Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας Χίου



Η μαστίχα Χίου είναι ένα μοναδικό προϊόν που παράγεται αποκλειστικά στο νότιο τμήμα της Χίου. Αποτελεί τη ρητινώδη έκκριση του μαστιχόδενδρου, ενός αειθαλούς δένδρου που φύεται στη λεκάνη της μεσογείου. Η μαστίχα εκκρίνεται από επιφανειακές τομές που πραγματοποιούνται στον κορμό και στα κλαδιά του δέντρου με αιχμηρά εργαλεία και στάζει υπό τη μορφή δακρύων...

Η Μαστίχα Χίου ήταν γνωστή από την αρχαιότητα, τόσο για το μοναδικό της άρωμα, όσο και για τις θεραπευτικές ιδιότητές της. Τη θεωρούσαν ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία και τη χρησιμοποιούσαν σε συνδυασμό με άλλα φυσικά προϊόντα για την θεραπεία πολλών ασθενειών. O Ιπποκράτης (5ος αι. π. Χ.) έχει αναφερθεί εκτεταμένα στις θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας, ενώ ο Διοσκουρίδης (1ος αι. μ. Χ.) έχει κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη μαστίχα στο «De material medica” , αναφέροντας και το Μαστιχέλαιον (olium soavissimum) που παρασκευαζόταν από τη Μαστίχα Χίου και επισημαίνοντας τη χρήση του στις παθήσεις της μήτρας, ως ήπιο, θερμαντικό, στυπτικό και μαλακτικό. Στα αρχαία χρόνια η μαστίχα Χίου ήταν ευρύτατα διαδεδομένη και χρησιμοποιούνταν κυρίως για την αντιμετώπιση των στομαχικών διαταραχών. Συντελούσε στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και θεωρείτο ιδανική, προκειμένου να απαλλαγεί κάποιος από πόνους στο στομάχι, από εμετούς, ανορεξία και διαταραχές της κοιλιάς. Η δεύτερη πιο συνηθισμένη χρήση της συνδεόταν με την υγεία της στοματικής κοιλότητας. H μαστίχα προφύλασσε τα δόντια από παθήσεις, φρόντιζε τα ούλα που και προσέφερε καθαρή και δροσερή αναπνοή.

Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μελέτη των ευεργετικών ιδιοτήτων της μαστίχας Χίου και των συστατικών της. Οι κυριότερες ιδιότητες της μαστίχας Χίου είναι η αντιοξειδωτική δράση, η αντιμικροβιακή δράση, η πρόληψη και θεραπεία παθήσεων του πεπτικού συστήματος, η επούλωση τραυμάτων και η συμβολή στην στοματική υγιεινή.

Υπάρχουν αρκετά ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν ότι τα συστατικά της μαστίχας Χίου εμφανίζουν αξιοσημείωτες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το πολυφαινολικό εκχύλισμα της μαστίχας έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση τόσο in vitro όσο και in vivo. Μελέτες έχουν αποδείξει ισχυρή προστατευτική δράση του φαινολικού εκχυλίσματος της Μαστίχας Χίου, έναντι της οξείδωσης της LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας), που συνδέεται με την εμφάνιση αθηροσκλήρυνσης. Επιπρόσθετα, το αιθέριο έλαιο της μαστίχα Χίου φαίνεται ότι έχει και αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι στα στα Gram θετικά και Gram αρνητικά βακτήρια, καθώς και σε παθογόνους μικροοργανισμούς.

Μια άλλη σημαντική ιδιότητα της μαστίχας Χίου που έχει μελετηθεί αρκετά είναι η επίδραση της στις παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Μελέτες έχουν δείξει την ευεργετική δράση της μαστίχας στην ανακούφιση από δυσπεψία, στη θεραπεία τοπικών φλεγμονών, στην αντιμετώπιση παθήσεων της στομαχικής μεμβράνης, καθώς και στη θεραπεία του έλκους του δωδεκαδάκτυλου. Πρόσφατες εργαστηρικές δοκιμές συμπέραναν έντονη αντιβακτηριακή και αντιμικροβιακή δράση της μαστίχας στο πεπτικό σύστημα και σημαντική συμβολή της στην υγιεινή της γαστρικής μεμβράνης. Πολλές κλινικές μελέτες επιβεβαίωσαν τα παραπάνω αποτελέσματα και έδειξαν ότι μικρές ποσότητες μαστίχας καταπολεμούν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και δύναται να θεραπεύσουν τα πεπτικά έλκη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αναφορικά με την επίδραση της μαστίχας στη στοματική κοιλότητα ερευνητικά δεδομένα έχουν επιβεβαιώσει τη συμβολή της μαστίχας στην πρόληψη της τερηδόνας και των περιοδοντικών παθήσεων καθώς και στην αντιμετώπιση της ξηροστομίας.

Ο σύγχρονος χυμός «Ευζην από την Amita», με πράσινο μήλο και μαστιχέλαιο αποτελεί ένα νέο λειτουργικό τρόφιμο που συνδυάζει τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας Χίου με τα σημαντικά οφέλη του χυμού για την ενέργεια και την ενυδάτωση του οργανισμού.

www.ifoods.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου