό και σήμερα είναι σε θέση να παράγει έως και 34.000 φυτά ετησίως. «Ήταν πολύ δύσκολο να πετύχουμε το TomTato γιατί τα κοτσάνια της τομάτας και της πατάτας πρέπει να είναι εξίσου παχιά για να αποδώσει η μεταμόσχευση», εξήγησε ο διευθυντής του τομέα κηπευτικών της T&M Πολ Χάνσορντ μιλώντας στον Daily Telegraph.
Τα φυτά αναπτύσσονται σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους, αρκεί να βρίσκονται μέσα σε μια μεγάλη γλάστρα ή σάκο. Η εταιρεία αρνείται να αποκαλύψει τις ποικιλίες που χρησιμοποιήθηκαν λέγοντας ότι θέλει να αποτρέψει τις απομιμήσεις. Αρκείται να πει ότι τα τοματίνια είναι πολύ πιο γλυκά από αυτά που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.

http://news.agrigate.gr/index.php/16-crop-production/technology/845-tomtata-uvridiko-futo-paragei-tomates-kai-patates

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Τι είναι το Μπρούσκο ?

Μπρούσκο: Ασυνήθιστος τύπος παραδοσιακού Σαντορινιώτικου κρασιού, που ιστορικά ανάγεται στην εποχή της βενετσιάνικης κυριαρχίας, από τον 13ο μέχρι και τα μεσάτου 16ου αιώνα. Το μπρούσκο κρασί μπορεί να είναι λευκό (από την ποικιλία Ασύρτικο), κόκκινο (από τη Μανδηλαριά) ή ροζέ (μίγμα). Λέγεται μπρούσκο από την ιταλική λέξη brusco, που σημαίνει τραχύς, δριμύς. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα τέτοιο κρασί, με 16-17 αλκοολικούς βαθμούς και αρκετά τανικό, αφού κατά την παραγωγή του τα σταφύλια, μετά τη σύνθλιψη τους, υφίστανται μακροχρόνια ζύμωση, με τους φλοιούς και τα στελέχη.

http://www.comoutos.gr/dictionary_wine.htm
photo : http://www.takaloudia.gr/shop/product.php?id_product=42

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Έντομο με τροχούς επιταχύνεται γρηγορότερα κι από Ferrari

Οδοντωτούς τροχούς έχει στα πίσω πόδια του το κοινό έντομο Issus coleoptratus, γεγονός που του επιτρέπει να πηδά με απίστευτη ταχύτητα.
Η ανακάλυψη αποδεικνύει ότι η φύση είχε φτιάξει τροχούς πολύ πριν τους κατασκευάσει ο άνθρωπος.

«Πάντα σκεφτόμαστε τους τροχούς σαν ανθρώπινη εφεύρεση. Είμαστε εξοικειωμένοι με αυτούς στα αυτοκίνητα και τα ποδήλατά μας, ποτέ όμως δεν τους συνδέουμε με τα ζώα», δήλωσε ο Δρ. Malcolm Burrows, καθηγητής νευροβιολογίας και νευροχημείας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Το έντομο Issus coleoptratus, που ζει στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, δεν μπορεί να πετάξει αλλά εκτοξεύεται με μεγάλη δύναμη και ταχύτητα, δίνοντας ώθηση με τα πίσω πόδια του.

Μάλιστα τα ενήλικα έντομα του είδους έχουν μεγαλύτερη επιτάχυνση και από μια Ferrari.

Οι τροχοί στα πίσω πόδια του εντόμου κινούνται με απίστευτο συγχρονισμό.

Για να ανακαλύψουν πώς επιτυγχάνεται αυτό, οι επιστήμονες βιντεοσκόπησαν το έντομο καθώς πηδούσε με κάμερες υψηλής ταχύτητας που τράβηξαν ως και 30.000 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο.

Όπως διαπίστωσαν, τα πίσω πόδια του εντόμου κινούνταν με διαφορά 30 μικροδευτερολέπτων μεταξύ τους. Το μικροδευτερόλεπτο είναι ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου.

Επειδή το νευρικό του σύστημα είναι πολύ αργό για να συντονίσει την κίνηση των πίσω ποδιών, το έντομο έχει αναπτύξει μια μηχανική λύση.

Ειδικότερα, τα πίσω πόδια διαθέτουν οδοντωτούς τροχούς που «κλειδώνουν» μεταξύ τους, διασφαλίζοντας ότι η κίνηση μεταφέρεται ακαριαία από το ένα πόδι στο άλλο.

«Οι τροχοί τους έχουν τρομερές ομοιότητες με αυτούς που κατασκευάζουμε εμείς. Τα έντομα προφανώς ανέπτυξαν αυτόν τον μηχανισμό πριν εκατομμύρια χρόνια, ενώ εμείς τον ανακαλύψαμε σχετικά πρόσφατα», τόνισε ο Δρ. Burrows.

Σημειώνεται ότι οι οδοντωτοί τροχοί στα πόδια του εντόμου είχαν ανακαλυφθεί το 1957, ωστόσο πρώτη φορά αποδεικνύεται ότι είναι λειτουργικοί.

«Απ’ όσο γνωρίζω, αυτή είναι η πρώτη επίδειξη λειτουργικών τροχών σε ζώο», τόνισε ο καθηγητής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/09/ferrari_29.html

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Τα μήλα της Πολιανής στην αγορά

Ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και συνεχίζεται με εντατικότερους ρυθμούς η συγκομιδή των φημισμένων μήλων Πολιανής. Η μηλοκαλλιέργεια είναι μία από τις βασικές δραστηριότητες των παραγωγών αυτού του ορεινού τοπικού διαμερίσματος του Δήμου Καλαμάτας.

Από τα περίπου 2.000 δέντρα της περιοχής, άριστα προσαρμοσμένα στις εδαφοκλιματικές της συνθήκες, παράγεται εξαιρετικό προϊόν, που χαρακτηρίζεται από το μικρό του μέγεθος και το έντονο άρωμα, αποτέλεσμα της ξηρικής καλλιέργειας.

Οι κύριες ποικιλίες είναι η Starking Deliciousκαι το Φιρίκι. Σε μικρότερο ποσοστό καλλιεργούνται οι ποικιλίες Starkinsonκαι Scarlet.

Τα μήλα της Πολιανής πωλούνται στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, σε οπωροπωλεία και σε σούπερ μάρκετ.
moriasnow.gr
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/09/blog-post_5480.html

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Εξαπλώνεται η επιδημία στην καλλιέργεια ντομάτας στην Εύβοια

Απαιτείται η άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των παραγωγών. Η εξωγενής φυτοπαθολογική προσβολή που εμφανίστηκε στην καλλιέργεια ντομάτας στην Εύβοια, εξαπλώνεται δυστυχώς με τη μορφή επιδημίας.
Εντοπίστηκε αρχικά στους Στρόπωνες πριν λίγες μέρες και πρόσφατα στο Δύστο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου παρακολουθεί στενά το θέμα και κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στον οποίο τονίζει:

"Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που οι καλλιεργητές ντομάτας έχουν υποστεί αυτή την καταστροφή. Οι ψεκασμοί που έχουν γίνει στις περιοχές αυτές δεν προσφέρουν καμία προστασία και πολλά μποστάνια έχουν εγκαταλειφθεί. Αυτό εύκολα διαπιστώνεται εάν γίνει αυτοψία από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την αποζημίωση των παραγωγών. Οι αρμόδιοι, παίζοντας με το γράμμα του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αρνούνται ενέργειες για την εκτίμηση των καταστροφών και την καταβολή των αντίστοιχων αποζημιώσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ασυγχώρητη καθυστέρηση του ΕΛΓΑ να αντιμετωπίσει τα αναφερόμενα προβλήματα. "

Ο κ. Αποστόλου επισημαίνει ότι απαιτείται η άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των παραγωγών τομάτας στην Εύβοια και ζητάει την παρέμβαση του υπουργού προς αυτή την κατεύθυνση.
egnomi.gr
 http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/09/blog-post_7959.html

Αυτό - ποτιζόμενη γλάστρα


Ένα από τα προβλήματα που έχουμε όλοι όσοι καλλιεργούμε ή έχουμε γλάστρες στο σπίτι είναι το πότισμα, ειδικά αν είναι να λείψουμε μέρες από το σπίτι. Έτσι ψάξαμε στο διαδίκτυο και βρήκαμε αυτήν την έξυπνη πατέντα...




Συγκεκριμένα όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα πλαστικό μπουκάλι, ο σπόρος που θα σπείρουμε,χώμα και νερό. Ένας έξυπνος τρόπος να κρατάνε τα φυτά μας το απαιτούμενο νερό, χωρίς να χρειαστεί να ποτίσουμε για λίγες μέρες..

Όταν οι ρίζες απ'το φυτό αρχίσουν να φαίνονται στον πάτο του μπουκαλιού, είναι καιρός για μεταφύτευση. Πάρτε μια ιδέα και από το σχέδιο που βρήκαμε...


Ιδανικότερο είναι να βάλουμε ένα ήδη ανεπτυγμένο φυτό, γιατί το νερό αρχικά μπορεί να μη φτάνει για τους σπόρους..Όπως βλέπουμε και παρακάτω τη δοκιμή με καυτερές πιπερίες..




http://zoixorisxrimata.blogspot.gr/2013/08/blog-post.html http://freepatentsgr.blogspot.gr/

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Υγεία: Τι κρύβει το κριθάρι

Το κριθάρι είναι ένα δημητριακό πολύ ωφέλιμο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ψωμιού, μπύρας αλλά και ως τροφή για τα ζώα.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β3 και Β6, πολύ σημαντικές για τη διαδικασία του μεταβολισμού.

Επίσης περιέχει φυλλικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, σελήνιο, χαλκό και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω3 και ω6, βοηθούν στη μνήμη).

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ιδιαίτερα σε διαλυτές ίνες, π.χ. β-γλυκάνες.

Οι αδιάλυτες ίνες που περιέχει βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, σε περιπτώσεις όπως η δυσκοιλιότητας και το Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Λόγω της σύστασης που περιέχει το κριθάρι συντελεί στη διατήρηση της συγκέντρωσης γλυκόζης στο αίμα σε χαμηλά επίπεδα, αυτό είναι χρήσιμο για άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπυ 2 αλλά και για άτομα που έχουν προδιάθεση να αναπτύξουν <<σάκχαρο>>.

Έχει περισσότερες διαλυτές ίνες από άλλα σιτηρά. Αυτές συμπαρασύρουν ποσότητα λιπιδίων που εισέρχονται με τη διατροφή με αποτέλεσμα να παρατηρείται μείωση της συγκέντρωσης της LDL-χοληστερόλης (<κακή>) αλλά και μικρή αύξηση της HDL-χοληστερόλης (<καλής>).

Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα του κριθαριού σε διαλυτές ίνες (β-γλυκάνες) τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωση συγκέντρωσης ολικής και LDL-χοληστερόλη στο αίμα, που είναι υπεύθυνες για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τέλος έρευνες δείχνουν ότι η χρόνια κατανάλωση από β-γλυκάνες μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο γλυκόζης και να μειώσει ένα λιπώδες ήπαρ σε ένα διαβητικό παχύσαρκο άτομο.
dietplus.gr
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/09/blog-post_6743.html

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Τα οφέλη του βασιλικού πολτού

Ο βασιλικός πολτός είναι μία άσπρη κρεμώδης ουσία, ισχυρά όξινη, με ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση, εξαιρετικά θρεπτική, η οποία εκκρίνεται...
από τους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών για να τραφούν οι προνύμφες και η ενήλικη βασίλισσα.

Φυσικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού

Ο φρέσκος βασιλικός πολτός έχει λαμπερό λευκό χρώμα. Όταν όμως έρθει σε επαφή με τον αέρα ή εκτεθεί στο φως, το χρώμα του μεταβάλλεται σε ανοικτό κίτρινο και σκούρο γκρι. Η μεταβολή αυτή οφείλεται σε ένζυμα, τα οποία οξειδώνουν κάποιες ουσίες του βασιλικού πολτού και τον καταστρέφουν.

Η υφή του είναι ζελατινώδης και παχύρρευστη, αλλά με την πάροδο του χρόνου μεταβάλλεται σε συμπαγή. Το αυξανόμενο ιξώδες φαίνεται να σχετίζεται με μία αύξηση των αδιάλυτων στο νερό αζωτούχων ενώσεων, μαζί με μία μείωση των διαλυτών ελεύθερων αμινοξέων. Αυτές οι αλλαγές οφείλονται, προφανώς, σε συνεχείς ενζυματικές δραστηριότητες και στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των λιπιδίων και των πρωτεϊνών.

Χαρακτηρίζεται από ελαφρύ δριμύ άρωμα και όξινη γεύση που οφείλεται στο πολύ χαμηλό pH (3,5-4,5). Η πυκνότητά του είναι περίπου 1,1gr/cm³ και είναι μερικώς διαλυτός στο νερό.

Χημική σύνθεση του βασιλικού πολτού

Η μεγάλη θρεπτική αξία και οι βιολογικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού οφείλονται στην ειδική σύνθεσή του. Τα κύρια συστατικά του είναι το νερό, οι πρωτεΐνες, τα σάκχαρα, τα λιπίδια και τα μεταλλικά άλατα. Το νερό αποτελεί τα 2/3 του φρέσκου βασιλικού πολτού, αλλά σε ξηρό βάρος οι πρωτεΐνες και τα σάκχαρα υπερτερούν κατά πολύ.

Από τις αζωτούχες ενώσεις, οι πρωτεΐνες καταλαμβάνουν ποσοστό 73,9. Όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον άνθρωπο είναι παρόντα σε επαρκείς αναλογίες. Σε σύνολο 29 αμινοξέων που έχουν ταυτοποιηθεί, τα πιο σημαντικά είναι το ασπαρτικό και το γλουταμινικό οξύ.

Τα σάκχαρα του βασιλικού πολτού είναι κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη σε σχετικά σταθερή αναλογία, όμοια με αυτή του μελιού. Σε πολλές περιπτώσεις, η φρουκτόζη και γλυκόζη μαζί αποτελούν το 90% των συνολικών σακχάρων. Άλλα σάκχαρα είναι η μαλτόζη, η τραχαλόζη, η μελιβιόζη, η ερλόζη και η ριβόζη.

Η αναλογία λιπιδίων είναι ένα σπουδαίο και πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του βασιλικού πολτού. Τα λιπίδιά του αποτελούνται κυρίως από λιπαρά οξέα με ασυνήθιστη και σπάνια δομή, μεταξύ των οποίων και το υδροξυτρανσδεκενοϊκό οξύ, το οποίο έχει αντιβακτηριακές και μυκητοκτόνες ιδιότητες, επίσης περιέχει ουδέτερα λιπίδια, στερόλες (χοληστερίνη) και κεριά.

Τα κυριότερα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει είναι κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, ψευδάργυρο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο, με μία ισχυρή επικράτηση του καλίου.

Χαρακτηριστικό του βασιλικού πολτού είναι η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες: θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, πυριδοξίνη, βιοτίνη, φυλλικό οξύ και σε μικρότερες ποσότητες βιταμίνη C, D, A και Ε.

Επίσης περιέχει μία αναλογία ενεργών ουσιών, όπως η ακετυλοχολίνη που βρίσκεται σε ποσότητα πάνω από 1 mg/g και η οποία έχει αγγειoδιασταλτικές ιδιότητες, χρήσιμες για τη θεραπεία κυκλοφορικών διαταραχών που απαντώνται σε ηλικιωμένα άτομα. Έχει επίσης επίδραση και στο νευρικό σύστημα, επιτρέποντας τη μεταφορά νευρικών ταλαντώσεων από μία νευρική ίνα σε άλλη. Tέλος, διεγείρει την έκκριση αδρεναλίνης.

Τα οφέλη του βασιλικού πολτού Ο βασιλικός πολτός παρέχει μία σειρά από θρεπτικά, ενεργητικά και μεταβολικά οφέλη. Επιδρά στη μακροζωία, βοηθά στη διατήρηση της υγείας, της ομορφιάς και της νεότητας, στις διάφορες λειτουργίες του σώματος και αυξάνει την αντοχή σε ασθένειες.

Ευνοεί την οξυγόνωση των ιστών, διεγείρει την όρεξη και την ψυχική διάθεση, προικίζει τον οργανισμό με ερυθροποιητικές ιδιότητες (παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων), δρα ως αναλγητικό ελαφρύνοντας την αίσθηση του πόνου, βρίσκει εφαρμογή σε πόνους ρευματισμών, σε νεφρικά συμπτώματα που συναντώνται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και στην ανάπτυξη των πρόωρων παιδιών.

Επίσης διεγείρει την αντιβιοτική δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, εμποδίζοντας την εισβολή και δράση των επιβλαβών βακτηρίων, ιών και μυκήτων. Επιπλέον ενεργεί ως τονωτικό του νευρικού συστήματος, ιδιότητα που οφείλεται στην παρουσία της ακετυλοχολίνης.

Συνεπώς, ο βασιλικός πολτός είναι ένα πολύτιμο μελισσοκομικό προϊόν, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως συμπλήρωμα διατροφής αλλά και ως φάρμακο. Συνιστάται τόσο για άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και βρίσκονται σε στάδιο ανάρρωσης, αλλά και για υγιή άτομα στα οποία προσδίδει καλύτερη φυσική κατάσταση, μεγαλύτερη αντοχή κατά τη διάρκεια εντατικών δραστηριοτήτων και γενικώς ενισχύει τη γενική κατάσταση του οργανισμού εναντίον διαφόρων επιθέσεων. Προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη του μαστού και του ενδομητρίου και από την αρθρίτιδα.

Οι ανεπιθύμητες δράσεις του βασιλικού πολτού Μπορεί να προκαλέσει οξεία αναφυλακτική αντίδραση. Έχει θεωρηθεί έως απειλητικός για τη ζωή, σε ασθενείς με άσθμα.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2012/05/blog-post_3181.html

ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ ΚΑΙ ΒΑΛΣΑΜΟΛΑΔΟ ΤΟ «ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ»



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Το βαλσαμόχορτο (St. John’s Wort, βότανο του Αγίου Ιωάννη ή υπερικόν το διάτρητον, Hypericum perforatum) είναι ένα θαμνώδες φυτό με έντονα κίτρινα άνθη. Το φυτό προέρχεται από διάφορα μέρη του κόσμου συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και των ΗΠΑ και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη 

φροντίδα των πληγών.

ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΟΥ
Έχει αποδειχθεί ότι το St. John’s Wort έχει ηρεμιστικές και αιμοστατικές ιδιότητες (καταπραΰνει και ανακουφίζει). Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ευερεθιστικότητας, νευραλγίας, συνδετικίτιδας (μυϊκός ρευματισμός), ισχιαλγίας (άλγος στο ισχιακό νεύρο που εντοπίζεται στο γλουτό, στο οπίσθιο μέρος του μηρού, τη γάμπα και το πόδι), καθώς και για τη φροντίδα των πληγών (αντιβακτηριδιακό).
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΕΣ
Μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται: ΒΟΤΑΝΟ ΜΕ ΑΝΘΗ.
Σκόνη βοτάνου: 2-4g τρεις φορές ημερησίως.
ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ST. JOHN’S WORT
Το St. John’s Wort χρησιμοποιείται από άτομα με έντονη ευερεθιστικότητα, για άλγη νευρικής φύσεως, για μυϊκό ρευματισμό, ισχιαλγία, νευρικότητα και/ή κατάθλιψη κατά την έμμηνο ρύση. Το St. John’s Wort έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες ενάντια στην Bordetella pertussis (προκαλεί κοκίτη), το Staphylococcus aureus (χρυσίζων σταφυλόκοκκος, προκαλεί δερματικές λοιμώξεις και καλόγερους-δοθιήνες), τη shigellae και την E.coli (εντεροβακτηρίδιο, προκαλεί ουρολοιμώξεις) (1,2). Τα εκχυλίσματα έχουν αντιικές ιδιότητες κατά της γρίπης (3).
Κατάθλιψη και σχετιζόμενα προβλήματαΈχει αναφερθεί ότι το εκχύλισμα του St. John’s Wort βελτιώνει συμπτώματα όπως η νευρικότητα, η αϋπνία και η κατάθλιψη (4). Μια διπλή τυφλή μελέτη με 100 ασθενείς έδειξε ότι το βότανο αυτό είναι πιο αποτελεσματικό από το diazepam (5). Επίσης, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το St. John’s Wort μπορεί να μετριάσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης εμποδίζοντας την επαναπρόσληψη των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνη, νορεπινεφρίνη και ντοπαμίνη (6), με αποτέλεσμα αυτοί οι νευροδιαβιβαστές να γίνονται πιο διαθέσιμοι για τον εγκέφαλο. Η hyperforin, ένα συστατικό του βοτάνου St. John’s Wort, ευθύνεται πιθανά για την ιδιότητα αυτή (7). Το St. John’s Wort μπορεί επίσης να ανακουφίσει από εποχιακές συναισθηματικές διαταραχές (σύνδρομο SAD).
Αναλγητικό / Παυσίπονο
Μελέτες έδειξαν ότι τα φλαβονοειδή του βοτάνου St. John’s Wort έχουν αναλγητικές ιδιότητες (8).
Αντιμετώπιση Ελκών
Το κλάσμα «amento-flavone» του εκχυλίσματος του βοτάνου St. John’s Wort είναι αντιφλεγμονώδες και δρα κατά των ελκών (9). Μια μελέτη έδειξε μείωση κατά 90% του άλγους που οφείλεται σε δωδεκαδακτυλίτιδα (φλεγμονή του άνω τμήματος του εντέρου) με τη χρήση αυτού του βοτάνου.
Καταπράυνση
Το St. John’s Wort είναι ηρεμιστικό και καταπραϋντικό, ιδιότητες που αποδίδονται στα κλάσματα biflavonoid (φλαβονοειδή). Η υπερισίνη (hypericin) μπορεί επίσης να δράσει ως ηρεμιστικό για το νευρικό σύστημα (10).
ΛεύκηΤο St. John’s Wort είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία ορισμένων δερματικών διαταραχών, όπως της λεύκης (10).
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Έχει παρατηρηθεί σε μερικά άτομα φωτοευαισθησία του δέρματος έπειτα από λήψη αφεψήματος από τα φύλλα του St. John’s Wort. Το πτητικό έλαιο του βοτάνου αυτού έχει ερεθιστικές ιδιότητες. Δεν συνιστάται η χρήση του σε παιδιά.
ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Το St. John’s Wort δεν θα πρέπει να λαμβάνεται σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή για κατάθλιψη. Υπερβολικές δόσεις μπορεί να αυξήσουν τη δραστικότητα της εκάστοτε θεραπείας (όπως τα φάρμακα με αναστολείς της MAO: φάρμακα με αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης) και μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα. Το St. John’s Wort μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με τα φάρμακα που περιέχουν αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), π.χ. Prozac.
Έχει αποδειχθεί ότι το St. John’s Wort αυξάνει τη δραστηριότητα μιας ομάδας ηπατικών ενζύμων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό ενός σημαντικού αριθμού συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Τα εν λόγω φάρμακα είναι η theophylline (θεοφυλλίνη, βρογχοδιασταλτικό), η cyclosporine (κυκλοσπορίνη, ανοσοκαταστολέας), η indinavir (αντιιική θεραπεία ενάντια στον HIV), η warfarin (βαρφαρίνη), η digoxin και τα αντισυλληπτικά χάπια. Τα άτομα που λαμβάνουν τέτοιου είδους φάρμακα θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους ή ένα φαρμακοποιό πριν χρησιμοποιήσουν προϊόντα με St. John’s Wort, καθώς το βότανο μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους.
Πολυετής Πόα…φυτρώνει παντού..στις άκρες του δρόμου…στα χωράφια…
Βλαστός Όρθιος…
Ισχυρός….
Πολύκλαδος….Φύλλα Ελλειπτικά…
Μικρά Επιμήκη…
Με Στίγματα Διαφανή Τα Οποία Αποτελούνται Από Μεγάλους Ελαιογόνους Αδένες…Και..
Με Τα Περιθώριά Τους Να Ορίζονται Από Μαύρους Αδένες….
Και Είναι….
Το Υπερεικόν Των Αρχαίων Ελλήνων… για το Διοσκουρίδη ήταν:
Διουρητικό…
Εμμηναγωγό…
Αντιπυρετικό…
Κατά Του Τετερταίου Πυρετού Όταν Πίνεται Με Οίνο…
Αποτελεσματικό Αντίδοτο Σε Δηλητηριώδη Δαγκώματα…
Ιδανικό Κατάπλασμα Για Την Θεραπεία Των Εγκαυμάτων…
Για Τον Ιπποκράτη Ήταν:
Ψυκτικό…
Αναλγητικό Σε Περιπτώσεις Λυγγώδους Πυρετού…
Αναλγητικό Σε Περιπτώσεις Ρήξης Της Πνευμονικής Αρτηρίας…
Για Τον Γαληνο Ήταν:
Διουρητικό…
Εμμηναγωγό…
Ξηραντικό…
Κατά Των Εγκαυμάτων…
Αποτελεσματικό Ίαμα Για Την Αντιμετώπιση Της Ισχυαλγίας…
Για Τον Πλίνιο Ήταν:
Βελτιωτικό Της Ροής Των Ούρων…
Αντιδιαρροϊκό…
Απαραίτητο Στην Αντιμετώπιση Των Προβλημάτων Της Κύστης…
Για Τον Αέτιo
ο οποίος βασίστηκε στα γραπτά του Γαληνού καταπολεμούσε:
Τη Θλίψη…
Την Ημικρανία…
Την Ατονία…
Την Ανορεξία…
Την Επιληψία…
Τη Μανία…
Τα Εξανθήματα…
Τις Στομαχικές Διαταραχές…
Τους Πυρετούς Και..
Όλα Τα Κακοήθη Και Καρκινώδη Έλκη…

Για Τον Παράκελσο Ήταν:
άριστο ίαμα για την κατάθλιψη και όλες τις παρόμοιες παθήσεις…
άριστο επουλωτικό…
Το Hypericum Των Λατίνων…
Το Βαλσαμόχορτο Των Ελλήνων Και…
Λόγω Της Μεγάλης Επουλωτικής Και Αντισηπτικής Του Δράσης….
Το Βάλσαμο Της Ψυχής…
Το Λειχηνόχορτο…
Το Σπαθόχορτο…
Το Βοτάνι Των Πληγών…
Το Βοτάνι Των Γυναικών…
Το Χελωνόχορτο…
Το Βοτάνι Του Προδρόμου…
Το Βάλσαμο…
Το Βαλσαμάκι…
Το Υπερικό Το Διάτρητο…
ο ρόλος του γνωστός από πολύ-πολύ παλιά…
τα γραπτά κείμενα από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα πάμπολλα…
η θέση του στις δοξασίες των λαών ξεχωριστή…
οι προφορικές παραδώσεις που έχουν βρεθεί καταγεγραμμένες και αυτές πάμπολλες…
το χρησιμοποιούσαν..Οι Έλληνες…
Οι Πέρσες…
Οι Άραβες…
Οι Λατίνοι…έτσι στην πορεία των χρόνων
η λέξη “βάλσαμο“αποκτά την έννοια της ανακούφισης από κάθε πόνο…
ήταν το βαλσαμόχορτο που επούλωνε τις πληγές των τραυματισμένων από σπαθιά κατά την αρχαιότητα…..
ήταν το βάλσαμο των αρχαίων Σπαρτιατών…
ήταν το βάλσαμο των ανθρώπων των μεσαιωνικών χρόνων που γιάτρευε:
Την Αμηνόρροια…
Τους Πυρετούς…
Την Πλευρίτιδα…
Την Υδρωπικία…
Την Χρόνια Καταρροή…
Τη Μανία…
Την Επιληψία…
Τις Πληγές…
Τα Έλκη…
τι μαγικά στοιχεία συνθέτουν αυτό το βοτάνι;….
τι κρύβουν επιμελώς μέσα στα κύτταρά τους όλα αυτά τα ταπεινά χορτάρια;…
από που αντλούν τη δύναμή τους;…
ας ρίξουμε μιά ματιά και ας δούμε τα ενεργά συστατικά του βαλσαμόχορτου:
βάλσαμο Βαλσαμόχορτο και βαλσαμόλαδο το Θαυματουργό!Φλαβονοειδή όπως:
α) κατεχίνες
β) επικατεχίνη
γ) κερκετίνη
δ) ρουτίνη
ε) υπεροσίδη
Φλωρογλουκινόλες..
Πτητικά έλαια…
Ρητίνες…
Ξανθόλες…
Υπερικίνες…οι πολύτιμες οργανικές ενώσεις…
Ψευδο-υπερικίνες…
hyperforin…
Φαινολικά οξέα…
Αιθέρια έλαια…
Λουτεολίνη…
Διαπιγενίνη…
Ανθρακινόνες…
Καρβοξυλικά οξέα…
Κουμαρίνη..
Καροτενοειδή…
τόσα πολλά;….ναι τόσο πολλά και τόσο πολύτιμα…
και σήμερα; το βαλσαμόχορτο σήμερα χρησιμοποιείται:
1) για τη θεραπεία νευρικών και συναισθηματικών διαταραχών κάτι…
που τα τελευταία χρόνια οδήγησε ειδικά στις Η.Π.Α στην αλόγιστη χρήση του υπό μορφή χαπιών για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και…
έφτασε να ονομάζεται “εναλλακτικό Prozac”…
οπωσδήποτε το βαλσαμόχορτο βοηθά ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των μορφών της κατάθλιψης -αυτό έχει επιβεβαιωθεί και σε πρόσφατες έρευνες τόσο στην Ευρώπη,όσο και στην Αμερική-και….
είναι γεγονός ότι φαίνεται να είναι πιο ασφαλές από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα αλλά είπαμε….
“Παν μέτρον άριστον”μην το ξεχνάμε αυτό…
2) για ήρεμο και αναζωογονητικό ύπνο καθώς και για την θεραπεία της αϋπνίας…
3) για την προστασία των κυττάρων του εγκεφαλικού φλοιού….σε in vitro έρευνες έχει φανεί ότι το βαλσαμόχορτο έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες στα κύτταρα του εγκεφαλικού φλοιού…
4) για την προστασία από την νόσο Αλτσχάιμερ καθώς φαίνεται να καθυστερεί την εμφάνιση της νόσου…
ίσως μελλοντικά -λένε οι ερευνητές -να συμβάλει και στη θεραπεία της…
5) για τον έλεγχο της ελαφριάς επιληψίας…τα εκχυλ?σματα του βοτάνου χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της…
6) για την θεραπεία τοπικών φλεγμονών καθώς ανακουφίζει από τη φαγούρα του δέρματος και…
από τις φλεγμονές οι οποίες έχουν προέλθει από νευροδερματίτιδες.

Οι βασικές δράσεις του είναι:
Αντικαταθλιπτικές…
Νευροπροστατευτικές…
Αντιεπιληπτικές…
Αντισπασμωδικές…
Καταπραϋντικές…
Διεγείρει Την Κυκλοφορία Της Χολής…
Διουρητικές…
Ηρεμιστικές…
Παυσίπονες…
Αντιϊικές…
Αποχρεμπτικές…
Εμμηναγωγές…
Αντιφλογιστικές…
Αιμοστατικές…
Επουλωτικό Των Πληγών Και ΤωνΕλκών…
Αντισηπτικές…
Αντιμικροβιακές…
Στυπτικές…
Σπασμολυτικές…
Ισχυρές Αντινεοπλασματικές -
Δειχθεί Σε In Vivo Έρευνες…
Αντιφλεγμονώδεις…
Αντιοξειδωτικές…
Αντιαγγειογενετικές…
ιδανικό ίαμα για:
την κατάθλιψη…
τις αγχώδεις διαταραχές…
τη δυσεντερία…
το έλκος του στομάχου..
τις παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα…
τις παθήσεις των αναπνευστικών αυλών…
τους ρευματισμούς και τα αρθριτικά…
τις πνευμονικές ενοχλήσεις και σε τους κολικούς…
τις παθήσεις του συκωτιού…
τις πληγές και τα έλκη…
τους σκώληκες…
τους ελώδης πυρετούς…
τη χρόνια κόπωση…
τη χρόνια καταρροή..
τις θρομβώσεις…
τον έρπητα….
για το βαλσαμόχορτο που χρησιμοποιείται εδώ και δυόμιση (2500) χιλιάδες χρόνια σαν θεραπευτικό βότανο με αναμφισβήτητα θεραπευτικά αποτελέσματα Δεν Έχει Καταγραφεί Καμία Σοβαρή Παρενέργεια
Ούτε Καν….
Στη Γερμανία Που Καταναλώνονται Εκατομμύρια Δόσεις Κάθε Μέρα….
ποτέ δεν έχει αναφερθεί κάποια…
α) τοξικότητα….
β) υπερδοσολογία ή
γ) σοβαρή παρενέργεια….
υπάρχουν όμως κάποιες προφυλάξεις που πρέπει οπωσδήποτε να παίρνουμε για το βαλσαμόχορτο….
η πιό γνωστή παρενέργεια του βαλσαμόχορτου είναι η φωτοτοξικότητά του…
η φωτοτοξικότητά του είχε παρατηρηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων και…
οι πρώτοι που την παρατήρησαν ήταν οι βοσκοί…
οι βοσκοί παρατήρησαν ότι κάποια από τα ζώα όπως τα πρόβατα που είχαν λεπτότερο δέρμα και λιγότερο τρίχωμα προσβάλλονταν πολύ πιο εύκολα από αυτά που είχαν παχύ τρίχωμα και πιο σκληρό δέρμα όταν έβοσκαν βαλσαμόχορτο…αυτό συνέβαινε και συμβαίνει διότι το ηλιακό φως επιδρά με τις υπερικίνες του βοτάνου ωστόσο όταν…
κάποιος χρησιμοποιεί μικρές δόσεις από το βότανο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα….
τι πρέπει λοιπόν να προσέχουμε;

1) όταν έχουμε πάρει βαλσαμόχορτο
δεν εκθέτουμε ποτέ τα μάτια μας απευθείας στο ηλιακό φως…
2)άτομα με ενδογενή ευαισθησία στην ηλιακή ακτινοβολία πρέπει να προσέχουν περισσότερο και
Να Χρησιμοποιούν Το Βαλσαμόχορτο Ή Το Βαλσαμέλαιο Το Βράδυ…
3) κάνουμε μασάζ και επαλείψεις με βαλσαμόχορτο τα βράδια…
4) πίνουμε τα αφεψήματά μας ή τα εγχύματα μας με βαλσαμόχορτο τα βράδια
ενώ κατά τη διάρκεια της ημέραςπου θα χρειαστεί να βγούμε στον ήλιο παίρνουμε μικρότερες δόσεις …
5) όποιος παίρνει οποιοδήποτε φάρμακο πρέπει να ζητήσει την συμβουλή ειδικού πριν τη λήψη βαλσαμόχορτου…
Δεν Παίρνουμε Βαλσαμόχορτο Ποτέ Μαζί
Με Βαλεριάνα…
Μαζί Με Δαχτυλίτιδα…
Μαζί Με Πικροδάφνη…
άτομα με έλλειψη σιδήρου πρέπει να το αποφεύγουν…και άτομα που έχουν αλλεργία στο συγκεκριμένο βότανο…

Πότε και Πως συλλέγουμε το βαλσαμόχορτο
και Πως το χρησιμοποιούμε;
Στα μέσα του καλοκαιριού θα το βρούμε παντού ανθισμένο…
τα κίτρινά του άνθη φαίνονται από μακρυά….Συλλέγουμε Τις Ανθισμένες Κορυφές Μαζί Με Φύλλα Και Βλαστούς…
(Όταν Συλλέγουμε Κάτι Από Τη Φύση Πάντα Παίρνουμε Όσο Χρειαζόμαστε Και Πάντα Μα Πάντα Πρέπει Να Σκεφτόμαστε Ότι Και Την Άλλη Χρονιά Θα Χρειαστούμε Έτσι Πάντα Πρέπει Να Μένουν Τα Άνθη Που Θα Γίνουν Ο Σπόρος Της Επόμενης Χρονιά )
τα αποξηραίνουμε στον ήλιο τα τοποθετούμε σε σκουρόχρωμα βάζα ή…
σε λινατσένια σακουλάκια και…
τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και ξηρό μέρος για όλο τον χειμώνα…
Αν… Έχουμε Χρόνο Και Υπομονή Κρατάμε 120g Από Τις Ανθισμένες Κορυφές Για Κάθε Μισό Λίτρο Ελαιόλαδο Και…Παρασκευάζουμε Βαλσαμέλαιο…
το βαλσαμέλαιο γίνεται με έγχυση των λουλουδιών σε ελαιόλαδο και απευθείας έκθεση στον ήλιο για περίπου έξι εβδομάδες…
θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο όταν θα έχει πάρει ένα παχύ κόκκινο χρώμα…και..
αφού το στραγγίσουμε με ένα τουλπάνι ή ψιλό σουρωτήρι το τοποθετούμε σε σκουρόχρωμο μπουκάλι και το αποθηκεύουμε σε δροσερό ξηρό μέρος….
Το Βαλσαμέλαιο Είναι Ένα Λάδι Αμέσου Ανάγκης Και Δεν Πρέπει Να Λείπει Από Κανένα Σπίτι…
Μικρά Τραύματα…
Μικρά Εγκαύματα…
Μολύνσεις…
Πονοκέφαλοι…
Άγχος…
Φαγούρες…
Φλεγμονές…
Τσιμπήματα Εντόμων Μπορούν Να
Αντιμετωπιστούν Άμεσα Με Βαλσαμέλαιο…
ας δούμε τώρα και μερικές εφαρμογές αυτού του βοτάνου που δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως το βάλσαμο του σώματος και της ψυχής:
1) Κρυολόγημα:
Βαλσαμόχορτο και βαλσαμόλαδο το Θαυματουργό!
για να προλάβουμε το κοινό κρυολόγημα απλά πίνουμε συχνά αφέψημα ή έγχυμα βαλσαμόχορτου μέσα στην διάρκεια του χειμώνα αν….
ήδη έχουμε κρυολόγημα πίνουμε ένα φλιτζάνι έγχυμα βαλσαμόχορτου πριν πάμε για ύπνο αν…
έχουμε ερεθισμένο λαιμό κάνουμε γαργάρες με έγχυμα βασλαμόχορτου…
2) Εμμηνόπαυση
το βαλσαμόχορτο είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικότερα βότανα στην παροχή βοήθειας στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση…
έτσι δύο με τρία φλυτζάνια έγχυμα βαλσαμόχορτου την ημέρα….
α) μειώνει τις εφιδρώσεις…
β) μειώνει την ευερεθιστότητα…
γ) μειώνει τις αϋπνίες…
δ) μειώνει την νευρικότητα…
ε) μπορεί να εξαλείψει την κατάθλιψη…
μπορούμε να πίνουμε το έγχυμά μας και κατά την διάρκεια του γεύματός μας όταν νιώθουμε έντονη ανησυχία ή μεγάλη ευερεθιστότητα…
μπορούμε να κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο που στο νερό της μπανιέρας σας θα έχουμε προσθέσει μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο βαλσαμόχορτου…
3) Κατάθλιψη:
οι έρευνες έχουν δείξει ότι το βαλσαμόχορτο μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην θεραπεία της ήπιας κατάθλιψης…
(συμβουλευτείτε τον βοτανολόγο σας αν παίρνετε και άλλα σκευάσματα)
το βαλσαμόχορτο μπορούμε να το παίρνουμε για την κατάθλιψη για μεγάλα διαστήματα…
Να Το Σταματάμε Και Μετά Να Ξαναρχίζουμε…
δεν προκαλεί εθισμό και δεν φέρνει υπνηλία…
κάνουμε έγχυμα βαλσαμόχορτου και πίνουμε ένα έως τρία φλιτζάνια την ημέρα μαζί με το φαγητό σας….
4) Αϋπνία:
αν υποφέρουμε από αϋπνίες το βαλσαμόχορτο μπορεί να μας βοηθήσει…
κάνουμε έγχυμα από το βότανο και πίνουμε ένα έως τρία φλιτζάνια την ημέρα…..
πίνοντας το ένα φλιτζάνι λίγο πριν κοιμηθούμε…
θα μας βοηθούσε και πάρα πολύ ένα ζεστό μπάνιο με βαλσαμόχορτο λίγο πριν να ξαπλώσουμε…
Βαλσαμόχορτο και βαλσαμόλαδο το Θαυματουργό!
στο νερό της μπανιέρας μας σταλάζουμε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο βαλσαμόχορτου και απολαμβάνουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες…
Νομίζω εξαντλήσαμε, όλες τις ιδιότητες του θαυματουργού αυτού χόρτου, που ταπεινό, φυτρώνει παντού στην εξοχή, κι είναι προσβάσιμο για τον καθένα μας, και με λιγο μεράκι κι αγάπη, μπορεί να μας δώσει ένα θαυμάσιο φάρμακο. 

 agioritikovima
http://www.hellas-now.com/2013/09/blog-post_1395.html

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Οι 4 εποχές του κήπου "Μυστικά και συμβουλές - Ο απόλυτος οδηγός για τις εργασίες του κήπου. "

Μυστικά και συμβουλές - Ο απόλυτος οδηγός για τις εργασίες του κήπου.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

 

Εργασίες του μήνα

 
ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΟΥΝ να πέφτουν τα φύλλα τους, κλαδέψτε τους θάμνους και τα αναρρίχώμενα που άνθισαν χειμώνα.p1040180-web
ΠΟΤΙΣΤΕ νωρίς το πρωί και όχι το βράδυ, ώστε τα φυτά να έχουν χρόνο να  απορροροφήσουν το νερό πριν τη βραδινή παγωνιά.
ΠΡΟΘΕΣΤΕ στο χώμα κοπριά ή κόμποστ για να ενισχύσετε τα οργανικά στοιχεία.
ΑΝ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ την πιάνει πολύ κρύο και χιόνι, μια ωραία ιδέα είναι να στήσετε έναν μικρό βραχόκηπο με πέτρες. Επιλέξτε ανθεκτικά φυτά, όπως πεύκα νανάκια, αχιλλέα, πυξάρι και ο αρκουδοπούρναρο (γκι).
ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ τη γη για φύτευση: τα χειμωνιάτικα πρώιμα ανοιξιάτικα φυτά χρειάζονται υπερυψωμένες τάφρους και παρτέρια, για να έχουν καλύτερη αποστράγγιση και πρωιμότερο ζέσταμα του εδάφους.
ΦΤΙΑΞΤΕ ένα θερμό σπο­ρείο. Είναι μια απλή κατα­σκευή που αξιοπόιεί τη θερμότητα την οποία εκπέμπει η κοπριά για να ριζώσουν πιο γρήγορα οι σπόροι όταν ο καιρός είναι ακόμη ψυχρός. Σκάψτε έναν λάκκο σε ένα σημείο του κήπου που το βλέ­πει καλά ο ήλιος με διαστά­σεις 1x1 και 30 εκ. βάθος και τοποθετήστε περιμετρικά τάβλες 1x1 και ύψος 20-25 εκ. Στον πάτο του λάκκου ρίξ­τε την κοπριά και από πάνω χώμα. Τοποθετήστε τα γλαστράκια με τους σπόρους και σκεπάστε με ένα τζάμι ή δι­αφανές νάιλον, το οποίο θα ανοίγετε ελαφρώς κάθε μέρα.
ΦΥΤΕΨΤΕ μέσα στο σπορείο σας ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες. Χρειάζονται πε­ρίπου 6 με 8 εβδομάδες ώστε να είναι έτοιμα για επόμενη μεταφύτευση.

Τι σπέρνετε & τι φυτεύετετε

p1040187-webΜΕΤΑΦΥΤΕΨΤΕ ή φυτέψτε απευθείας σε εξωτερικό χώρο κρεμμύδια, μαρούλια, σέλινα, πρώιμη ντομάτα (σεκαλυμμένο χώρο) και ετήσιο γαρίφαλο.
ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ σε χαρτί πώς θα θέλατε να είναι το μπαλκόνι και ο κήπος σας την άνοιξη. Υπολογίστε ποια φυτά ταιριά­ζουν μεταξύ τους, πώς θα δη­μιουργήσετε ζαρντινιέρες και πού θα έχετε μεγαλύτερες αποδόσεις ανάλογα με την η­λιοφάνεια.
ΑΓΟΡΑΣΤΕ γλαστράκια για να φυτέψετε τους πρώτους σπόρους που θα μεταφυτέψε­τε την άνοιξη. Τρίψτε καλά με μια βούρτσα για να αφαιρέ­σετε το παλιό χώμα, γεμίστε με νέο και ρίξτε τους σπό­ρους από τους πανσέδες.
ΑΡΧΙΣΤΕ το φύτεμα των βολβών που θα ανθίσουν το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, ό­πως οι ντάλιες και κάννες.
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ του μήνα, όταν αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός, παραγγείλτε γυμνόριζες τριανταφυλλιές και αναρριχώμενα, για να ξεκινήσετε το φύτεμα.
ΦΥΤΕΨΤΕ τις πρώτες ανε­μώνες σε γλάστρες στο μπαλ­κόνι σας.
ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ με αρχές Φεβρουαρίου αρχίστε το φύτεμα για οπωροφόρα, ε­σπεριδοειδή και πρώιμα λα­χανικά.
ΟΤΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ η παγωνιά, φυτέψτε στον κήπο τις πρώ­τες δαμασκηνιές, ροδιές, μη­λιές, αχλαδιές, ροδακινιές και βερικοκιές.
ΑΝ ΕΧΕΤΕ κήπο, φυτέψτε στις άκρες ανθεκτικούς θά­μνους, όπως τσιντόνια και βερονίκη: ανθίζουν αρχές της άνοιξης και δεν χρειάζονται πολλή φροντίδα.

Τι απολαμβάνετε

ΑΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ κυπαρισσάκι για τις γιορτές, βγάλτε το στο μπαλκόνι. Τα κωνοφόρα χρειάζονται κρύο για να α­ντέξουν, ειδικά μετά την υψη­λή θερμοκρασία του σπιτιού. Αν ξεραθεί, μην το πετάξετε. Σπάστε ταp6270028-web κλαδιά και ρίξτε τα στην κομποστοποίηση.
ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ να ποτίζετε λίγο πιο συχνά τις ορχιδέες. Είναι ηεποχή που ανθίζουν και,δέ- λουν επιπλέον φροντίδα.
ΣΚΑΛΙΣΤΕ το χώμα στις φρέζες, τα ζουμπούλια και τους νάρκισσους, που είχατε φυτέψει το φθινόπωρο, για να αεριστεί. Είναι η εποχή που πετούν τα πρώτα άνθη, οπό­τε στηρίξτε τα καλά, για να μη σπάσουν με τον αέρα και τη βροχή. Οταν αρχίσουν να ξηραίνονται είτε αφήστε τα στο χώμα για να ανθίσουν την επόμενη χρονιά, είτε βγάλτε τους βολβούς, τους οποίους θα αποθηκεύσετε σε σκιερό και δροσερό μέρος και το ε­πόμενο φθινόπωρο θα τους ξαναφυτέψετε.
ΕΛΕΓΞΤΕ μηλιές, ροδακινιές και αχλαδιές για τυχόν ασθέ­νειες και ψεκάστε τες πριν σχηματιστούν μπουμπούκια.
ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ βγαίνουν ήδη τα χειμωνιάτικα χόρτα: αντί­δια, μαρούλια, ραδίκια, σέ­σκουλα, σπανάκι, ρόκα, σέλι- νο, αλλά και αρακάς, καρότο, κουνουπίδια, λάχανο, μπρόκο­λο και ραπανάκι.
ΣΤΙΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ έχουν αρχί­σει να βγάζουν άνθη τα χρυ­σάνθεμα (μην τα πετάξετε όταν ξεραθούν, κλαδέψτε τα χαμηλα και θα ανθίσουν ξα­νά), ο πανσές(μπορεί να κρα­τήσει μέχρι τον Μάιο αν βρει σκιερό μέρος), το ρείκι (προ­τιμήστε το είδος Erica carnea, που κρατάει περισσότερο), το καλλωπιστικό λάχανο (την άνοιξη θα βγάλει κίτρινα λου­λουδάκια στην κορυφή, τα ο­ποία θα δώσουν σπόρους για την επόμενη χρονιά) και το ' κυκλάμινο (πάντα έξω, γιατί αντέχει στο κρύο).

Φεβρουάριος

 

Εργασίες του μήνα

   
ΣΚΑΛΙΣΤΕ πιo εντατικα τον κήπο και, αν δεν βρέχει, μην παραλείψετε το πότισμα (κυρίως, πρωινές ώρες).p1040401-web
ΚΑΛΥΨΤΕ τα φυτά σας με πανιά παγοπροστασίας, ώστε να μην καούν.
ΠΟΛΛΑ ΦΥΤΑ που αγοράζετε από το φυτώριο παθαίνουν τις πρώτες μέρες  ένα σοκ από τη μεταφύτευση , με αποτέλεσμα να ξεραίνονται μόλις τα βάζετε στο χώμα. Προσπαθήστε να τα διατηρείτε ζεστά, τυλιγμένα με ένα πλαστικό, μέχρι να συνηθίσουν τη διαφορά θερμοκρασίας.
ΚΛΑΔΕΨΤΕ, αλλάξτε γλάστρες και ξεκινήστε το λίπασμα. Σε λίγο αρχίζει η φάση της ανθοφορίας και τα φυτά χρειάζονται δυνάμεις.
ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ και λαδώστε τα εργαλεία σας, καθώς και τα πιατάκια και τα στηρίγματα στις γλάστρες, για να εξαλείψετε τα έντομα που αρχίζουν να συγκεντρώνονται εκεί. Αν κάποιο φυτό πέθανε πρόωρα χωρίς να γνωρίζετε τον λόγοι, πετάξτε το χώμα του για να μη μεταφέρετε και στα άλλα την ασθένεια και καθαρίστε τη γλάστρα αφήνοντάς τη στον ήλιο για μέρες.
ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ οι πολλές βροχές και το χώμα είναι στεγνό, σκάψτε το και προσθέστε κοπριά ή λίπασμα, ώστε να προλάβει να αεριστεί, να ανανεωθεί και να απορροφήσει τα θρεπτικά στοιχεία πριν αρχίσετε να φυτεύετε τα καινούρια φυτά.
ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ τα παρτέρια και σημειώστε σε ένα χαρτί το σημείο όπου φυτέψατε κάθε λαχανικό, ώστε να αποφύγετε το φύτεμα εκεί ακριβώς. Το έδαφος χρειάζεται 1-2 χρόνια για να ανανεωθεί πριν ξανα- δεχτεί το ίδιο φυτό.
   

Τι σπέρνετε & τι φυτεύετετε

   
p1040222-webΡΙΞΤΕ τους πρώτους σπορους σε εξωτερικό χώρο για σπαράγγια, αγκινάρες, κουκιά, παντζάρια, πατάτες και φασόλια και σε σπορείο για μελιτζάνα, ντομάτα, πιπεριά, πράσο, βασιλικό, ετήσιο γαρί¬φαλο και πετούνια. Οταν τα φιντάνια σχηματίσουν το τρίτο σετ πραγματικών φύλλων, είναι έτοιμα να μεταφερθούν σε ατομικές γλάστρες.
ΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για σπόρους λαχανικών, ανοίξτε ένα μικρό λακκάκι με το δάχτυλο και ρίξτε 2-3 σπόρους. Αν φυτρώ¬σουν και οι τρεις, επιλέξτε εκείνον που είναι πιο υγιής. Αν πρόκειται για σπορόφυτο, ανοίξτε μεγαλύτερο λάκκο, αφαιρέστε προσεκτικά το φυ¬τό από το γλαστράκι, τοποθε-τήστε το στο χώμα και πιέστε ώστε να καθίσει καλά. Βάλτε στηρίγματα σε ντοματιές, με¬λιτζάνες και πιπεριές μόλις φτάσουν το μισό μέτρο.
ΜΕΤΑΦΥΤΕΨΤΕ σε εξωτερικό χώρο κρεμμύδια, μαρούλια και σκόρδα ρίχνοντας ενισχυτικό λιπάσματος.
ΚΑΝΤΕ τη σπορά αρωματικών τα οποία θα μεταφυτευθούν τον Απρίλιο.
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ του χειμώνα μπορείτε να φυτέψετε δέντρα και θάμνομς που ανθίζουν νωρίς την άνοιξη, όπως φυλλοβολές μανόλιες, αμυγδαλιές και κουτσουπιές
ΜΑΖΕΨΤΕ ξυλάκια παγωτού και στερεώστε τα στα γλαστράκια κολλώντας πάνω μια ετικέτα με το όνομα του φυτού, για να ξέρετε τι έχετε φυτέψει.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ η ιδανική εποχή για να φυτέψετε τους ανοιξιάτικους βολβούς, π.χ. αμαρυλλίδες, μιγκέ, λίλιουμ και δισέντρα. Περιμένετε μέ-χρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου για ντάλιες, μπιγκόνιες, γλαδιόλες και αγάπανθο.
      
   

  Τι απολαμβάνετε

   
dpp 018-webΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ η σεζόν για αντίδια, αρακά, καρότο, κουνουπίδι, λάχανο, μπρόκολο, ραδίκια, ραπανάκια, ρόκα, σέλινο, σέσκουλο και σπανάκι.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ τη θέση του κήπου: αν τον βλέπει πολύ ο ήλιος, δίνει πιο γρήγορα καρ-πούς από ό,τι σε μια περιοχή με παγωνιά. Αλλες ημερομηνίες θα ανθίσουν οι ντοματιές στην Κρήτη και άλλες στη Λάρισα.
ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΜΗΝΑ θα αρχίσουν να ανθίζουν κρόκοι, νάρκισσοι, φρέζιες και υάκινθοι, που φυτέψατε το φθινόπωρο. ΜΗΝ ΚΛΑΔΕΨΕΤΕ τώρα θάμνους και φυτά που έχουγ ανοιξιάτικη ανθοφορία, όπως η γλιτσίνια, γιατί τα μπουμπούκια τους είναι σχηματισμένα, ακόμα και αν δεν τα βλέπετε. Αντιθέτως, είναι η εποχή να αραιώσετε τα αναρριχώμενα (αγιόκλημα, γιασεμί, μπουκαμβίλια) και τους θάμνους (αγγελική) που ανθίζουν το καλοκαίρι. Αφαιρέστε πρώτα τα ξερά, σπασμένα βλαστά¬ρια και, στη συνέχεια, ορισμένα κλαδιά, κυρίως στο κέντρο, για να κυκλοφορεί ο αέρας και να φτάνει παντού ο ήλιος.
ΒΑΛΤΕ τα ξηρά φύλλα και τα φρούτα, που έχουν πέσει στο έδαφος, στον κάδο της κομποστοποίησης, για να μη δημιουργηθούν εστίες μολύν¬σεων από τα έντομα.
ΑΝ ΕΧΟΥΝ εμφανιστεί, ήδη, μυρμήγκια, μια γερή δόση ταλκ ή ξίδι θα τα εμποδίσει να εξαπλωθούν. Το τελευταίο είναι ιδανικό για να εξαφανίσει και ζιζάνια αλλά, επειδή αλλάζει την αλκαλικότητα του εδάφους, χρησιμοποιήστε το με μέτρο.
ΚΛΑΔΕΨΤΕ κληματαριές, μηλιές, αχλαδιές, κερασιές, ροδακινιές και εσπεριδοειδή πριν ακόμη αρχίζει η ανθοφορία τους.

Μάρτιος

 Εργασίες του μήνα

p1040164-webΞΕΚΙΝΗΣΤΕ το ξεχορτάριαια του κήπου για να βοηθήσετε τα νέα φυτά να βρουν γόνιμο έδαφος.
ΒΓΑΛΤΕ στο μπαλκόνι τις γλάστρες που είχατε μεταφέρει σπίτι.
ΚΛΑΔΕΨΤΕ τα φυτά που έχουν μεγαλώσει άνισα και αρχίστε το σταδιακό λίπασμα. Αποφύγετε να τα αλλάξετε γλάστρα όταν βρίσκονται σε φάση ανθοφορίας.
ΕΛΕΓΧΕΤΕ συχνά για μελίγκρα, γιατί είναι η εποχή που κάνει την εμφάνιση της.
ΚΛΑΔΕΨΤΕ τις τριανταφυλλίες, το γιασεμί και τον κίσσό, για να έχουν χώρο να αναπτυχθούν.
ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ τον κήπο με το λάστιχο, για να διώξετε τυχόν αβγά εντόμων που έχουν συγκεντρωθεί στα φύλλα.
ΑΝ Ο ΚΑΙΡΟΣ ήταν πολύ βροχερός, αποφύγετε να φυ-τέψετε τους σπόρους στο χώ¬μα του κήπου, γιατί είναι πολύ υγρό και υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν. Προτιμήστε τα γλαστράκια.
ΚΛΑΔΕΨΤΕ τις πολυετείς πόες, ακόμα και αν είναι ανθι¬σμένες, για να πάρουν δύνα¬μη. Αν πρόκειται για στίπα, φέστουκα και πενισέτουμ, πιάστε το φυτό σαν κοτσίδα και κου- ρέψτε το όπως τα μαλλιά.
ΦΤΙΑΞΤΕ πρόγραμμα ποτί-σματος: ένα βορινό μπαλκόνι διψάει κάθε 4-5 μέρες. Αντιθέτως, ένα μεσημβρινό, που το βλέπει πολύ ο ήλιος, θέλει νερό κάθε 2-3 μέρες.
ΡΙΞΤΕ το λίπασμα: δεν πρέ¬πει να πέσει στα φύλλα, στον κορμό, στους βλαστούς ή στις ρίζες. Απλώστε 15-20 κόκκους λίπασμα τύπου complesal, γνωστό και ως μπλε κόκκοι, και ποτίστε αμέσως, για να το απορροφήσει.

 

 Τι σπέρνετε & τι φυτεύετετε
ΠΡΙΝ ΑΠΟ τη μεταφύτευση, ρίξτε μια στρώση χαλίκι ή περλίτη, που βοηθάει στην καλή αποστράγγιση. p1040392-web
ΓΙΑ ΝΑ έχετε πάντα σπιτική σαλάτα, φυτέψτε ρίζες μαρουλιού (κοστίζουν €0,10 η μία) σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, σε απόσταση 20 εκ. και ενδιάμεσα μικρά κοκκάρια, με το μακρόστενο μέρος προς τα πάνω. Χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τα μαρούλια για να ανθίσουν αλλά βρίσκουν γόνιμο έδαφος μεταξύ τους. Ποτίστε αμέσως, γιατί θέλουν υγρό χώμα.
ΡΙΞΤΕ τους πρώτους σπόρους σε κολοκύθια και καλαμπόκι και μεταφυτέψτε στον κήπο κρεμμύδια, μαρούλια και σκόρδο. ΑΠΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ προτιμήστε γαρίφαλα, καλεντούλα, κατιφέ, σκυλάκι, πετούνια και πολύχρωμη ζίννια.
ΒΑΛΤΕ τα πρώτα γλαστράκια με μελιτζάνα, πιπεριά, πράσο και πεπόνι στο θερμό σπορείο.
ΚΑΝΤΕ μια δεύτερη φύτευση φυτών ταχείας ωρίμανσης, όπως παντζάρια, σινάπι, ραπανάκια και ανοιξιάτικα κρεμμύδια.
ΤΑ ΦΥΤΑ που φυτεύονται νωρίς ίσως χρειαστούν λίγο αζω¬τούχο λίπασμα, ειδικά αν το χώμα είναι ακόμη κρύο. Προτιμήστε να το ρίχνετε σε μικρές ποσότητες και όχι όλο μαζί.
ΠΡΙΝ ΑΠΟ τη μεταφύτευση αφήστε τα φιντάνια να προσαρμοστούν στη θερ-μοκρασία τοποθετώντας τις γλάστρες τους λίγες μέρες σε έναν προφυλαγμένο υπαίθριο χώρο.
ΡΙΞΤΕ λίγα άχυρα και κόμποστ ανάμεσα στις σειρές των φυτών που μεταφυτέψατε, για να εντοπίσετε τα ζιζάνια.

 Τι απολαμβάνετε
p1040241-webΕΚΤΟΣ από τα χειμωνιάτικα (αντίδια, καρότα, κουκιά, κρεμμύδια, λάχανο, μαρούλι, σέσκουλο) βγαίνουν οι πρώτες φράουλες στα ζεστά κλίματα.
ΑΝ ΕΧΕΤΕ φραουλιές σε γλαστράκια στο μπαλκόνι, προσέξτε να μην ακουμπούν οι καρποί τους στο χώμα γιατί θα σαπίσουν. Μπορείτε να βάλετε ένα απλό διχτάκι ή να τις κρεμάσετε ανάποδα σε κρεμαστό καλάθι (τις κρεμάτε αφού το χώμα έχει στεγνώσει καλά από το πότισμα). Οι φραουλιές χρειάζονται σκιά και αρκετό νερό.
ΑΡΑΙΩΣΤΕ τα φιντανάκια που έχουν φτάσει σε 5-8 εκ. ύψος, ώστε να έχουν χώρο να αναπτυχθούν.
ΑΝ ΕΧΕΤΕ κρεμαστές γλάστρες, κάντε ανθοσυνθέσεις με νεραγκούλες, πρίμουλες, κυκλάμινα, πανσέδες και ζουμπούλια. Αφήστε λίγα εκατοστά κενό μεταξύ τους, για να έχουν χώρο να αναπνεύσουν.
ΑΝ ΕΧΕΤΕ αυτόματο ποτισμό στο γκαζόν, ελέγξτε ότι τα μπεκ δεν έχουν απορρυθμιστεί. Κάντε, επίσης, ένα τεστ, για να διαπιστώσετε αν έχουν φράξει τα φίλτρα από σκουπιδάκια και χώμα.
ΕΝΑΣ ΕΥΚΟΛΟΣ τρόπος για να ρίξετε το λίπασμα στο γκαζόν είναι με μικρές χούφτες (πάντα με γάντια) σαν να σπέρνετε. Για ένα στρέμμα χρειάζεστε περίπου 25 κιλά λίπασμα (ένα σακί). Ρωτήστε πρώτα τον ειδικό, ο οποίος θα δει το είδος του χλοοτάπητα, την κατάστασή του και τις ανάγκες του σε λίπασμα. Εναλλακτικά, υπάρχει και λίπασμα ταχείας δράσης, αλλά πρέπει να το ρίχνετε κάθε δύο μήνες.
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ γεμίζουν οι γλάστρες βερβένες σε διάφορα χρώματα, γαρίφαλα, γκαζάνια με δίχρωμα λουλούδια (που αντέχουν μέχρι τον Σεπτέμβριο), γεράνια και νεραγκούλες. 

Απρίλιος

Εργασίες του μήνα

p6270050-web

ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ την κοπριά και το φυτικό κόμποστ για το λίπασμα των κήπων και αναμείξτε τα με το χώμα του λάκκου πριν φυτέψετε τους σπόρους.
ΣΚΑΛΙΣΤΕ για να ελέγξετε τα ζιζάνια, να σπάσετε την κρούστα του χώματος και να εξασφαλίσετε αερισμό στη γη. Ανανεώστε την εδαφοκάλυψη (κοπριά και άχυρα) ανάμεσα στις σειρές των φυτών και ρίξτε λίγο λίπασμα στην άκρη, στα φυτά που έχετε φυτέψει από τον Μάρτιο.
ΜΗ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ στον κήπο όταν τα φύλλα είναι βρεγμένα, ώστε να αποφύγετε την εξάπλωση ασθενειών.
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ το χώμα σε γαρδένιες, καμέλιες και μπιγκόνιες με κάποιο άλλο το οποίο θα είναι εμπλουτισμένο με τύρφη και σίδηρο, για να φύγει το πλεόνασμα ασβεστίου και αλάτων που έχει συσωρευτεί με το πότισμα.
ΕΛΕΓΞΤΕ την περιοχή για σαλιγκάρια. Τα μαρούλια είναι η αδυναμία τους και μπορούν να «εξαφανίσουν» τη νέα σπορά.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΤΕ τα φοινικοειδή (π.χ. φοίνικες, γιούκα) από το σκαθάρι των φοινίκων ή τον κόκκινο ρυγχωτό κάνθαρο, που μπορεί να τα αφανίσει σε λίγες εβδομάδες.
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ το ψέκασμα με χαλκούχα σκευάσματα σε εσπεριδοειδή, κυρίως εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχουν μύκητες κορυφοξήρας ή ίσκας.
ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τα βαθιά οργώματα γύρω από τις λεμονιές, γιατί μένουν εκτεθειμένες σε μύκητες που μπορεί να τις καταστρέψουν.
 Τι σπέρνετε & τι φυτεύετετε
forte 67-webΑΥΤΗ Η ΕΠΟΧΗ είναι ιδανική για να σπείρετε σε εξωτερικό χώρο αγγούρι, καλαμπόκι, κολοκυθάκια, μπάμιες, ντομάτες, πιπεριές, καρπούζια και πεπόνια.
ΜΕΤΑΦΥΤΕΨΤΕ μπάμιες, καλαμπόκι και αναρριχητικές φασολιές, που ανεβαίνουν γρήγορα, για να αποφύγετε τη σκιά στα υπόλοιπα φυτά. Υπολογίστε δύο σειρές καλαμποκιού, για να εξασφαλίσετε καλύτερη επικονίαση. Υστερα από 2-3 εβδομάδες, ξεκινήστε να φυτεύετε για δεύτερη φορά φασόλια, γίγαντες, καλαμπόκι και κολοκύθια.
Η ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΗ πρέπει να γίνεται τις δροσερές ώρες της μέρας και πάντα με μπά¬λα χώματος γύρω από τη ρίζα του μικρού φυτού.
ΑΝ ΣΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΨΟΥΝ σπόροι, κλείστε τους σε αεροστεγή δοχεία, ώστε να μείνουν φρέσκοι και για τον επόμενο χρόνο. Οι σπόροι των λαχανικών μπορούν να διατηρηθούν καλύτερα στο κάτω ράφι του ψυγείου.
ΑΝ ΕΙΧΕ ΚΙΤΡΙΝΙΣΕΙ και ξεραθεί το γκαζόν σας σε με¬ρικά σημεία, μπορείτε να ξανασπείρετε πριν αρχίσουν οι μεγάλες ζέστες. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να σκάψετε τοπικά, να αφαιρέσετε το ξερό γρασίδι και να αερίσετε καλά το χώμα με λίγο σκάψιμο πριν ρίξετε τους σπόρους.
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ να ρίχνετε λίπασμα στο γκαζόν για 20 μέρες και ποτίζετε καλά.
ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ να ξεριζώνετε κάθε δύο με τρεις μέρες τα αγριόχορτα που φυτρώνουν μέσα στο γκαζόν.
ΦΥΤΕΨΤΕ όλα τα ανοιξιάτικα: πετούνια, σουρφίνια, γκαιλάρδια, μπιγκόνια, παγκρέτα και οινοθήρα με μικρά μοβ λουλούδια, η οποία εξαπλώνεται γρήγορα στα παρτέρια.
 Τι απολαμβάνετε
ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΧΗ για πρώιμα λαχανικά, όπως αρακάς, κρεμμύδι, κουκιά, σπανάκι, αλλά και φράουλες. p1040184-web
ΟΙ ΚΗΠΟΙ θα γεμίσουν με όλα τα μοβ: πασχαλιές που φημίζονται για την αντοχή τους, κουτσουπιές που γεμίζουν με μοβ άνθη τους δρόμους και αναρριχώμενες γλιτσίνιες που αναπτύσσονται γρήγορα αλλά θέλουν κλάδεμα τον χειμώνα για να πετάξουν τώρα τα λουλούδια τους (στη σειρά Νοικοκυρές σε Απόγνωση, ό¬λες οι συστάδες ήταν από γλιτσίνιες, γι' αυτό και ο δρόμος λεγόταν Wisteria Lane από το επιστημονικό τους όνομα «wisteria sinensis»).
ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ βραχόκηπους ανθίζει η σαξιφράγκα, αλλά και η αρμέρια. Και τα δύο είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και φουντώνουν γρήγορα δημιουργώντας ένα χαμηλό γρασίδι.
ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ η ανθοφορία θα πρέπει να ρίξετε ξανά λίπασμα στις αζαλέες. Προσοχή στην αραίωση, γιατί οι ρίζες τους είναι επιφανειακές και μπορεί να καούν.
ΚΛΑΔΕΨΤΕ τις ορτανσίες και αραιώστε το πότισμά τους.
ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ η ανθοφορία των βολβών (φρέζιες, κρόκοι, ζουμπούλια), τα φύλλα τους θα αρχίσουν να κιτρινίζουν. Ρίξτε τους λίγο τελευταίο λίπασμα και αφήστε τα να ξεραθούν τελείως πριν τους απομακρύνετε από τις γλάστρες.
ΚΟΨΤΕ τις κορυφές από τα χρυσάνθεμα και βάλτε τες σε ένα βάζο με νερό. Θα βγάλουν γρήγορα ρίζες και μπορείτε να τις ξαναφυτέψετε σαν νέα φυτά.
ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ την επαναληπτική δόση λιπάσματος στο γκαζόν, θυμηθείτε να του κάνετε ένα καλό κούρεμα.

Μάιος

Εργασίες του μήνα
p1040359-webΞΕΡΙΖΩΣΤΕ αγριόχορτα και ζιζάνια - είναι οι πρώτες εστίες αντόμων. Πιάστε τα χαμηλά - ίσια με το χώμα - σκαλίστε ελάχιστα γύρω γύρω με το δάχτυλο ή ένα σκαλιστήρι και μετά ξεριζώστε με δύναμη ώστε να βγει όλο το φυτό.
ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τις μεταφυτέψεις σε νέες γλάστρες γιατί οι πολλές αλλαγές στρεσάρουν το φυτό, τώρα που αλλάζει και η θερμοκρασία.
ΣΤΕΡΕΩΣΤΕ τα φυτά που έχουν γρήγορη ανάπτυξη, για να μη σπάσουν.
ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΤΕ το κούρεμα σε φυτοφράχτες και θάμνους. Η εποχή απαιτεί κορφολόγημα σε τρινταφυλλιές, μπουκαμβίλιες και κισσούς για να πετάξουν καινούργια άνθη.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ βιολογικές παγίδες για τα έντομα στα περιβόλια, αλλά και στις ελιές για τον δάκο. ΓΙα να φτιάξετε, πάρτε ένα μεγάλο πλαστικό μπουκάλι αναψυκτικού, κάντε 5-6 τρύπες κοντά στο στόμιο με πρόκα, για να περνούν τα έντομα, γεμίστε το μέχρι τα 3/4 -να μην καλύπτονται τις τρύπες- με 20 γρ. λιπάσματος νιτρικής αμμωνίας, που θα έχετε διαλύσει σε ένα λίτρο νερό και κρεμάστε το στην ανατολική πλευρά του δέντρου.
ΨΕΚΑΣΤΕ με λίγο νερό τα φυτά εσωτερικού χώρου. Ο ζεστός αέρας από τις ανοιχτές μπαλκονόπορτες ξηραίνει τα φύλλα τους.
ΑΥΞΗΣΤΕ το λίπασμα σε συ-στηματικές δοσολογίες. Ενα μέσο πρόγραμμα απαιτεί επα-νάληψη κάθε 15 μέρες.
ΑΝ ΚΑΙ, ΣΠΑΝΙΑ ΠΙΑ, υπάρ-χει περίπτωση για κάποια α-πότομη βραδινή παγωνιά. Για κάθε ενδεχόμενο, καλό είναι να έχετε έτοιμη προστασία, ειδικά για τις ντομάτες, που τις πιάνει αμέσως το κρύο.
Τι σπέρνετε & τι φυτεύετετε
ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΧΗ για τρίτη φύτευση σε αγγούρι, καλαμπόκι, κολοκυθάκι, μαϊντανό, πιπεριές, ντομάτες, πεπόνια και καρπούζια.p8190006-web
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ να φυτεύετε νωρίς το πρωί ή το απόγευμα και ποτίζετε καλά.
ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ οι τελευταίες μέρες των χειμωνιάτικων βολβών αλλά μπορείτε να φυτέψετε κάλλα (σαν λευκά κρινάκια) που αντέχουν μέχρι τον Οκτώβριο, αρκεί να ακο-λουθείτε πιστά το πρόγραμμα λιπάσματος και ποτίσματος.
ΜΑΖΕΨΤΕ τους ξεραμένους σπόρους από τα λαχανικά του χειμώνα (μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, κουκιά) και αποθηκεύστε τους για την επόμενη χρονιά.
ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ του ζει μόνο μία μέρα αλλά αξίζει τον κόπο. Ο λόγος για τον ιβίσκο, που χρειάζεται επιπλέον φροντίδα: αγοράστε καλό χώμα (κατά προτίμηση, καστανόχωμα) και λίπασμα (μπλε κόκκοι και λίγο σίδηρο), προτιμήστε έναν με διπλά άνθη και βάλτε τον σε ηλιόλουστη θέση. Θέλει καλό πότισμα αρκεί να στραγγίζει καλά και, όταν ξεραθεί, κούρεμα, για να πετάξει και την επόμενη χρονιά.
ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ να καλύψετε μεγάλους φράχτες, προτιμήστε σπιρέες. Ανθίζουν γρήγορα, γεμίζουν με φυλλωσιά σαν θάμνοι, προσαρμόζονται σε κάθε έδαφος και, επιπλέον, α-ντέχουν στις πρώτες ζέστες.
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΥΤΕΨΕΤΕ όλα τα αρωματικά: ρίγανη (θέλει λίγο νερό και, όταν φουντώνει, αν της κόψετε τα φύλλα, θα πετάξει και άλλα), δεντρολίβανο (διαλέξτε ανά¬μεσα στο όρθιο και το έρπον), άνηθο (μπορείτε να τον φυτέψετε από μέσα Μαρτίου όσο ζεσταίνει ο καιρός), βασιλικό, μαντζουράνα, ακόμα και σταμναγκάθι.
Τι απολαμβάνετε
p6270046-webΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΧΗ για όλα τα ανοιξιάτικα, όπως αρακάς, φασολάκια, πράσο, φρέσκο κρεμμυδάκι, φρέσκο σκόρδο, πατάτες και καρότα.
ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ να φτιάξετε έναν μικρό βραχόκηπο, επιλέξτε ευφόρβια, γαλατσίδα (απλώνεται δεξιά και αριστερά ανάμεσα σε βράχους και δεν θέλει πολύ νερό) ή σολάνο (αειθαλής θάμνος με κόκκινους καρπούς).
ΕΛΕΓΧΕΤΕ συχνά τις τρια-νταφυλλιές και τα γιασεμιά για τετράνυχο: μοιάζει με ιστό αράχνης και τυλίγει τα φρέσκα φύλλα μόλις η ατμόσφαιρα αρχίζει να ξηραίνει.
ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ τα φυτά που είναι ευαίσθητα στον ήλιο, όπως η γαρδένια και η καμέλια, σε πιο σκιερά μέρη. Για να μάθετε πώς βλέπει το μπαλκόνι σας ο ήλιος, κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή sun board από android, που δείχνει την πορεία του ήλιου ανάλογα με τη θέση που βρίσκεστε.
ΟΣΟ ΖΕΣΤΑΙΝΕΙ ο καιρός αποφύγετε να ποτίζετε το γκαζόν μεσημεριανές ώρες. Προκαλούνται μυκητιάσεις και το γρασίδι χάνει το ζωηρό πράσινο χρώμα του.
ΤΟΝ ΜΑΪΟ ξεκινά η συγκομιδή για τα πρώιμα μαγιάτικα αχλάδια (σαν κοντούλες), τα μαύρα κεράσια και τα αφρόμηλα, ενώ μπορείτε να συλλέξετε χαμομήλι, λεβάντα, φασκόμηλο και βόραγο, για να τα αποξηράνετε.
ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ κρεμάστε ζαρντινιέρες με χρυσάνθεμα και βαμβακούλες (ή μαστιχιές, ένα είδος γερανιού που αναπτύσσεται γρήγορα και δεν θέλει πάρα πολύ νερό).
ΜΕ ΤΗ ΖΕΣΤΗ ανθίζει και η λυγαριά: θάμνος με μεγάλη αντοχή, που προτιμά χαμηλά υψόμετρα και παραθαλάσσια μέρη. Αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες (θέλει καλό πότισμα), ενώ τα λουλούδια της κρέμονται σαν τσαμπιά.

 Ιούνιος


Εργασίες του μήνα
ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ βρίσκονται ήδη σε υψηλά επίπεδα και, περισσότερο απ΄οτιδήποτε άλλο, τα φυτά σας έχουν ανάγκη από το νερό. Φροντίστε να τα ποτίζετε καθημερινά νωρίς το πρωί ή ργά το απόγευμα. Ανp6270039-web έχετε σύστημα αυτόματου ποτίσματος, τοποθετήστε καινούργιες μπαταρίες και καθαρίστε τα μπεκ από άλατα και ακαθαρσίες.
ΠΛΕΟΝ δεν κάνετε κλαδέματα παρά μόνο για να συντηρήσετε το σχήμα των θαμνοειδών. Μεταφυτεύετε και λιπαίνετε μόνο τα καλλωπιστικά της εποχής που αγοράσατε από το φυτώριο.
ΑΡΧΙΣΤΕ να κουρέυετε και να ποτίζετε πιο συχνά το γκαζόν. Ευκαιρία να κάνετε και μια τελευταία λίπανση για το καλοκαίρι, φορντίζοντας αμέσως μετά να ρίξετε νερό.
ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ τα φυτά εσωτερικού χώρου στο μπαλκόνι ή στον κήπο προσέχοντας να τα τοποθετήσετε σε σκιερό και πάγκιο μέρος. Τώρα είναι ώρα να συλλέξετε τους ανοιξιάτικους βολβούς από το χώμα: βυθίστε ένα πιρούνι στη γη, αρκετά μακριά από τη συστάδα των βολβών και όσο βαθιά χρειάζεται, για να μη βλάψετε τις ρίζες. Φέρτε τους βολβούς στην επιφάνεια. Πετάξτε τους μαλακούς και βάλτε τους υπόλοιπους να στεγνώσουν μέσα σε κουτιά που θα τοποθετήσετε σε ξηρό μέρος. Αφού αποβάλλουν κάθε ίχνος υγρασίας, αφαιρέστε νεκρά φύλλα και γερασμένες ρίζες και τρίψτε τους για να απομακρύνετε την ξεραμένη «επιδερμίδα». Μετά χωρίστε τους ανά είδος και φυλάξτε τους σε δροσερό μέρος.
ΠΡΟΣΟΧΗ, τέλος, στα ζιζάνια που κλέβουν θρεπτικές ουσίες από το χώμα των φυτών σας. Απομακρύντε τα βοτανίζοντας με το χέρι ή με σκαλιστήρι, φροντίζοντας να μην αφήσετε ίχνος από τις ρίζες τους που, αν μείνουν στο χώμα, απειλούν να βγάλουν νέα (ενίοτε πιο θεριεμένα) αγριόχορτα.
Τι σπέρνετε & τι φυτεύετετε
p1040392-webΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ τον λαχανόκηπο σας, αυτόν το μήνα είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός, έτσι ώστε να έχετε φρέσκες και εύχυμες σοδειές όλο το καλοκαίρι. Είναι ώρα να φυτέψετε τις όψιμες ντομάτες σας, τις οποίες θα γευθείτε στα τέλη Σεπτεμβίου. Εχετε τον νου σας να στηρίξετε τις ντοματιές όταν αρχίσουν να μεγαλώνουν και, αν προσβληθούν από περονόσπορο, ψεκάστε τες με χαλκό. Επίσης, θα σπείρετε κολοκυθάκια, φασολάκια και καλαμπόκι. Εχετε υπόψη σας ότι τα κολοκυθά- Kiti πρέπει να τα σπείρετε σε κάποια απόσταση το ένα από το άλλο. Μια καλή ιδέα για να εκμεταλλευτείτε τα μεσοδια-στήματα γης, είναι να τα χρησιμοποιήσετε ως φυτώριο για κράμβες όλων των ειδών (π.χ. λάχανο, κουνουπίδι). Μόλις φυτρώσουν τα κηπευτικά σας, θα κάνετε μια πρώτη λίπανση χρησιμοποιώντας οργανικό λίπασμα. Οποια αρρώστια (η πιο συνηθισμένη είναι ο περονόσπορος), θα την καταπολε-μήσετε ψεκάζοντας με θειάφι.
ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ότι τώρα θα περνάτε όλο και περισσότερο χρόνο στον κήπο ή το μπαλκόνι σας, εκμεταλλευτείτε την καλοκαιρία για να τους δώσετε χρώμα. Επισκεφθείτε το φυτώριο και αγοράστε εποχιακά καλλωπιστικά (μπουκαμβίλιες, πικροδάφνες, ερωτάκια, πετούνιες, αγάπανθους κ.ά.) και, μέχρι να έρθει η ώρα νά φυτέψετε, φυλάξτε τα σε δροσερό και σκιερό μέρος. Ποτίστε τα φυτά λίγο πριν τα φυτέψετε στην οριστική θέση τους και βγάλτε τα από το γλαστράκι τους φροντίζοντας να μείνει μια πλούσια μπάλα χώμα κολλημένη στις ρίζες. Ποτίστε ξανά και, αν έχετε φυτέψει σε γλάστρες, αφήστε τες στη σκιά, για μια δυο μέρες, ώσπου να τις μεταφέρετε στην οριστική θέση τους. Για καλύτερο αισθητικό απο-τέλεσμα, φυτέψτε χρωματικά σύνολα αντί να σκορπίσετε τα λουλούδια σαν κομφετί.
Τι απολαμβάνετε
ΠΡΩΤΑ ΑΠ' ΟΛΑ τις μπου καμβίλιες, οι οποίες θα ομορφαίνουν μπαλκόνια και κήπους όλο το καλοκαίρι, ειδικά αν βρίσκονται σε μέρος όπου θα τις λούζει το φως του ήλιου. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε έντομαp1040460-web και ασθένειες, ενώ χρειάζονται ελάχισίη περιποίηση: απλώς ρίχνετε λίγο νερό όταν βλέπετε τα φύλλα τους μαραμένα (το πολύ νερό θα τις κάνεινα κιτρινίσουν ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα αναστείλει την ανάπτυξη των λουλουδιών τους). Το μόνο που τις ενοχλεί είναι ο αέρας, επομένως φροντίστε να τις έχετε κοντά σε τοίχο.
«ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ» συνεχίζουν να είναι και οι τριανταφυλλιές, αρκεί να τις κορφολογείτε τακτικά (να κόβετε, δηλαδή, τα απανθισμένα τμήματα και, ίσως, τα μικρότερα άνθη) ώστε να παρατείνετε την ανθο¬φορία τους. Αν θέλετε ακόμα πιο θεαματικά αποτελέσματα/ μπορείτε να τις λιπάνετε.
Ο ΙΟΥΝΙΟΣ, επιπλέον, είναι η εποχή της λεβάντας και της πικροδάφνης, οι οποίες θα συνεχίσουν να σας προσφέρουν το χρώμα και το άρωμά τους μέχρι τον Αύγουστο. Εχετε υπόψη σας ότι οι λεβάντες θέλουν ήλιο, ενώ οι πικροδάφνες πρέπει να τοποθετούνται σε σημείο που να έχει έκθεση νότια. Στην εποχή τους είναι επίσης η κληματίδα, ο αγάπανθος και η μυρτιά (σύμβολο του έρωτα και της γονιμότητας), ενώ τέτοια εποχή δίνουν άνθη τα ερωτάκια και οι δαφνούλες. Ο γενικός κανόνας φροντίδας τους είναι να εντείνετε το πότισμα, να σκαλίζετε συχνά και να κλαδεύετε μόνο για να δώσετε σχήμα.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ σας συνεχίζετε να γεύεστε ραπανάκια, καρότα, σέλινα, αλλά και τά πρώτα κολοκυθάκια σας. Αν έχετε στον κήπο σας οπωροφόρα, αυτόν τον μήνα θα ευχαριστηθείτε μουσμουλα, κεράσια και βερίκοκα.

Ιούλιος


Εργασίες του μήνα
p6270036-webΤΑ ΦΥΤΑ σας διψουν όλο και περισσότερο. Τα πρώτα που δείχνουν... σημάδια κόπωσης είναι τα ευαίσθητα οξύφιλα (γαρδένιες, καμέλιες, ορτανσίες, αζαλέες). Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να τα μεταφέρετε στο βορινό μπαλκόνι σας ή οπουδήποτε έχει δροσιά και σκιά. Ποτίζετέ τα συχνά έχοντας τον νου σας να μη μένει νερό στο πιατάκι της γλάστρας για πολλή ώρα. Μια επιπλέον χειρονομία που ια εκτιμήσουν τα απαιτήτικά αυτά φυτά είναι να τα δροσίζετε όταν νυχτώνει ψεκάζοντας τα ελαφρώς με νερό.
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ να κουρέυετε, να ποτίζετε και να ξεχορταριάζετε τακτικά το γκαζόν. Γενικεύστε την επίθεση ενάντια στα αγριόχορτα και τα υπόλοιπα μέρη του κήπου, στις ζαρντινιέρες και στις γλάστρες της βεράντας, βοτανίζοντας με το χέρι ή το σκαλιστήρι. Ιδιαίτερα στον λαχανόκηπο, το βοτάνισμα πρέπει να γίνεται τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα. Φορντίστε, επιοης, τις ντοματιες και τις φασολιές που έχουν αρχΰ σει να μεγαλώνουν: σκαλιστέ το χώμα για να αερίζεται ικα-νοποιητικά και στηρίξτε τες με πασσάλους. Μην ξεχάσετε να μαζέψετε και να ξηράνετε σπόρους από τα καλοκαιρινά λαχανικά και τα αρωματικά.
ΟΙ ΘΑΜΝΟΙ ΣΑΣ θα νιώσουν καλύτερα αν τους ποτίζετε ρίχνοντας το νερό από ψηλά (με μόνη εξαίρεση τις τριανταφυλλιές). Αν τελείωσε η ανθοφορία τους, ψαλιδιστέ τα ξερά λουλούδια.
ΑΝ ΕΧΕΤΕ οπωροφόρα, μπορείτε να αρχίσετε τον πολλαπλασιασμό με εμβολιασμό ή ενοφθαλμισμό (εμβολιασμός με έναν μόνο οφθαλμό). Προσοχή σε εκείνα που έχουν δώσει καρπούς: παρατηρήστε τα σχολαστικά για τυχόν παράσιτα (δάκο, καρπόκαψα κ.λπ.) και καταπολεμήστε τα με βιολογικά σκευάσματα. Αν έχετε ελαιόδεντρα, τοποθετήστε δακοπαγίδες.
Τι σπέρνετε & τι φυτεύετετε
Ο ΙΟΥΛΙΟΣ είναι ο μήνας κατά τον οποίο θα σπείρετε τα λαχανικά που θέλετε να γευθείτε τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου: π.χ. ραπανάκια, καρότα, παντζάρια, ραδίκια, μπρόκολα, κουνουπίδια και λάχανα.p1040447-web Φροντίστε μόνο να τα σπείρετε σε δροσερό και σκιερό μέρος.
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι επιθεωρείτε τακτικά τον λαχανόκηπο για παράσιτα (που, ευνοημένα από τη ζέστη και την υγρασία, βρίσκονται σε έξαρση) αποφεύγοντας, ωστόσο, τη χρήση χημικών, αφού είναι εποχή συγκομιδών. Στρέψτε την προσοχή σας στη βιολογική καταπολέμηση των παράσιτων έχοντας υπόψη ότι: όταν «συγκατοικούν» με τα λαχα¬νικά σας, ο κατιφές και τα αρωματικά φυτά (βασιλικός, λεβάντα, δεντρολίβανο, μέντα, ρίγανη, απήγανος κ.λπ.) λειτουργούν ως απωθητικά για διάφορους μικροοργανισμούς. Το ηλιοτρόπιο έλκει τις αφίδες που έτσι θα αφήσουν ήσυχα τα κηπευτικά σας. Το ψέκασμα με τσάι από μαϊντανό διώχνει τα σκαθάρια, ενώ το τσάι από μελισσόχορτο είναι άριστο απωθητικό για διαφόρων ειδών ζωύφια. Οσο για τα σαλιγκάρια, αυτά μπορείτε να τα πνίξετε με μπίρα! Για τον ίδιο λόγο, λιπαίνετε μόνο με οργανικό λίπασμα (κόμποστ ή κάποιο βιολογικό σκεύασμα που θα προμηθευτείτε από το φυτώριο).
ΑΥΤΗ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ενδείκνυται μόνο για τη φύτευση εποχιακών καλλωπιστικών φυτών (λαγκεστρέμια, ιβίσκος ο συριακός, αγιόκλημα κ.ά.) Φροντίστε να την κάνετε σε ώρα που δεν κάνει πολλή ζέστη και ποτίστε χωρίς τσι- γκουνιές. Ακολουθώντας τις ίδιες οδηγίες, μπορείτε να μεταφυτέψετε στην οριστική θέση τους τα λουλούδια που σπείρατε την άνοιξη.
Τι απολαμβάνετε
p1040446-webΤΩΡΑ θα δοκιμάσετε τα πρώτα κηπευτικά του καλοκαιριού, κυρίως μελιτζάνες, αγγούρια και κολοκυθάκια.
ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ το θυμάρι είναι στα καλύτερά του. Οσοι εκτιμάτε τις θεραπευτικές ιδιότητες και την πλούσια νοστιμιά που δίνει στα φαγητά, είναι ώρα να εξορμήσετε στις εξοχές για να μαζέψετε άγριο θυμάρι. Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι για να κόψετε τα κλαδάκια, έτσι ώστε να μην καταστρέψετε το φυτό. Το ίδιο ισχύει και για το θυμάρι που έχετε στον κήπο ή τη γλάστρα σας.
ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ είναι και ο βασιλικός, που αρωματίζει τις ντοματένιες σάλτσες σας και, επιπλέον, απωθεί τα κουνούπια. Εχετε υπόψη ότι ο βασιλικός αγαπάει τον ήλιο, ενώ θέλει καθημερινό πότισμα. Αν τρν κορφολογείτε τακτικά, αφαιρώντας τα ανθισμένα τμήματα, θα γίνεται όλο και πιο φουντωτός.
ΑΝΑΜΕΣΑ στα καλλωπιστικά που ανθίζουν τώρα ξεχωρίζουν το αγιόκλημα, η λαγκεστρέμια, ο ιβίσκος ο συριακός, το υπέρικο και η βουδλέια. Το αγιόκλημα είναι θαμνώδες ή αναρριχητικό και το μόνο που χρειάζεται είναι ένα σχετικά σκιερό μέρος. Προσοχή μόνο στις επεκτατικές διαθέσεις του, που μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία στα γειτονικά φυτά. Η λαγκεστρέμια προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις και δίνει εντυπωσιακά «μπουκέτα» αν αφαιρείτε τακτικά τα απανθισμένα τμήματα. Ηλιο αποζητά και ο ιβίσκος ο συριακός, ο οποίος δεν έχει ανάγκη από εντατικό πότισμα. Το υπερικό θέλει και αυτό ήλιο, ενώ η βουδλέια (η οποία αποκαλείται και «θάμνος των πεταλούδων» λόγω της ιδιότητάς της να έλκει τις πεταλούδες, που τρέφονται με το νέκταρ της) θα σας δώσει τον ραλύτερο εαυτό της αν έχετε φροντίσει να την κλαδέψετε το φθινόπωρο

 Αύγουστος


 Εργασίες του μήνα
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ για διακοπές είνια σημαντικό να προετοιμάστε τα φυτά σας για την απουσίας σας.p1040416-web
ΒΓΑΛΤΕ ΤΟ ΚΛΑΔΕΥΤΗΡΙ σας για να καθαρίσετε τα φυτά από απανθισμένα τμήματα, ξερά ή "λαίμαργα" κλαδιά, δηλαδή, χοντρά κλαδιά που μεγαλώνουν υπερβολικά και κλέβουν ενέργεια από το φυτό. Μην παραλείψετε να καθαρίσετε τις τριανταφυλλιές από ξερά ή μαραμένα κλαδιά και άνθη. Διορθώστε το σχήμα των θάμνων, για να συνεχίσουν να αναπτύσσονται ομοιόμορφα.
ΑΝ ΑΝΑΘΕΣΕΤΕ το πότισμα σε τρίτους, όσο λείπετε, συμβουλέψτε τους να ρίχνουν άφθονο νερό στον κήπο, αλλά να ποτίζουν με σύνεση τις γλάστρες που έχουν πιατάκι. ΑΝ έχετε αυτόματο σύστημα, καθαρίστε σχολαστικά τα μπεκ. Φροντίστε να ποτίζεται καθημερινά ο λαχανόκηπος αλλά μειώστε το νερό στα οπωροφόρα, για να μη σκάσουν οι καρποί τους.
ΑΝ ΑΦΗΣΕΤΕ φυτά εσωτερικού χώρου μέσα στο σπίτι, πριν φύγετε για διακοπές, συγκεντρώστε τα το ένα κοντά στο άλλο, για να δημιουργήσουν ένα μικροκλίμα υγρασίας, που Θα τα βοηθήσει να επιβιώσουν κατά την απουσία σας. Ζητήστε από τον άνθρωπο που θα τα ποτίζει να μην το παρακάνει. Διαφορετικά, τοποθετήστε τα στην μπανιέρα, σφραγιστέ με την τάπα και αφήστε τη βρύση ανοιχτή έτσι ώστε να στάζει το νερό.
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ τον λαχανόκηπο σας από τον αέρα, τοποθετώντας ανεμοφράχτες από μεγάλα, πολυετή φυτά, καλαμωτές ή πανιά.
ΠΑΡΑΜΟΝΗ της αναχώρησής σας, κουρέψτε το γκαζόν και βοτανίστε τα ζιζάνια.
Τι σπέρνετε & τι φυτεύετετε
Ο ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ είναι έτοιμος να δεχτεί τον σπόρο για τα λαχανικά που θα σας δώσει τον χειμώνα: μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια και λοιπά σαλατοειδή. Σε ό,τι αφορά τα δύο πρώτα, σπέρνετε σε βάθοςp1040388-web 0,5-1 εκ. τρεις με τέσσερις σπόρους μαζί. Αργότερα, κρατάτε το φιντάνι που σας φαίνεται πιο γερό και απομακρύνετε τα υπόλοιπα. Ποτίζετε συχνά, για να ριζώσουν καλά, προσέχοντας να μη βρέχετε τα φύλλα. Τα μαρούλια σπέρνονται και αυτά σε βάθος 0,5-1 εκ. και χρειά¬ζονται τακτικό πότισμα, αλλά χωρίς υπερβολές, γιατί η πολλή υγρασία ευνοεί ιδιαίτερα τις ασθένειες.
ΑΥΤΟΝ το μήνα θα φυτέψετε τα πράσα σας φροντίζοντας να κόψετε το φύλλωμά τους, για να ευνοηθεί έτσι η ανάπτυξη των βολβών, που είναι και το ωφέλιμο μέρος των συγκεκριμένων φυτών.
ΑΡΧΙΣΤΕ σιγά σιγά να φυτεύετε τους βολβούς των χειμερινών καλλωπιστικών. Προς το τέλος του μήνα, βάλτε στο χώμα τους βολβούς του κυκλάμινου και κάντε υπομονή να έρθει ο Σεπτέμβριος για τους υπόλοιπους. Πριν φυτέψετε στον κήπο, σκαλιστέ το χώμα σε βάθος για να αφρατέψει και να μπορούν να εισχωρήσουν οι ρίζες του κυκλάμινου πιο εύκολα. Αν φυτέψετε σε γλάστρα, καλύψτε το κάτω μέρος της με χαλίκι και χρησιμοποιήστε φυτόχωμα εμπλουτισμένο με τύρφη. Μπορείτε, επίσης, να σπείρετε ηλιοτρόπια, σκυλάκια και ζίννιες.
Τι απολαμβάνετε
p1040365-webΟΛΑ τα κηπευτικά του καλοκαιριού, που δίνουν τώρα τον πιο μεστό και νόστιμο εαυτό τους: ντομάτες, φασολάκια, κολοκυθάκια, πιπεριές, αγγουράκια και καλαμπόκια. Αν έχετε φυτέψει εαρινά σκόρδα και κρεμμύδια, πρέπει να αρχίσετε να τα μαζεύετε. Από φρούτα, τα καρπούζια και τα πεπόνια βρίσκονται στην πιο ώριμη εποχή τους, ενώ-ήδη έχει αρχίσει και η συγκομιδή των σταφυλιών.
ΤΑ ΕΠΟΧΙΑΚΑ καλλωπιστικά που πρωταγωνιστούν τον Αύγουστο είναι η κάσια, το πλουμπάγκο, το πολύγαλα και η λαντάνα. Η ψηλή κάσια με τα κίτρινα λουλούδια θέλει αρκετό ήλιο και μπορεί να γίνει ολόκληρο δέντρο αν κλαδεύετε τα πλαϊνά κλαδιά της αφήνοντας έναν κεντρικό κορμό. Το υπέροχο πλουμπά¬γκο (γνωστό στα φυτώρια και ως «μπλε γιασεμί») ψηλώνει και αυτό γρήγορα, ενώ όσο περισσότερο ήλιο δέχεται, τόσο περισσότερα λουλούδια θα σας δίνει - αρκεί να το ποτίζετε καθημερινά. Απλετο ήλιο θέλει και το πολύγαλα, που έχει το επιπλέον προσόν ότι ευδοκιμεί ακόμα και κοντά στη θάλασσα. Το ίδιο ισχύει και για την άκρως ανθεκτική, σε έντομα και ασθένειες, λαντάνα, η οποία έρχεται σε πολλά χρώματα και το μόνο που χρειάζεται είναι ένα καλό κλάδεμα λίγο πριν πιάσουν τα κρύα, για να αρχίσει να ξανα φουντώνει μόλις ζεστάνει ο καιρός.
Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ, επίσης, είναι η εποχή που συλλέγεται το δίκταμο, το «θαυματουργό» φυτό της Κρήτης, το οποίο θεωρείται ότι έχει ποικίλες θε¬ραπευτικές ιδιότητες (αντισηπτικές, τονωτικές, αντιδιαβητικές, σπασμολυτικές κ.λπ.), αλλά και αφροδισιακή δράση (εξ ου και στο νησί του το αποκαλούν «έρωντα»). Χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως φάρμακο, με τη μορφή αφεψήματος.

 Σεπτέμβριος


 Εργασίες του μήνα
p1040266-webΟΙ ΗΠΙΕΣ θερμοκρασίες είναι ιδανικές για να προετοιμάσετε τον κήπο ή τη βεράντα σας για την προσεχή άνοιξη. Πρώτα απ' όλα, χρειάζεται να «χαλιναγωγήσετε» την οργιώδη βλάστηση του κολακαιριού. Βγάλτε το κλαδευτήρι σας και σουλουπώστε ορτανσίες, λεβάντες, σάλβιες και φοινικοειδή. Κλαδέψετε και τα γεράνια σας για να σας δώσουν νέα λουλούδια.
ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΕ από το χώμα τα μονοετή φυτά του καλοκαιριού (καλύτερα να τα ξεριζώσετε προτού μαραθούν), αλλά και τους καλοκαιρινούς βολβούς προκειμένου να κάνετε χώρο για τους ανοιξιάτικους (νάρκισσους, υάκινθος κ.λ.π.) που πρέπει να φυτευθούν τώρα. Αφήστε τους υγιείς, συμπαγείς βολβούς να στεγνώσουν σε ξηρό μέρος, μετά καθαρίστε τους από φύλλα, ρίζες και ξεραμένες «φλούδες» και φυλάξτε τους δροσερό μέρος για να τους φυτέψετε ξανά την άνοιξη.
ΕΛΑΤΤΩΣΤΕ σταδιακά τη συχνότητα με την οποία ποτίζετε το γκαζόν, ανάλογα, βέβαια, και με το πόσο υψηλή (ή χαμηλή) είναι η θερμοκρασία. Τώρα κουρεύετε σε πιο αραιά διαστήματα και ρίχνε¬τε το πρώτο (κατά προτίμηση, βιολογικό) λίπασμα, το οποίο θα πρέπει να συνοδεύεται με πότισμα.
ΠΕΡΙΠΟΙΗΘΕΙΤΕ τις τριανταφυλλιές με οργανικό λίπασμα και καθαρίστε τες από φύλλα με μαύρα στίγματα.
ΕΦΟΔΙΑΣΤΕΙΤΕ με ένα καλό σκαλιστήρι ή το ειδικό πιρούνι και, μόλις πέσουν οι πρώτες βροχές, αρχίστε τα σκαλίσματα στον κήπο, τις ζαρντινιέρες και τις γλάστρες σας προκειμένου να αεριστεί το χώμα και να εισχωρήσουν σε αυτό οι επόμενες βροχές, για να το δυναμώσουν. Τώρα ήρθε ο καιρός να ρίξετε στα φυτά σας ένα καλό βιολογικό λίπασμα: κόμποστ ή χούμους. Η σωστή σειρά είναι σκάλισμα-λίπανση-πότισμα.
Τι σπέρνετε & τι φυτεύετετε
ΕΙΝΑΙ, όπως είπαμε, ώρα να φυτέψετε τους βολβούς που θα ανθίσουν την άνοιξη: νάρκισσους, υάκινθους, ανεμώνες, νεραγκουλες, κρόκους. Να τους ποτίζετε με φειδώ για να μη σαπίσουν: ελέγχετε με τοp1040187-web δάχτυλο την υγρασία του χώματος και, αν δείτε ότι έχει αρχίσει να ξεραίνεται, ρίχνετε λίγο νερό.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ η κατάλληλη εποχή για να σπείρετε τους πανσέδες σας, οι οποίοι θα ανθίσουν στη διάρκεια του χειμώνα: έχετε υπόψη ότι χρειάζονται εντατική λίπανση με κάλιο, φώσφορο και νιτρική αμμωνία. Τώρα θα σπείρετε και τα σκυλάκια, που θα χρωματίσουν τον κήπο σας όταν ξαναπιάσουν οι ζέστες. Φυτέψτε σε μικρό βάθος και ποτίστε με το ποτιστήρι για να μην παρασυρθεί ο σπόρος από το νερό και βγει στην επι-φάνεια.
ΑΡΧΙΣΤΕ να μεταφυτεύετε τα καλλωπιστικά που χρειάζονται μεγαλύτερες γλάστρες για να αναπτυχθούν.
ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΜΗΝΑ θα σπείρετε στον λαχανόκηπο σπανάκι, καρότα και ραπανάκια, θα φυτέψετε πατάτες και θα μεταφυτέψετε λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια και σαλάτες, που σπείρατε τον προηγούμε¬νο μήνα. Καλό είναι, πριν φυτέψετε, να σκάψετε ελαφρώς το χώμα ρίχνοντας εκεί μικρές ποσότητες βιολογικού λιπάσματος ή χούμους.
ΣΤΑ ΤΕΛΗ του μήνα, θα φυτέψετε και τις αγκινάρες σας φροντίζοντας να απέχουν μεταξύ τους 60-100 εκ. Ποτίζετε αμέσως μετά τη φύτευση και λιπαίνετε με χούμους ή λίπασμα που περιέχει φώσφορο και κάλιο.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ τα αρωματικά: σπείρετε μαϊντανό, σέλινο και άνηθο και τοποθετήστε τα σε σημείο που προστατεύεται από τη βροχή.
Τι απολαμβάνετε
p8190005-webΟΙ ΣΥΓΚΟΜΙΔΕΣ κηπευτικών και οπωροφόρων συνεχίζουν να είναι πλούσιες και γευστικές. Αυτόν το μήνα θα δοκιμάσετε τις όψιμες ντομάτες σας, αλλά και αχλάδια, δαμάσκηνα, κυδώνια και σύκα που επικονιάσατε τον Ιούνιο. Αυτές τις μέρες μαζεύονται επίσης οι πράσινες ελιές και τα φιστίκια Αιγίνης.
ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ να έχετε και τον Σεπτέμβριο ανθισμένες ντάλιες, πρέπει να γνωρίζετε τους φίλους και τους εχθρούς τους. Φίλοι είναι ο ήλιος και το νερό. Εχθροί, τα ζιζάνια, που μπορεί να τους προκαλέσουν ασφυξία, αλλά και τα σαλιγκάρια, τα οποία τρώνε τους τρυφερούς βλαστούς τους. Ξεχορταριάζετε, λοιπόν, τακτικά και χρησιμο-ποιείτε κάποιο «εναλλακτικό» απωθητικό για τα σαλιγκάρια. Δεδομένου ότι τους αρέσει η μπίρα, φτιάξτε σαλιγκαροπαγίδες βάζοντας λίγη μπίρα σε ένα μικρό πλαστικό ή πήλινο σκεύος κοντά στις ντάλιες σας: τα σαλιγκάρια θα παγιδευτούν μέσα στο σκεύος και θα πνιγούν. Φροντίστε να μαδάτε τα κάτω φύλλα του φυτού για να αερίζεται και κόβετε τακτικά τα απανθισμένα τμήματα για να επιμηκύνετε την ανθοφορία. Αν αφαιρείτε τα μικρά μπουμπούκια, θα έχετε περισσότερα και μεγαλύτερα.
ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ εποχή της είναι και η καλλωπιστική πιπερίτσα με τους ζωηρόχρωμους καρπούς. Χρειάζεται άφθονο ήλιο, ελαφρύ μεν αλλά συχνό πότισμα (να είναι το χώμα του φυτού πάντα νωπό) και ψέκασμα των φύλλων με νεράκι. Είναι ποικιλία της πιπεριάς τσίλι και οι καρποί της, νωποί ή αποξηραμένοι, θα δώσουν καυτερή νότα στα φαγητά σας.
ΚΑΣΙΑ, πλουμπάγκο και πολύγαλα συνεχίζουν να δροσίζουν τον κήπο σας και να τον ομορφαίνουν με τα χρωματιστά λουλούδια τους. Φροντίστε μόνο να «παίρνουν» αρκετό ήλιο.

 Οκτώβριος


Εργασίες του μήνα
EINAI η κατάλληλη εποχή για να κλαδέψετε τους καλλωπιστικούς θάμνους σας λαντάνα,πλουμπάγκο, πολύγαλα κτλ) Μην περιοριστείτε στα απανθισμένα τμήματα και τα ξερά κλαδιά. Κόψτε και γερά κλαδιά τωνp1040266-web φυτών, για να βοηθήσετε να δυναμώσουν.  Μην παραραλείψετε να κλαδέψετε τις λεβάντες και τις μπουκαμβίλιες, αλλά αφήστε για αργότερα θάμνους που βρίσκονται σε εποχή ανθοφορίας.
ΤΩΡΑ θα κάνετε μία από τις τελευταίες λιιπάνσεις (σε καλωπιστικά λαχνόκηπο και γκαζόν πριν από τον ερχομό του χειμώνα. Επιλέξτε λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης το οποίο θα αποδοθεί στα φυτά όταν το χρειαστούν, προσφέροντας τους μια σταθερή ποσότητα θρεπτικών στοιχείων. Το γκαζόν θα το λιπάνετε μετά το κούρεμα και αμέσωε μετά Θα ποτίσετε.
ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ να επιστρέψουν τα φυτά εσωτερικού χώρου από τον κήπο ή τη βεράντα. Πριν τα φέρετε στο σπίτι, καθαρίστε τα από τη σκόνη με ένα νωπό σφουγγάρι. Τοποθετήστε τα κοντά σε παράθυρο, μακριά από καλοριφέρ και κλιματιστικά. Ψεκάζετε τακτικά τα φύλλα τους με νερό, για να διατηρήσουν τα επιθυμητά επίπεδα υγρασίας, και τάίστε τα με λίπασμα ειδικό για φυ¬τά εσωτερικού χώρου.
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ τα σκαλίσματα, έτσι ώστε το χώμα να είναι πάντα αφράτο, για να μπορούν να εισχωρούν σε αυτό τα νερά της βροχής.
ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ να στρώσετε τον κήπο σας με γκαζόν, τώρα είναι η πιο κατάλληλη εποχή. Ενας γεωπόνος θα σας υποδείξει το σωστό είδος για το υπό¬στρωμα που διαθέτετε και την περιοχή όπου βρίσκεστε.
Τι σπέρνετε & τι φυτεύετετε
p1040187-webΚΑΙ ΑΥΤΟΝ το μήνα θα ασχοληθείτε εντατικά με τον λαχανόκηπο σας. Πριν σπείρετε ή φυτέψετε, θα πρέπει να σκαλίσετε το μαλακό από τις βροχές χώμα, για να αεριστεί. Αφήνετε γεωσκώληκες και λοιπούς (μικροοργανισμούς στην ησυχία τους, αφού βοηθούν να εμπλουτίζεται το χώμα με θρεπτικά στοιχεία. Συνεχίζετε τη σπορά των λαχανικών του χειμώνα: σπανάκι, ραδίκι, ρόκα, ραπανάκι, μπιζέλι και μοσχομπίζε- λο (προνοήστε για υλικό στήριξης -καφασωτό ή συρματόπλεγμα- στο οποίο θα αναρριχηθεί το φυτό), κουκιά και, όπως πάντα, μαϊντανό. Μεταφυτεύετε, επίσης, τα σκόρδα και τα κρεμμύδια σας (ξερά και χλωρά), τα οποία θα είναι έτοιμα για συγκομιδή μέσα σε έναν μήνα.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ τη φύτευση ανοιξιάτικων βολβών: τώρα θα βάλετε ίριδες, φρέζιες και μούσκαρι, φροντίζοντας πάντα να βλέπει ο ήλιος τα παρτέρια σας.
ΦΥΤΕΥΕΤΕ κάθε είδους ο-πωροφόρα και καλλωπιστικούς θάμνους: αγγελικές, ιβίσκους, κάσιες, βιβούρνα, μυρτιές, φωτείνιες κ.λπ. Αυτή είναι η πιο «σωστή» εποχή για τη φύτευσή τους διότι, χάρη στην υγρασία, αναπτύσσεται πιο εύκολα το υπόγειο ριζικό σύστημά τους.
Τι απολαμβάνετε
ΤΑ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΑ επιστρέφουν για να δώσουν χρώμα. Οι γλάστρες, μέσα στις οποίες θα τα αγοράσετε, τους πέφτουν κατά κανόνα μικρές, επομένως θα πρέπει να τα μεταφυτέψετε αμέσως. Για να μείνουν υγιή,p1040222-web πρέπει να τα ποτίζετε κάθε φορά που βλέπετε ότι το χώμα τους είναι στεγνό (το πολύ νερό σαπίζει τις ρίζες τους). Για να επιμηκύνετε την ανθοφορία τους «τσιμπάτε» τακτικά τα απανθισμένα τμήματα κάνοντας χώρο για νέα μπουμπούκια. Οταν το φυτό απανθίσει εντελώς, κλαδέψτε το χαμηλά και συνεχίστε να το ποτίζετε. Εάν το επιτρέπει η ποικιλία που αγοράσατε, την άνοιξη θα πετάξει φρέσκα φυλλαράκια και τον επόμενο Οκτώβριο θα ανθίσει ξανά.
ΠΟΙΚΙΛΑ είναι και τα χρωματικά εφέ που δημιουργούν οι θάμνοι αυτής της εποχής: η κουμαριά, η οποία έχει συγχρόνως λευκά άνθη και πορτοκαλί κούμαρα (που αργότερα θα κοκκινίσουν). Η ροδιά, που τα φύλλα της έχουν γίνει κατακίτρινα. Η βελανιδιά με το κόκκινο φύλλωμα. Ο πυράκανθος με τους πορτοκαλί καρπούς. Τα συγκεκριμένα φυτά έχουν μέτριες απαιτήσεις σε νερό και καλές αντοχές στο κρύο.
ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ μαζεύετε αμύγδαλα, καρύδια, αλλά και κυδώνια, αχλάδια, μήλα και ρόδια. Ο χυμός από τα τελευταία είναι άκρως αντιοξειδωτικός, γι' αυτό δεν είναι κακή ιδέα να τον καταψύξετε (σε παγάκια).

 Νοέμβριος


Εργασίες του μήνα
p1040247-webΗ ΕΠΟΧΗ των εργασιων συντήρησης. Μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να έχετε τελειώσει τα κλαδέματα, τουλάχιστον σε όσα από τα φυτά σας δεν βρίσκονται σε εποχή ανθοφορίας (απο τις τριανταφυλλιές και τις λεβάντες μέχρι τις γκαούρες και τις λαντάνες) Τώρα κλαδεύετε χαμηλά, για να ενισχύσετε την υγεία των φυτων και να ενθαρρύνετε τη μελλοντική ανθοφορία τους.
ΚΑΘΡΙΣΤΕ το χώμα ξεριζώνοντας τα τελευταία απομεινάρια των καλοκαιρινών (μονοετών) φυτών σας. Μη σταματάτε να σκαλίζετε, για να ανασαίνει το χώμα και να εκμεταλλεύεται τις βροχές.
ΕΞΟΠΛΙΣΤΕ με μια τσουγκράνα ή το ειδικό πιρούνι και απομακρύνετε, όσο πιο συχνά γίνεται τα πεσμένα φύλλα από το γκαζόν, αν μείνουν για πολύ καιρό θα κριτρινίσουν τα σημεία του χλοοτάπητα όπου έχουν πέσει.
Τι σπέρνετε & τι φυτεύετετε
ΜΕΤΑΦΥΤΕΨΤΕ από το φυτώριο στον λαχανόκηπο μαρούλια, λάχανα, κουνουπίδια και μπρόκολα. Φυτέψτε κοκκάρι, που πολύ σύντομα Θα σας δώσει γευστικά φρέσκα κρεμμυδάκια, ενώ συνεχίστε να σπέρνετεp8190005-web μαϊντανό, ρόκα και άνηθο.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΤΕ τη φύτευση των βολβών με τις τουλίπες. Το μυστικό της επιτυχίας είναι να φυτέψετε τους βολβούς αρκετά βαθιά, περίπου στα 12 εκ. - το ειδικό μυστρί κηπουρικής θα σας φανεί χρήσιμο. Ο βολβός της τουλίπας αγαπά το κρύο και δεν θέλει πολύ ήλιο. Προστατέψτε τον από τον αέρα, φροντίστε να ποτίζετε με φειδώ (όποτε στεγνώνει το χώμα) για να μη σαπίσει και, όταν βλαστήσει, ρίξτε λίγο λίπασμα.
ΤΩΡΑ ΦΥΤΕΨΤΕ και γυμνόριζες τριανταφυλλιές: θα χρειαστεί, στον λάκκο που θα σκάψετε, να δημιουργήσετε έναν κώνο χώματος, τον οποίο θα εμπλουτίσετε με λίπασμα. Σε αυτόν θα απλώσετε τις ρίζες της τριανταφυλλιάς και, αφού απογεμίσετε με χώμα, θα ποτίσετε.
ΜΕΤΑΦΥΤΕΨΤΕ, αν χρειάζεται, τα λουλούδια που έχετε σπείρει νωρίτερα: πανσέδες και σκυλάκια, ίσως και βιολέτες, γαρίφαλα και καλέντουλες.
ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ εποχή για να πολλαπλασιάσετε τις γαριφαλιές σας με μοσχεύματα. Πρέπει να κόψετε το μόσχευμα μετά την ανθοφορία του φυτού, φροντίζοντας ώστε να έχει τουλάχιστον δύο κό¬μπους: ο ένας θα μπει στο χώμα (από εκεί θα βγουν οι ρίζες) και ο άλλος, απ' όπου θα μεγαλώσει το φυτό, θα μείνει έξω από την επιφάνεια της γης.
 
Τι απολαμβάνετε
p6270041-webκατ' ΑΡΧΑΣ, τα πρώτα χει-μωνιάτικα λαχανικά σας: σπανάκι, ραδίκια και ραπανάκια. Αυτόν το μήνα ολοκληρώνεται το μάζεμα της ελιάς, ενώ συγκεντρώνονται τα κάστανα, οι νόστιμοι καρποί της κουμαριάς και τα βελανίδια, από τα οποία μάλιστα φτιάχνεται εξαιρετικής ποιότητας αλεύρι με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
ΑΚΡΩΣ απολαυστικός είναι αυτόν το μήνα και ο κήπος σας, που έχει γεμίσει με τα φλογερά χρώματα του φθινοπώρου. Η λυκιδάμβαρη, αλλά και τα διακοσμητικά χόρτα (μίσχανθος, πενισέτουμ, στίπα) είναι τώρα στα καλύτερά τους, χαρίζοντας στον κήπο σας κόκκινες και μπρούντζινες αποχρώσεις. Λίγο πριν πέσουν, τα φύλλα της αναρριχώμενης αμπέλοψης γίνονται και αυτά κατακόκκινα, ενώ έξτρα πινελιές προσθέτουν οι πορτοκαλί καρποί του πυράκανθου και οι κόκκινοι της κουμαριάς.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ να είναι ανθισμένοι ο ελαίαγνος και ο όσμανθος, αειθαλείς θάμνοι που συχνά χρησιμοποιούνται για να στολίζουν τους φράχτες, ενώ φορτώνονται με λουλουδάκια τα οποία αναδίδουν θεσπέσια ευωδιά.

 Δεκέμβριος


Εργασίες του μήνα
ΑΥΞΗΣΤΕ το πότισμα στις γλάστρες που έχετε μέσα στο σπίτι, αφού η θέρμανση και ο κακός αερισμός ξηραίνουν την ατμόσφαιρα.p6270028-web
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΤΕ τις γλάστρες σε σημεία όπου δεν υπάρχουν έντονα ρεύματα αέρα, μακριά από τζάκι, καλοριφέρ, αλλά και τα τζάμια που τραβούν πολλή υγρασία τη νύχτα.
ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ τις γλάστρες από τα πεσμένα φύλλα και τρίψτε καλά τα πιατάκια που λιμνάζουν τα νερά.
ΣΤΕΡΕΩΣΤΕ τα αναρριχώμε- να πάνω στις πέργκολες. Τώρα που είναι γυμνά από φύλλα, δέστε τα καλά, ώστε'να μη σπάσουν από τον αέρα.
ΚΛΑΔΕΨΤΕ τα φυλλοβόλα και προσθέστε ξηρά φύλλα και κλαδιά γύρω από τους κορμούς, για να προστατεύσετε τις ρίζες από το κρύο.
ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ να κρατήσετε καταπράσινο φράχτη και τον (ειμώνα, το μυστικό των κηπουρών ονομάζεται λέιλαντ αειθαλής κωνοφόρος θάμνος που ανθίζει όλη τη χρονιά, α-ναπτύσσεται με ταχύτητα και δημιουργεί συμπαγή φράχτη. Υπολογίστε απόσταση 70 εκ. με 1 μ. (αν είναι πιο κοντά, θα μπλεχτούν τα κλαδιά του) με αρκετό τυρφόχωμα σε κάθε λάκκο γύρω από τον κορμό, ώστε να κρατάει το νερό. Αν δεν προστατεύονται από τσιμεντένιο τοίχο, τοποθετήστε μικρούς πασσάλους για στήριγμα.
ΣΚΑΨΤΕ το χώμα στους κήπους, για να βοηθήσετε στον αερισμό του και συντηρήστε τα εργαλεία κήπου τρίβοντας καλά για να φύγει η σκουριά.
ΑΝ ΕΧΕΤΕ ακόμη γλάστρες στο μπαλκόνι, προμηθευτείτε πλαστικό (ή πανί φλις παγετοποίησης για τα λαχανικά) και σπάγκο, για να τις καλύψετε σε περίπτωση χιονιού.
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ τούβλο σαν υποστήριξη στις βάσεις των γλαστρών ώστε να μην πατούν απευθείας στο πιάτο, το οποίο γεμίζει πιο εύκολα νερά από τη βροχή.
Τι σπέρνετε & τι φυτεύετετε
p1040180-webΑΝ ΕΧΕΤΕ φυτέψει βολβούς, στις αρχές του φθινοπώρου θα έχουν ήδη πετάξει φύλλα. Ανακατεύετε καλά το χώμα για να αεριστούν και δένετε γύρω γύρω πράσινο πλέγμα -όπως εκείνο που βάζουμε στα μπαλκόνια για τα παιδιά- για να μη σπάσουν όσο μεγαλώνουν.
ΦΥΤΕΥΕΤΕ τα τελευταία εσπεριδοειδή και οπωροφόρα φροντίζοντας να έχετε έτοιμο πλαστικό, για να τα τυλίξετε σε περίπτωση χιονιά.
ΣΚΑΒΕΤΕ αυλάκια γύρω από τα λαχανικά του χειμώνα, για να μη λιμνάζουν τα νερά της βροχής και τα πνίξουν.
ΤΟ ΚΡΥΟ είναι ιδανικό για να φυτέψετε όλα τα κωνοφόρα, όπως έλατα, πεύκα, κυπαρίσσια και κέδροι. Πρέπει, όμως, να υπολογίσετε ένα μέρος του κήπου που να έχει αρκετό χώρο, αφού τα συγκεκριμένα φυτά αναπτύσσονται και σε ύψος, και σε πλάτος.
Η ΕΠΟΧΗ είναι ιδανική για να φυτέψετε την πρίμουλα σε παρτέρια και ζαρντινιέρες (προτιμήστε διάφορα χρώματα, για περισσότερη ζωντάνια), τη βιολέτα (τοποθετήστε την στο κέντρο γιατί θα ψηλώσει) και τον άλυσο, ένα μυρωδάτο λουλούδι σαν γιασεμί (φυτέψτε τον σε κρεμαστά δοχεία γιατί μεγαλώνει και κρέμεται ωραία).
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ στο φυτώριο τα γυμνόριζα. Πρόκειται για γυμνά δέντρα από φύλλα (κυρίως, οπωροφόρα, όπως δαμασκηνιές, μηλιές, καστανιές, αμυγδαλιές, αλλά και αμπέλια) που μπορείτε να αγοράσετε σε χαμηλότερη τιμή (σχεδόν κατά το 1/3 σε σχέση με τις γλάστρες) και να τα φυτέψετε στον κήπο από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο. Το πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται να σκάψετε βαθύ λάκκο και τις επόμενες μέρες αρκεί μόνο ένα πότισμα.

 Τι απολαμβάνετε
p1040266-webΦΥΤΑ όπως η ποϊσέντια (αλεξανδρινό) και το κυκλάμινο, είναι πολυετή. Μη βιαστείτε να τα πετάξετε όταν αρχίζουν να μαραίνονται γιατί αναγεννιούνται την άλλη χρονιά.
ΚΑΛΥΨΤΕ τις μπουκαμβίλιες, που καίγονται εύκολα από το κρύο, με ένα πλαστικό.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΤΕ τα πεσμένα φύλλα και τα ξύλα από τον κήπο. Μπορείτε να τα χρησι-μοποιήσετε σαν τύρφη, για να προστατεύσετε τις ρίζες, ή να τα προσθέσετε στην κομπο- στοποίηση, για λίπασμα.
ΑΝ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ φαίνεται νεκρή («καθαρή» τη λένε οι κηπουροί, αφού έχουν ελάχιστες εργασίες), είναι η καλύτερη για να ανθίσουν καμέλιες, αζαλέες και τα αρκουδοπούρναρα (γκι), με τους κατακόκκινους καρπούς σαν τσαμπιά.
ΜΕΤΑΦΥΤΕΨΤΕ τα λουλούδια που χρειάζονται μεγαλύτερη γλάστρα, αλλά και τους κάκτους και τα παχύφυτα, που υποφέρουν από το κρύο. Μία φορά τον μήνα, β στην μπανιέρα, ποτίστ φύλλα τους και περάσ με βρεγμένο πανί με λίγο γάλα, για να ζωντανέψουν.
ΟΤΑΝ ΞΕΡΑΘΟΥΝ τα χειμωνιάτικα φυτά μην τα πετάξετε, μαζέψτε τους σπόρ αποθηκεύστε τους σε χάρτινο σακουλάκι για την επόμενη χρόνιά.
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ στα φυ την κουτσουπιά. Πρόκε για ένα μικρό δέντρο που χωρίζει από τα υπέροχα λουλούδια του, και ρίχνει φύλλα του κάθε Δεκέμβριο για να ανθίσει την άνοιξη ειναι εξαιρετική ανθεκτικη
ΑΝΑΜΕΙΞΤΕ τη στάχτη στο τζάκι μαζί με τύρφη από φύλλα και φτιάξτε ένα αυτοσχέδιο λίπασμα για τα οπωροφόρα σας.
ΑΝ ΕΧΕΤΕ έναν μικρό νόκηπο, θα έχει γεμίσει ντίδια, ραδίκια, καρότα, κιά και αρωματικά (όπωι ϊντανός, άνηθος, μάραθος).
**Πηγή : Ένθετο εφημερίδας ΕΘΝΟΣ
http://www.mavridisagro.gr/index.php/component/k2/item/7-aliquam-dignissim