Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Λυριόμυζα Miner fly ( Liriomyza bryoniane Kalt., Liriomyza huidobrensis Blanchard, Liriomyza trifolii Burgess)

ΕΝΤΟΜΟ: Miner fly ( Liriomyza bryoniane Kalt., Liriomyza huidobrensis Blanchard, Liriomyza trifolii Burgess)

 Ξενιστές:
Είδος πολυφάγο που αναπτύσσεται σε καλλιέργειες λαχανικών (φασόλι, τομάτα, αγγούρι, πιπεριά, μελιτζάνα, πεπόνι, καρπούζι και σέλινο) και καλλωπιστικά φυτά (ζέρμπερα και χρυσάνθεμο).

Σπουδαιότητα:
Είναι έντομο μεσαίας σπουδαιότητα και δεν περιορίζει τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας εκτός κι αν πρόκειται για εξαιρετικά εκτεταμένη μόλυνση.

Συμπτώματα:
Ζημιές προκαλούν τα ενήλικα έντομα και οι κάμπιες. Τα ενήλικα δαγκώνουν τα φύλλα για να τραφούν και εναποθέτουν πάνω τους αυγά. Οι κάμπιες τρέφονται με το παρέγχυμα του φύλλου και σκάβουν στοές που γίνονται νεκρωτικές περιοχές και παίρνουν χρώμα καφέ. Αυτές οι στοές προκαλούν απώλεια της ικανότητα φωτοσύνθεσης των φύλλων. Όταν η μόλυνση είναι εκτεταμένη, τα φύλλα ξεραίνονται.

Περιγραφή εντόμου:

Τα έντομα περνούν από στάδιο αυγού, τρία στάδια κάμπιας, στάδιο χρυσαλλίδας και ενηλίκου. Το αυγό έχει μήκος 0,28 χιλ. είναι διάφανο στα πρώτα στάδια και κρεμώδες στο τέλος. Τα αυγά τοποθετούνται στο κάτω μέρος των φύλλων.
Οι κάμπιες έχουν μήκος 3-3,5 χιλ. και χρώμα κιτρινωπό (L. trifolii) ή λευκό του γάλακτος (τα υπόλοιπα είδη).
Η χρυσαλλίδα είναι κίτρινη (L. trifolii) έως καφεκόκκινη (τα άλλα είδη) κι έχει μήκος 2 χιλ.
Το ενήλικο έχει μήκος 1,5 -2,3 χιλ., είναι κιτρινωπό με μαύρα στίγματα και τα φτερά είναι ανοιχτόχρωμα στο L. trifolii και σκούρα στο L. huidobrensis. Το θηλυκό είναι μεγαλύτερο από το αρσενικό και το όργανο εναπόθεσης αυγών είναι σχεδόν κωνικό και μαύρο

Βιολογικός κύκλος:
Η διάρκεια του βιολογικού κύκλου ποικίλει ανάλογα με τη θερμοκρασία, την υγρασία και το φως. Διαφορές σημειώνονται και μεταξύ ειδών.
Οι γενιές επικαλύπτονται όλο το χρόνο. Με ιδανικές συνθήκες, εμφανίζονται 9-10 γενιές το χρόνο. Η πυκνότητα του πληθυσμού εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τη διατροφή.



Control
:

a) Χημικά μέτρα:
Χρήση εγγυημένων εντομοκτόνων και προσπάθεια εναλλαγής τους, για να αποφευχθεί η ανάπτυξη αντιστάσεων.

Συνιστάται η εφαρμογή εντομοκτόνων που υγραίνουν τις δύο πλευρές του φύλλου. Συνιστώμενα δραστικά συστατικά: Acefate, pirazofos, abamectin, quinalfos, cyromacin.
b) Αντιμετώπιση στην καλλιέργεια
· Πρόληψη στα πρώτα στάδια της καλλιέργειας
· Απομάκρυνση ζιζανίων και υπολειμμάτων καλλιεργειών γιατί τα έντομα επιζουν σ? αυτά.
· Τοποθέτηση κίτρινων παγίδων στο θερμοκήπιο, για την ανίχνευση ενηλίκων.
· Χρήση δικτύου στα ανοίγματα εξαερισμού του θερμοκηπίου
c) Βιολογικός έλεγχος.
Τα ενήλικα Diglyphus isaea έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στα θερμοκήπια της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης και στα Κανάρια Νησιά. Το D. isaea είναι παράσιτο και διώκτης της κάμπιας. Το Dacnusa sibirica είναι το συνηθέστερο είδος στη Ν.Α.Ισπανία.

A:Dacnusa sibirica; B: Diglyphus isaea



 http://www.agri.gr/e/%CE%BB%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%8C%CE%BC%CF%85%CE%B6%CE%B1/#sthash.5Gy78kg3.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου