Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Άτσερ, Σφένδαμνος, Σφενδάμι

  http://www.asgardens.gr/web/images/stories/fyta_photos/trees/acer/1.jpg
Επιστ. Όνομα : Acer negundo
Κοινό όνομα: Άτσερ, Σφένδαμνος, Σφενδάμι
 Οικογένεια: Aceraceae
Καταγωγή: Ευρώπη, Ασία , Βόρεια Αμερική, Κίνα, Ιαπωνία .
Περιγραφή  : Δέντρο , φυλλοβόλο, με ύψος έως 15 m . Σχήμα σφαιρικό . Φύλλα σύνθετα (από 3-5 φυλλάρια) , πριονωτά η λοβωτά σε άλλα είδη . Χρωματισμός φύλλων ανοιχτό πράσινο στην επάνω επιφάνειά τους και χνούδι στην κάτω . Ο χρωματισμός των φύλλων , όπως και το ύψος , αλλά και η γενικότερη διάπλαση του φυτού διαφέρουν στα διάφορα είδη . Οι νάνοι ιαπωνικοί σφένδαμοι έχουν φύλλα κόκκινα , κίτρινα , πορτοκαλόχροα η και λευκίζοντα . Είναι δέντρο με γρήγορη ανάπτυξη .
Ανθοφορία : Είναι φυτό δίκλινο , δηλαδή φέρει ξεχωριστά τα αρσενικά από τα θηλυκά άνθη . Τα αρσενικά άνθη σχηματίζουν ταξιανθία φόβη και τα θηλυκά βότρυ . Ανθίζει νωρίς την Άνοιξη πριν την ανάπτυξη του φυλλώματος . Τα άνθη τελικά σχηματίζουν σπόρους , οι οποίοι φέρουν φτερό , και η πτώση τους προς το έδαφος, δημιουργεί σύντομη πτήση, σαν ελικόπτερο .
Πολλαπλασιασμός : Πολλαπλασιάζετε με σπόρους, μετά από στρωμάτωσή τους σε ποταμίσια άμμο, για 3-4 μήνες .
Απαιτήσεις : Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος , αλλά προτιμά μη όξινα εδάφη . Απαραίτητη η ηλιοφάνεια . Είναι φυτό σκληρό και ιδιαίτερα ανθεκτικό στο κρύο . Οι νάνες Ιαπωνικές ποικιλίες πολλές φορές καψαλίζονται λίγο το καλοκαίρι .
Διακοσμητική αξία : Οφείλεται στο μέγεθός του, στο κανονικό του σχήμα και τις αποχρώσεις του φυλλώματος το Φθινόπωρο .  Στις νάνες έγχρωμες ποικιλίες στο χρώμα του φύλλωματός τους .
Χρησιμότητα : Το χρησιμοποιούμαι σε πάρκα , γήπεδα γκολφ και δεντροστοιχίες. Τις νάνες ποικιλίες σε κήπους, παρτέρια, γλάστρες , σε συνδυασμό με άλλα αειθαλή καλλωπιστικά φυτά .

http://www.asgardens.gr/web/index.php/products/plants/trees

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου