«Ανακαλύψαμε ότι διάφορα συστατικά του διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που έχουμε ήδη δει να δρουν κατά του καρκίνου, των διάφορων τύπων διαβήτη και των βακτηριολογικών λοιμώξεων», σημειώνει ο Ναβίντρα Σίραμ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Αϊλαντ των ΗΠΑ, υπεύθυνος της έρευνας.
Προσθέτει, μάλιστα, ότι οι πολυφαινόλες αυτού του εκχυλίσματος με το χρυσαφί χρώμα πιθανόν να συμβάλλουν και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα των διαβητικών, αναστέλλοντας την ενεργοποίηση των ενζύμων που θεωρούνται υπεύθυνα για την ασθένεια.
Οι επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν διεξοδικά το εκχύλισμα σφενδάμου του Κεμπέκ, εντόπισαν συνολικά 54 ευεργετικά συστατικά, από τα οποία πέντε ήταν εντελώς άγνωστα. Σε ένα από τα πέντε αυτά συστατικά δόθηκε η ονομασία κεμπεκόλη, προς τιμήν της γαλλόφωνης επαρχίας του Κεμπέκ, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός του εκχυλίσματος παγκοσμίως.
Τα νέα μόρια που ανακαλύφθηκαν ίσως βοηθήσουν τους χημικούς να παρασκευάσουν καινούρια φάρμακα για διάφορες ασθένειες. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της American Chemical Society (Αμερικανική Ενωση Χημικών), στην Καλιφόρνια, και αναμένεται να δημοσιευτούν στο επόμενο τεύχος του περιοδικού «Journal of Functional Foods». Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Ομοσπονδία Παραγωγών Σφενδάμου του Κεμπέκ και από το υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Τροφίμων του Καναδά.