Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Οι μέλισσες ανακυκλώνουν πλαστικό

Άγριες μέλισσες στον Καναδά χρησιμοποιούν κομμάτια πλαστικών αποβλήτων για να χτίσουν τις φωλιές τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Παρά τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις που τα πλαστικά απορρίμματα έχουν στον...
πλανήτη, επιστήμονες έχουν παρατηρήσει μερικές συμπεριφορές ευελιξίας και προσαρμογής των ζώων, ιδίως των εντόμων, σε όλο και περισσότερο “πλαστικοποιημέν用καθημερινότητά τους.

Ενθαρρυντικό είναι το παράδειγμα δύο ειδών άγριων μελισσών Leafcutter στον Καναδά, για τις οποίες έχει παρατηρηθεί ότι ενσωματώνουν το πλαστικό υλικό στις φωλιές τους. Αυτό το είδος δεν χτίζει τόσο μεγάλες αποικίες όσο οι μέλισσες που παράγουν μέλι, αλλά προτιμά να φτιάχνει μικρές φωλιές σε υπόγειες τρύπες, κοιλότητες δέντρων ή ρωγμές κτηρίων.

Μία εκ των μελισσών που μελετήθηκε, η Αlfalfa leafcutter, συνήθως κόβει κομμάτια από φύλλα και άνθη με το στόμα της, για να κατασκευάσει την φωλιά της. Όμως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 3 στις 8 κερήθρες περιέχουν κομμάτια από πολυαιθυλένιο, αντικαθιστώντας έτσι το 23% των κομματιών φύλλων σε κάθε “κελί” της κερήθρας.

Το δεύτερο είδος μέλισσας που μελέτησαν, το Megachile campanulae, συνήθως μαζεύει ρητίνες και χυμούς από τα δέντρα για να χτίσει τη φωλιά του. Μαζί με τα φυσικά υλικά, το είδος βρέθηκε να χρησιμοποιεί κομμάτια πολυουρεθάνης σε 2 από τις 7 κερήθρες.

Είναι ακόμα ασαφές για ποιο λόγο ακριβώς τα δύο συγκεκριμένα είδη μέλισσας χρησιμοποιούν πλαστικό υλικό στις “οικίες” τους, αλλά δεδομένου ότι τα μη βιοδιασπώμενα υλικά εξακολουθούν να συσσωρεύονται στη φύση, αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ σημαντική, κρίνουν οι επιστήμονες.

“Αν και τα επιλέγουν μάλλον τυχαία”, γράφουν οι ερευνητές, “η νέα αυτή χρήση των πλαστικών στις φωλιές των μελισσών θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει οικολογικά χαρακτηριστικά προσαρμογής που είναι αναγκαία για την επιβίωση σε ένα περιβάλλον ολοένα και περισσότερα ανθρώπινα κυριαρχούμενο.”

econews.gr
 http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2014/02/blog-post_6238.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου