Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Scilla nana (also known as Chionodoxa nana or cretica)

Επιστ/κή ον/σία:


















Scilla nana subsp. albescens (Speta) Speta 1998
Συνώνυμα: Chionodoxa albescens (Speta) Rix 1981
Οικογένεια: HYACINTHACEAE
Κοινή ον/σία:
Ετυμολογία:
Υψόμετρο:
Ενδιαίτημα: Πετρώδεις πλαγιές, Ξέφωτα Δασών, Φρύγανα, Υγρές τοποθεσίες, Υποαλπικά λιβάδια
Ενδημικό: Ναί


Όλα τα είδη Chionodoxa περιλαμβάνονται στο Scilla από ορισμένους βοτανολόγους, οι οποίοι δεν θεωρούν τις διαφορές να είναι αρκετή για να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό γένος.  Φυτά που συμβαίνουν στην Κρήτη έχουν ένα ή τον άλλο χρόνο έχουν τεθεί σε ένα από τα τρία είδη: G albescens (Speta) Rix, G cretica Boiss. & Heldr. και C. nana (Schult. & Schult. στ.) Boiss. & Heldr. Άγρια λουλούδια Σφήκα »της Κρήτης αναγνωρίζει μόνο δύο από αυτά (G cretica και C. nana)?  λίστα ελέγχου του Μουσείου Ιστορίας της Φυσικής της κρητικής χλωρίδας αναγνωρίζει μόνο μία (C. nana, όπως Scilla nana)






 Όπως όλα τα μέλη του γένους Chionodoxa, οι βάσεις των στήμονες είναι πεπλατυσμένο και στενά συγκεντρωμένα στη μέση του λουλουδιού. Σε σχετικές γένους Scilla, οι στήμονες δεν ισοπέδωσε ή συγκεντρωμένα μαζί.
Γ Νανά (συμπεριλαμβανομένων των C. cretica) έχει δύο φύλλα ανά λάμπα και το πολύ μία ταξιανθία, με ένα έως πέντε (συχνότερα τρεις) λουλούδια σε ένα χαλαρό ρακεμική. Μεμονωμένα λουλούδια είναι μέχρι διαμέτρου 2,4 εκατοστών με σέπαλα μήκους μέχρι 1,1 εκατοστά, πιο στραμμένη προς τα πάνω, το συνολικό αποτέλεσμα το χρώμα να είναι κάποια απόχρωση του μοβ-μπλε. Σφήκας διακρίνει μεταξύ μεγαλύτερες μορφές με πιο μπλε λουλούδια που συμβαίνουν κάτω από 1700 m, C. cretica, και μικρότερες μορφές με υπόλευκα άνθη που εμφανίζονται πάνω από 1700 m, Γ Νανά.
Γ nana subsp. albescens (συνώνυμο Γ albescens) έχει ελαφρώς μικρότερα λουλούδια (σέπαλα μέχρι 1 cm μήκος), υπόλευκο με λεβάντα σε μπλε-μοβ συμβουλές  Είναι απονεμήθηκε το RHS Award of Merit Κήπος (H4 -. Hardy σε εξωτερικούς χώρους οπουδήποτε στο βρετανικό
νησι) το 2004, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.


Scilla nana (παλαιότερα ονομαζόταν Chionodoxa Nana ή Chionodoxa cretica) είναι ένα φυτό βουνό αυξάνεται από μια λάμπα που λουλούδια σε χιόνι λιώνει χρόνο. Είναι συχνά δει σε εταιρεία με Crocus sieberi (βλ μεσαία φωτογραφία) στη μέση των θάμνων Berberis. Τα μικρά λουλούδια μπορούν να είναι καθαρό μπλε, μπλε και λευκό και μερικές φορές πολύ γαλάζιο. Είναι ένα ενδημικό λουλούδι των Λευκών Ορέων.

Ένα άλλο πολύ ελαφρώς διαφορετικά είδη, Scilla albascens αναπτύσσεται στις άλλες οροσειρές της Κρήτης.


 https://en.wikipedia.org/wiki/Chionodoxa_nana
http://www.west-crete.com/flowers/scilla_nana.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου