Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Φρούτα και λαχανικά αυξάνουν το μέσο όρο ζωής των ηλικιωμένων


Οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν υψηλή ποσότητα φρούτων και λαχανικών, όπως καρότα, πιπεριές, ακτινίδια, είναι σε θέση να αλλάξουν τον μέσο όρο ζωής τους από εκείνους με χαμηλή διαιτητική πρόσληψη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσίευσε πρόσφατα η Εφημερίδα της Διατροφής, της Υγείας και της Γήρανσης...


Οι ερευνητές της μελέτης αρχικά έκαναν εξετάσεις αίματος για να μετρήσουν τα επίπεδα των καροτενοειδών ( φρούτα και λαχανικά ) σε 687 ενήλικες άνδρες και γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω και στη συνέχεια να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα σε σχέση με τη φυσική κατάστασή τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διαιτητική πρόσληψη με φρούτα και λαχανικά, συσχετίστηκε με την προστατευτική επίδραση της φυσικής κατάστασης κατά τη διάρκεια των τριών ετών.

Τα τελευταία ευρήματα είναι η δεύτερη σχετικά μελέτη που εξετάσει τη σχέση μεταξύ των διαιτητικών προϊόντων και της βιώσιμης σωματικής απόδοσης. Μια προηγούμενη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τους ίδιους επιστήμονες, αποκάλυψε ότι τα χαμηλά επίπεδα καροτενοειδών, είναι ένας δείκτης χαμηλής πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και οδηγούν προς την κατεύθυνση σοβαρής αναπηρίας.

Οι ερευνητές με αυτή τη μελέτη εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικά δεδομένου ότι μπορούν να βοηθήσουν άτομα με μελλοντική αναπηρία, ακόμη και με θνησιμότητα.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Alipanah και οι συνάδελφοι του πρότειναν μια σειρά από εξηγήσεις για τα συμπεράσματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των θρεπτικών ουσιών, που θα μπορέσουν να προστατεύσουν από την εξέλιξη της γήρανσης, τη μυϊκή αδυναμία και η φυσική μείωση του οργανισμού.

Η ερευνητική ομάδα συμπέρανε επίσης ότι η σωματική κατάσταση μπορεί περιστασιακά να σχετίζεται με την κακή διατροφή και ότι η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών ενδεικτικά μπορεί να προσφέρει στους ηλικιωμένους ισχυρή σωματική δύναμη και όρεξη για περπάτημα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, τα υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών βρίσκονται, στο καλαμπόκι, στις ντομάτες, στο καρπούζι, στο ροζ γκρέιπφρουτ, στις κολοκύθες, στα κολοκύθια και στα καρότα. Οι ερευνητές συνιστούν για την πρόσληψη περίπου 6mg κάθε μέρα, η οποία ισοδυναμεί με τρία κλάσματα των καροτενοειδών τροφών.

www.ygeiaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου