Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Αιχμέα (Βιλμπέργια) [Aechmea Fasciata (Bilbergia Rhodocyanea)]


AECHMEA_FASCIATA.jpg
Η αιχμέα ανήκει στην οικογένεια των βρομελιωδών και προέρχεται από την τροπική Βραζιλία. Πήρε το όνομά της από τα στενόμακρα λογχοειδή φύλλα της, που σχηματίζουν ρόδακα (ροζέτα). Μέσα στο χωνί της ροζέτας μαζεύεται το νερό της βροχής.Τα φύλλα της φτάνουν και τα 60 εκ. και είναι αγκαθωτά με ασημόγκριζες οριζόντιες ταινίες. Μέσα από το χωνί προβάλλει ένα πολύ κομψό ανθικό στέλεχος με μπλε-μωβ ανθάκια ανάμεσα σε ροζ σέπαλα. Η αιχμέα χρειάζεται ένα μέρος φωτεινό, όχι όμως απευθείας στον ήλιο, και θερμοκρασία δωματίου όλο το χρόνο. Να την ποτίζετε και να την ψεκάζετε με χλιαρό μαλακό νερό, να της ρίχνετε λίπασμα από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο κάθε δύο βδομάδες και να καθαρίζετε τον κεντρικό ρόδακα. Το χειμώνα θα πρέπει να περιορίσετε το πότισμα και να μη ρίχνετε λίπασμα.
Η αιχμέα πολλαπλασιάζεται με τις παραφυάδες που σχηματίζονται στη βάση του μητρικού φυτού. Αφαιρέστε τις μαζί με τη ρίζα τους και ψυτέψτε τις σε χώμα ειδικό για βρομέλιες. Δυο βδομάδες πριν τις απομακρύνετε από το μητρικό φυτό, θα πρέπει να αρχίζετε να τις ποτίζετε ρίχνοντας νερό στο δικό τους ρόδακα.
Ποικιλίες και είδη:
Aechmea fasciata ‘Φρειδερίκη’: ποικιλία με φύλλα χωρίς αγκάθια. Α. chantlini: από τα ωραιότερα είδη. A.fulgens: είδος με άνθη στο χρώμα του κοραλλιού. ‘Discolor‘: ποικιλία με φύλλα με λαδί αποχρώσεις πάνω και μπορντώ κάτω.


Φυτά εσωτερικού χώρου και βεράντας. Φυτά για το μπαλκόνι που μεγαλώνουν σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα. Όλα τα φυτά που χρησιμοποιούνται ως καλλωπιστικά. Η φροντίδα που απαιτούν για την καλλιέργειά τους, η αντιμετώπιση ασθενειών και των συνηθισμένων προβλημάτων


Πληροφορίες
Φροντίδα

Ονομασία   Αιχμέα(Fasciata) Φωτισμός Πολύς
Καταγωγή  Βραζιλία Θερμοκρασία 18oC-30oC
Περιγραφή Φυτό με στενόμακρο άκαμπτο φύλλωμα σε σχήμα ρόδακα και βράκτια άνθη σε χρώμα ροζ(η συγκεκριμένη ποικιλία), της οικογενείας των βρομελιωδών. Φυτό κατάλληλο για εσωτερικούς χώρους.
Υγρασία Ψεκασμός στα φύλλα
Πότισμα Μέτριο
Ιδιαιτερότητες Φροντίζουμε να ρίχνουμε νερό και μέσα στον ρόδακα.








Το πολύ εντυπωσιακό αυτό φυτό, στη φύση το συναντάμε επίφυτο. Δηλαδή ζει πάνω στους κορμούς ή στα κλαδιά άλλων μεγάλων δέντρων, οπότε έχει πολύ περιορισμένο ριζικό σύστημα και απορροφά το νερό και τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες από την πάνω επιφάνεια των φύλλων. Παρ' όλα αυτά προσαρμόζεται θαυμάσια στο χώμα σε ρηχή γλάστρα, μέσα στο σπίτι.

Το εντυπωσιακό στοιχείο αυτού του φυτού είναι ο ρόδακας που σχηματίζουν τα φύλλα του, από το κέντρο του οποίου ξεκινά το ροζ λουλούδι του, απ' όπου αργότερα βγαίνουν μικρά μπλε λουλουδάκια.
Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις στην περιποίησή του. Ζει άνετα μέσα στο σπίτι, σε φωτεινό σημείο και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού θέλει αρκετή υγρασία, να φροντίζετε να έχει πάντα λίγο νεράκι μέσα στο ρόδακα και να ψεκάζετε τα φύλλα του. Δεν αντέχει τον απευθείας καλοκαιρινό ήλιο, της καίει τα φύλλα. Το χειμώνα όμως τα ποτίσματα πρέπει να περιορίζονται για να μπορεί το φυτό να έχει μια περίοδο βλαστικής ανάπαυσης.
Λιπαίνουμε το φυτό μία φορά το μήνα με ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα. 
Το μητρικό φυτό πεθαίνει περίπου 2-3 χρόνια μετά την ανθοφορία, αφήνει όμως πίσω του πολλά νεαρά φυτά τα οποία μεγαλώνουν από τα πλάγια της βάσης του φυτού. Μπορούμε να τα χωρίσουμε μόλις μεγαλώσουν λιγάκι, τα φυτεύουμε σε ίδιας ποιότητας χώμα κατά προτίμηση στο τέλος του χειμώνα ή  αρχές της άνοιξης, ή να τα αφήσουμε προσκολλημένα στο μητρικό φυτό, μέχρι αυτό να ξεραθεί. Τα νεαρά φυτά ανθίζουν περίπου σε 4 χρόνια.







Αιχμέα (Βιλμπέργια) [Aechmea Fasciata (Bilbergia Rhodocyanea)]
Αιχμέα (Βιλμπέργια) [Aechmea Fasciata (Bilbergia Rhodocyanea)]

Γκριζοπράσινα φύλλα με εγκάρσιες ραβδώσεις και αγκάθια στις παρυφές. Έχει σωληνοειδή λουλούδια θαλασσί και μετά ροζ, ενωμένα σε στάχυ μήκους 15 cm, μεγάλης διάρκειας. Θέλει χώρους με διάχυτο φως. Τα ποτίσματα πρέπει να είναι άφθονα προσέχοντας μην δημιουργηθεί στάσιμη υγρασία.


 πηγές
 http://phyto.gr/aechmea-fasciata/
http://www.fytopromitheytiki.gr/%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BC%CE%AD%CE%B1--%CE%B2%CE%B9%CE%BB%CE%BC%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%B1--p-1507.html
http://louloudia-fyta.blogspot.gr/2013/04/aehmea.html
http://www.valentine.gr/aechmea_1.php 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου