Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Τεχνητά φύλλα αποδίδουν καλύτερα από τα φυσικά...



Ο Daniel Nocera, καθηγητής του MIT, ισχυρίζεται πως δημιούργησε το πρώτο τεχνητό φύλο όπου μιμείται την διαδικασία φωτοσύνθεσης.


Η συσκευή, η οποία είναι κατασκευασμένη από φθηνά υλικά, είναι ένα είδος ηλιακής κυψέλης στο μέγεθος μιας κάρτας όπου επιπλέει πάνω σε νερό ώστε, όπως κάθε φυτό και δέντρο στον πλανήτη, να χρησιμοποιήσει τον ήλιο για να διασπάσει το νερό στα φυσικά του συστατικά, το οξυγόνο και το υδρογόνο...
Το οξυγόνο απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα ενώ το υδρογόνο αποθηκεύεται σε κυψέλη υδρογόνου ώστε να χρησιμοποιηθεί αργότερα στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Στα πρώτα τεστ που έγιναν το 'φύλλο' του David κατάφερε να λειτουργεί συνεχόμενα για 45 ώρες χωρίς την παραμικρή παρέμβαση από άνθρωπο ή μηχανή.
Αυτό που πραγματικά κάνει εντύπωση είναι οι δυνατότητες της συσκευής καθώς υπολογίζεται ότι είναι 10 φορές αποδοτικότερη στην φωτοσύνθεση σε σύγκριση με τα φυσικά φύλλα δέντρων. Ο Daniel τόνισε πως με ένα μόνο γαλόνι νερού η συσκευή μπορεί να παράγει αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα ώστε να τροφοδοτεί ένα σπίτι για μια ολόκληρη μέρα. Χαρακτηριστικά είπε: "Αν δώσουμε ένα 'φύλλο' σε κάθε σπίτι θα μπορέσουμε να καλύψουμε την ανάγκη μας για ηλεκτρικό ρεύμα παγκοσμίως με ένα μόνο γαλόνι νερού την μέρα".
Ευτυχώς αυτές οι δηλώσεις δεν είναι λόγια του αέρα και ούτε θα πρέπει να περιμένουμε πολύ για να δούμε την συσκευή στο εμπόριο. Ο Daniel έχει υπογράψει ήδη συμβόλαιο με την εταιρεία Tata Group. Απ' ότι είπε ο Daniel υπάρχουν σχέδια δημιουργίας ενός ηλεκτρικού σταθμού στο μέγεθος ψυγείου, ενώ προς το παρόν σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τις συσκευές τους σε υποανάπτυκτες χώρες.


http://gadgetnewsgr.blogspot.com/2011/03/blog-post_28.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου