Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Μπανάνες και πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων


Τα άτομα που καταναλώνουν χαμηλή περιεκτικότητα καλίου στη διατροφή τους μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό της Νευρολογίας και το επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας...

Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 5.600 άνδρες και γυναίκες άνω των 65 ετών οι οποίοι δεν παρουσίαζαν εγκεφαλικές διαταραχές όταν ξεκίνησε η μελέτη. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από τους επιστήμονες για 4 έως 8 χρόνια για να καταγράφει ο αριθμός και το είδος εγκεφαλικών επεισοδίων που θα τους συνέβαιναν.

Οι άνθρωποι με τη χαμηλότερη ποσότητα καλίου στη διατροφή τους είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από ό τι εκείνοι με την υψηλότερη ποσότητα καλίου στη διατροφή τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η κατανάλωση μιας μπανάνας το πρωί, μιας μετά το μεσημεριανό φαγητό και μιας το βράδυ, μπορεί να προσφέρει αρκετό κάλιο στον οργανισμό με αποτέλεσμα, να μειωθούν κατά 21% περίπου οι πιθανότητες δημιουργίας ενός θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο.

Έκτος από τις μπανάνες, τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι τα εσπεριδοειδή, τα αποξηραμένα φρούτα, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, τα σύκα, οι ντομάτες, το αβοκάντο, το σπανάκι, το πεπόνι, η μέντα, οι πατάτες κ.α.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι περισσότερες μελέτες χρειάζονται επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων για να καθορίσει κατά πόσο η αύξηση του καλίου στη διατροφή μπορεί να αποτρέψει τα εγκεφαλικά επεισόδια.

www.ygeiaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου