Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Ραμπουτάν (Rambutan) : Ένα γλυκό και νόστιμο εξωτικό φρούτο από την Ασία

Στη Νοτιοανατολική Ασία έχει την προέλευσή του το Ραμπουτάν, ένα ιδιαίτερα όμορφο σε εμφάνιση και γλυκό σε γεύση εξωτικό φρούτο, που συγγενεύει με το πιο γνωστό και «τριχωτό» λίτσι.
Το Ραμπουτάν (Rambutan) γνωστό και βοτανολογικά ως Lappaceum Nephelium. είναι τροπικό δέντρο που ανήκει στην οικογένεια των σαπινδίδων και φτάνει σε ύψος τα 3-5 μέτρα. Το δέντρο ραμπουτάν που καλλιεργείται για εμπορική εκμετάλλευση δεν αναπτύσσεται τόσο πολύ σε ύψος, όμως παράγει άφθονες σοδειές. Ο ομώνυμος καρπός του έχει μήκος κατά μέσο όρο περίπου δύο έως τρία εκατοστά, ενώ το όνομά του προέρχεται από τη λέξη «ραμπού» που σημαίνει «μαλλιά» στη γλώσσα Μαλέι που μιλούν οι αυτόχθονες στη Μαλαισία.
Ο καρπός καλύπτεται από κόκκινο ή κίτρινο, μακρύ σε μήκος τρίχωμα (που μοιάζει με αγκάθια), το οποίο δίνει στα φρούτα μια περίεργη εμφάνιση. Η χυμώδης σάρκα είναι διάφανη (άσπρη) και στο κέντρο περιέχει έναν άσπρο σπόρο, ο οποίος δεν τρώγεται.
Θα ξεχωρίσετε το φρέσκο και άγουρο καρπό ραμπουτάν από τις μαλακές και κόκκινες ή κίτρινες σε χρώμα τρίχες. Αντίθετα, το ραμπουτάν μπορεί να θεωρηθεί ώριμο όταν το χρώμα του έχει πια πάρει καφέ απόχρωση και μπορείτε να το ξεφλουδίσετε εύκολα. Η γεύση του είναι πικάντικη και γλυκιά και θυμίζει αμυδρά εκείνη του λίτσι.


Το ραμπουτάν μπορεί να μην είναι πολύ γνωστό στη Ευρώπη, ωστόσο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο καλλιεργητικά περισσότερο στην Ασία και λιγότερο στην Αμερική. Αποτελεί μια από τις πιο γνωστές καλλιέργειες σε ολόκληρη την Ινδονησία, τη Μαλαισία και τη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και στη Λατινική Αμερική όπου είναι γνωστό στους ντόπιους με διαφορετικά ονόματα ανά χώρα.
Για παράδειγμα, στην Nicargua, στην Κόστα Ρίκα και στον Παναμά, το ραμπουτάν το αποκαλούν ως Chino mamon, στη Ταϊλάνδη οι άνθρωποι το ονομάζουν ngoh, ενώ στη Μαλαισία ονομάζεται άγριο ραμπουτάν. Σε ορισμένες μάλιστα χώρες, το δέντρο του είδους αυτού το συναντάει κανείς πολύ συχνά σε κήπους σπιτιών.
Αν και είναι ευρέως γνωστό στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας όπως τη Σρι Λάνκα, Ινδία, Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, το ραμπουτάν το συναντάμε και σε μεγάλες φυτείες στην Καραϊβική, την Αφρική, την Καμπότζη, το Εκουαδόρ και την Κεντρική Αμερική. Στη δε Χαβάη η καλλιέργεια του ραμπουτάν δίνει στους κατοίκους της μεγάλη ποσότητα καρπών κατά τη διάρκεια της συγκομιδής.



Θρεπτική αξία και χρήσεις του ραμπουτάν
Το φρούτο ραμπουτάν είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, νάτριο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, φώσφορο, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη. Σύμφωνα με διατροφολόγους και γιατρούς, η κατανάλωση πέντε φρούτων την ημέρα μπορεί να μειώσει σοβαρά την πιθανότητα καρκίνου, ενώ το ραμπουτάν είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Οι σπόροι του ραμπουτάν χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κεριών και σαπουνιών. Αν και τα δέντρα ραμπουτάν κόβονται σπάνια, το ξύλο τους χρησιμοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο.
Το φρούτο ραμπουτάν λέγεται ότι θεραπεύει τη δυσεντερία και τη διάρροια αποτελεσματικά. Τα φύλλα του δέντρου χρησιμοποιούνται επίσης ως κατάπλασμα για την θεραπεία πονοκεφάλων. Στη Μαλαισία, η επιδερμίδα του καρπού ραμπουτάν χρησιμοποιείται για την προετοιμασία φάρμακων.
Επιπλέον, οι ρίζες των δέντρων βράζονται και χρησιμοποιούνται ως φάρμακο για τη θεραπεία του πυρετού.

Η εμπορική διάθεση
Στην Ευρώπη το ραμπουτάν εισάγεται αποκλειστικά δια αέρος σε συσκευασία των δύο κιλών.
Στη χώρα μας η Fruitful Company εισάγει το ραμπουτάν παραγωγής Ταϊλάνδης ή Μαλαισίας δια μέσου Ολλανδίας σε εβδομαδιαία βάση.
Στα άμεσα σχέδια της Fruitful Company είναι η διάθεση μιας καινοτόμου συσκευασίας εξωτικών φρούτων (συμπεριλαμβανομένου και του ραμπουτάν) την οποία παρουσίασε στο περίπτερο της στην πρόσφατη 2η Athens Fruit Expo. Η συσκευασία πέραν της ελκυστικής προσέγγισης και της διατήρησης της φρεσκάδας για το προϊόν δε θα ξεπερνάει τα 100 γραμμάρια σε βάρος και θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, κάτι που θα βοηθήσει στη προώθηση των εξωτικών προϊόντων.

 http://www.froutonea.gr/gr/diethni/aricle_archive5361
https://en.wikipedia.org/wiki/Rambutan#/media/File:Rambutan_Binjai_Pasar_Baru_Jakarta.JPG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου