Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013

Υγεία: Τι κρύβει το κριθάρι

Το κριθάρι είναι ένα δημητριακό πολύ ωφέλιμο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ψωμιού, μπύρας αλλά και ως τροφή για τα ζώα.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β3 και Β6, πολύ σημαντικές για τη διαδικασία του μεταβολισμού.

Επίσης περιέχει φυλλικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, σελήνιο, χαλκό και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω3 και ω6, βοηθούν στη μνήμη).

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ιδιαίτερα σε διαλυτές ίνες, π.χ. β-γλυκάνες.

Οι αδιάλυτες ίνες που περιέχει βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, σε περιπτώσεις όπως η δυσκοιλιότητας και το Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Λόγω της σύστασης που περιέχει το κριθάρι συντελεί στη διατήρηση της συγκέντρωσης γλυκόζης στο αίμα σε χαμηλά επίπεδα, αυτό είναι χρήσιμο για άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπυ 2 αλλά και για άτομα που έχουν προδιάθεση να αναπτύξουν <<σάκχαρο>>.

Έχει περισσότερες διαλυτές ίνες από άλλα σιτηρά. Αυτές συμπαρασύρουν ποσότητα λιπιδίων που εισέρχονται με τη διατροφή με αποτέλεσμα να παρατηρείται μείωση της συγκέντρωσης της LDL-χοληστερόλης (<κακή>) αλλά και μικρή αύξηση της HDL-χοληστερόλης (<καλής>).

Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα του κριθαριού σε διαλυτές ίνες (β-γλυκάνες) τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωση συγκέντρωσης ολικής και LDL-χοληστερόλη στο αίμα, που είναι υπεύθυνες για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τέλος έρευνες δείχνουν ότι η χρόνια κατανάλωση από β-γλυκάνες μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο γλυκόζης και να μειώσει ένα λιπώδες ήπαρ σε ένα διαβητικό παχύσαρκο άτομο.
dietplus.gr
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/09/blog-post_6743.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου